Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Savršenstvo maestra Ravela

Moris Ravel je zbog savršenstva forme i stila smatran najvećim francuskim kompozitorom nakon Debisija. Rođen je 1875. godine u francuskom seocetu Siburu (u Biskajskom zalivu), od oca Švajcarca i majke Baskijke.

U 14. godini (1889) upisao je pariski Konzervatorijum, gde će ostati sve do 1905. U tom periodu nastala su neka od njegovih najpoznatijih dela, među kojima „Pavana za preminulu princezu“, „Sonatin“ za klavir i „Gudački kvartet“. Sve ove kompozicije, naročito poslednje dve, pokazuju zapanjujuće savršenstvo stila i muzičkog umeća koji će obeležiti čitav Ravelov opus.

Ravelova adaptacija i manipulacija tradicionalnim muzičkim idiomom bila je toliko lična i individualna da se bez trunke sumnje može reći kako je on stvorio sasvim poseban jezik kome je utisnuo lični pečat, jednako prepoznatljiv kao i Bahov ili Šopenov stil. Naročito je obogatio klavirske partiture nizom remek-dela, od ranih „Igra vode“ (1901) i „Ogledala“ (1905) do složenog „Gaspara noćnika“ (1908), „Kuperenovog groba“ (1917), i dva klavirska koncerta (1931). Medu simfonijskim radovima naročito se ističu „Španska rapsodija“ i „Bolero“, koji otkrivaju savršenstvo pravog maestra za instrumentalnu umetnost. Ali, možda su najznačajnije trenutke u njegovoj karijeri ipak obeležile saradnje sa ruskim impresariom Sergejem Djagiljevim – za čiji je Ruski balet komponovao „Dafne i Kloe“ – i sa francuskom spisateljicom Kolet, koja je napisala libreto za njegovu najpoznatiju operu „Dete i čarolije“.

Ravelov život bio je prilično jednolik. Nikada se nije ženio i živeo je gotovo kao pustinjak u šumi Rambujea, u blizini Pariza. Služio je u vojsci za vreme I svetskog rata, ali je zbog prevelikih napora za tako slabašnu konstituciju (bio je visok samo 1,62 m) 1917. pušten kući.

Poslednjih pet godina umetnik je patio od afazije –nemogucnosti govora, ali i pisanja, što je predstavljalo pravu tragediju s obzirom da njegova muzicka mašta i dalje nije bila ništa manje aktivna. Nakon neuspešne operacije krvnog suda u mozgu, Moris Ravel je 1937. godine preminuo u Parizu. Sahranjen je na gradskom groblju u naselju Levaloa gde je i živeo, u prisustvu Stravinskog i drugih istaknutih muzicara i kompozitora.


Post je objavljen 29.10.2004. u 15:32 sati.