Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Dama koja je platila Dumasove dugove

Ime Alexandre Dumas svakako je jedno od najpoznatijih i najpopularnijih među širokim čitateljstvom ne samo u Francuskoj nego i u Europi, a danas, posredstvom filmskih i televizijskih ekranizacija njihovih djela, i u cijelom svijetu. Proslavila su ga dva dramatičara i romanopisca: poznatiji i književno utjecajniji otac (180270), autor feljtonskih pustolovno-povijesnih romana ("Tri mušketira", "Grof Monte Cristo" i dr.), i njegov sin (182495), kojemu je sreću donijela "Dama s kamelijama".

Ali djetinjstvo i mladost Dumasa mlađeg nisu bili previse sretni. Rodio se kao nezakonito dijete Marie-Catherine Labay, siromašne krojačice, ali ga otac ipak nije zaboravio nego je novčano pomogao u školovanju. U internatu u koji je bio poslan patio je zbog toga što su ga drugi pitomci ismijavali kao vanbračno dijete; nikad se nije uspio osloboditi te nelagode. Majčina sudbina bila mu je poslije snažan poticaj da se pozabavi temom neudanih žena u savremenom francuskom društvu, temom koju je uvijek slikao u tragičnom svjetlu. Kako je živio prilično rastrošno, na dan svoje punoljetnosti postao je "vlasnik" pozamašnog duga. Napustio je školovanje i posvetio se pisanju ne bi li se izvukao iz novčanog škripca, ali u početku nije imao uspjeha.

Godine 1844. kad mu se otac rastavio od žene, preselio se k njemu u Saint-Germain-en-Laye. Tamo se upoznao s Marie Duplessis, mladom prostitutkom koja mu je ispričala svoj život, a umrla je od tuberkuloze 1847. godine. Sudbina te žene, čije je pravo ime bilo Rosa Alphonsina Plessis i koja je u Pariz došla kao 14-godišnjakinja te u iduće dvije godine postala milosnica nekolicine bogatih i uglednih ljudi, inspirirala je Dumasa da napiše i 1848. objavi roman "Dama s kamelijama". Stjecajem okolnosti postao je to iznenađujući zgoditak: cenzura je roman proglasila nemoralnim, što je snažno potaknulo interes publike i njegovu prodaju. Četiri godine poslije autor ga je adaptirao za kazalište, ali su ga teatri u početku odbijali. Na koncu ga je na svoje daske postavio Théâtre de Vaudeville, a uspjeh je bio golem. "Dama" je platila mnoge Dumasove dugove, novčano pomogla njegovoj majci, a pisca iznijela na glas.




Post je objavljen 20.10.2004. u 13:32 sati.