Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

VEČERNJAKOVA BIBLIOTEKA Sutra "Orkanski visovi" Emily Brontë
Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti
Autor Mirjana Jurišić




Jedna od najboljih pjesnikinja i prozaistica engleske književnosti viktorijanskoga doba, Emily Jane Brontë (1818-1848), poput mnogih svojih prethodnica i nasljednica koje su se i u privatnom životu i u književnom stvaralaštvu odbijale pokoriti krutim društvenim normama, svjetsku je slavu stekla tek posmrtno. Živeći korak ispred svoga vremena, nije mogla računati na razumijevanje svojih suvremenika: i njezin jedini roman, kasnije legendarne "Orkanske visove", prvi put objavljen 1847. g., publika je isprva dočekala hladno, a kritika s krajnjim neshvaćanjem. Iz naše današnje pozicije, kad "Orkanski visovi" imaju status općega mjesta u povijesti svjetske književnosti posve neshvatljivo! Tim klasičnim ostvarenjem u žanru ljubavnoga romana otvara se sutra novo kolo Večernjakove biblioteke u kojem će biti objavljeno deset najboljih ljubavnih romana 19. i 20. stoljeća.
Priču o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti koja je zauvijek povezala bogatu nasljednicu Catherine i zagonetnoga Heatcliffa, Emily Brontë je objavila samo godinu dana prije svoje prerane smrti. Romanu su prethodile pjesme koje je napisala zajedno sa svojim sestrama, također poznatim književnicama, Anne i Charlotte. Zbirku su, da bi je lakše objavile u sredini koja je sputavala svaki oblik ženskoga javnog djelovanja, potpisale muškim pseudonimima Currer, Ellis i Acton Bell.

I u "Orkanskim visovima" i u toj zbirci, kao i u poetsko-proznim fantastičnim tekstovima o izmišljenim svjetovima Gondalu i Angriji koje su sestre, skupa s bratom Branwellom, ispisivale još u djetinjstvu, najupečatljivija je uspjela književna rekonstrukcija mističnoga ugođaja vriština i pustopoljina sjevernoengleskoga krajolika u kojem je obitelj Brontë proživjela gotovo cijeli život: Emily i Charlotte samo su se nakratko školovale u Bruxellesu, ali su se mučene nostalgijom ubrzo vratile u rodni Haworth, na tmurne, neodoljive yorkshirske visove.




Post je objavljen 13.10.2004. u 14:36 sati.