Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marita

Marketing

Plavi mjesec

Vraćam se ponovo svojoj izjavi kako je priroda fenomenalna, uzbudljiva, nepredvidljiva i kako nam konstantno šalje signale. Signale koje često ne znamo protumačiti, ali znamo da su tu. Večeras se na našem nebu događa još jedan fenomen. I kao kod svih sjajnih događaja, ustvari se ništa velebno neće dogoditi. Večeras će se na nebu iznad nas pojaviti puni Mjesec. Kao i svakih 29,5 dana prije i svakih 29,5 nakon ovoga. No, noćašnji puni Mjesec ima posebno značenje. Večerašnji Mjesec je Plavi Mjesec.

Blue Moon
Blue moon, you saw me standin' alone
Without a dream in my heart, without a love of my own
Blue moon, you knew just what I was there for
You heard me sayin' a prayer for
Someone I really could care for

And then there suddenly appeared before me
The only one my arms will hold
I heard somebody whisper "please adore me"
And when I looked, the moon had turned to gold

Blue moon, now I'm no longer alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own

And then there suddenly appeared before me
The only one my arms will ever hold
I heard somebody whisper "please adore me"
And when I looked, the moon had turned to gold

Blue moon, now I'm no longer alone
Without a dream in my heart
Without a love of my own

: : Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Elvis Presley : :


Fenomen je to koji je inspirirao Elvisovu legendarnu Blue Moon pjesmu, a označava rijedak događaj drugog punog Mjeseca u istom mjesecu. Fenomen je to koji se događa prosječno svake dvije godine kada nas puni, sjajni, debeljuškasti Mjesec dva puta osvjetljava s našeg neba. Plavi Mjesec je fraza koja se kroz čovječanstvu provlači već više od 400 godina, dio je narodnog folklora, pojam je to koji je prošao kroz brojne transformacije, a u moderno doba najviše simbolizira stanje tuge i osamljenosti. Romantični srebrnasti krug na tamnom nebu uvijek plijeni poglede, inspirira pjesnike, izazva osjećaje, donosi snenu zanesenost i pokoju suzu. Iako za neke uobičajen događaj, tijekom povijesti je upravo taj drugi puni Mjesec u istom mjesecu znao sa sobom donijeti erupcije vulkana, podrhtavanje tla, požare i slične prirodne katastrofe. To su zabilježili znanstvenici, no sasvim sigurno postoji i ona ljepša, romantičnija strana priče koja dodiruje pojedince, a medije i znanost ne interesira previše. I vjerujem da će večerašnji plavi Mjesec donijeti ispunjenje želja nekom osamljenom biću koje voli te mu vratiti osmjeh na lice i odgnati zauvijek tugu iz srca.

Gledajući taj veličanstveni srebrni krug koji obasjava našu planetu, prepustit ću se večeras tom fantastičnom doživljaju, zaboraviti na tren sve blokade, skinuti masku i otvoriti svoje srce. Krug života još jednom se zatvorio, sve oko nas konstantno se vrti u krug, mijenja, putuje i vraća na svoje ishodište kako bi ponovno krenulo na novi put. Mjesec nas svojim promjenama podsjeća na to, putanja je uvijek tu i jednom će se ta putanja ispresjeći s nekom drugom putanjom koja će nas preuzeti i udružiti za cijeli život. A Mjesec će i dalje prolaziti svoje mijene, obasjavati naša srca i ispunjavati ga svojom srebrnastoplavom čarolijom ljubavi.


Post je objavljen 31.07.2004. u 09:42 sati.