Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mreznica

Marketing

kuhinja-napitci





Bezalkoholni punč od dinje (napici),
Specijalitet američke kuhinje
Sastojci:
1 dinja
1 štapić cimeta
90 ml soka od jabuka bez šećera
1 l limunade

Opis:
Prepoloviti dinju, odstraniti koštice i sa žlicom za kuglice izvaditi “meso” dinje. Staviti meso dinje u veliku zdjelu i dodati štapić cimeta i sok od jabuka. Pokriti i staviti hladiti na jedan sat. Izvaditi štapić od cimeta i izliti 1 litru limunade preko dinje. Promiješati. Servirati u čaše i dodati slamku.







Bezalkoholni voćni punč (napici),
Specijalitet američke kuhinje

Sastojci:
2 vrećice voćnog čaja
530 ml vode
4 velike naranče
4 žličice tekućeg meda
smeđi šećer
limun

Opis:
Staviti 2 vrećice voćnog čaja u lonac i preliti kipućom vodom. Ostaviti 5 minuta da odstoji i nakon toga odstraniti vrećice od čaja. Istisnuti sok od 4 naranče i izliti u vruć čaj. Zasladiti sa 4 žličice tekućeg meda. Ugrijati bez da zavri.
Umočiti rubove od četiri šalice u limunov sok i zatim u smeđi šećer. Pažljivo napuniti šalice sa punčem.

















Frape od banana i jagoda (napici),
Specijalitet francuske kuhinje

Sastojci:
2 banane
30 dg jagoda
3 dl mlijeka
1-2 dl mineralne vode
2 kuglice sladoleda od vanilije
po želji malo ruma
limun

Opis:
Očistite i narežite voće. Miksajte ga s ostalim sastojcima sok ne dobijete pjenušavu tekućinu. Ulijte u rashlađene čaše i ukrasite ploškicama limuna (zarežite ih do pola da ih možete nataknuti na rub čaša).






Frape od kupina (napici),
Specijalitet francuske kuhinje

Sastojci:
400 g svježih kupina
šećer u prahu prema želji
2 limete (limuna)
2,5 dl jogurta
2,5 dl mlijeka
1 vrećica vanilin-šećera
kriške limete za ukras

Opis:
Kupine oprati i očistiti. Dodati šećer u prahu i zakuhati. Pustiti ih da se ohlade pa sa jogurtom, mlijekom i vanilin-šećerom dobro izmiksati. Dodati sok limete. Servirati hladno u visokim čašama sa slamkom.








Kupidov egzotičan ljubavni očaj /pardon,ČAJ/
Specijalitet kreativne kuhinje

Sastojci:
1 šalica vode
1/4 šalica meda
1 šalica soka od jabuka
1/4 žličice cimeta
6 vrećica voćnog čaja

Opis:
Pustite da voda i sok zakuhaju. Dodajte med i cimet. Dodajte čaj u vrećicama. Skinite s vatre. Pustiti da odstoji jedan sat. Dodajte 6 šalica hladne vode. Servirajte u čašama sa ledom




Liker od suhih smokava (smokvica) (napici),
Specijalitet kvarnerske kuhinje

Sastojci:
za 1 l pića:
1 litra rakije lozovače
20 dg suhih smokava

Opis:
U litru lozovače stavimo prepolovljene suhe smokve. Ostavimo ih da se moče uz miješanje svakih 5 dana. Nakon dva mjeseca smokve izvadimo da ne preuzmu sav alkohol iz rakije. Liker poslužujemo rashlađen ili sobne temperature.



Limunada (napici),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
3 limuna
100 g meda
mineralna voda

Opis:
Ostružite koru s dva limuna. Treći limun ogulite u spiralu da ostane u jednom djelu. Iscijedite sok iz limuna i pomiješajte ga s medom. Dodajte nastruganu limunovu koru, pokrijte i ostavite jedan sat da odstoji. Izlijte sok u vrč i ukrasite spiralnom korom limuna. U srednje velike čaše ulijte pola soka, pola mineralne vode.







Milk shake od jagoda i limuna (napici),
Specijalitet engleske kuhinje

Sastojci:
250 g običnog jogurta
250 ml obranog mlijeka
500 g opranih i očišćenih jagoda
1 limun

Opis:
Obični jogurt i obrano mlijeko staviti u mikser. Dodati jagode. Dobro izmiksati. Dobiveni shake servirati u četiri visoke čaše i dodati u svaku par kapi limuna. Ukrasiti cijelim jagodama nabodenim na cocktail štapiće. Servirati sa slamčicom.


Napitak “Jug” (napici),
Specijalitet mediteranske kuhinje

Sastojci:
sok 6 naranči
sok 6 limuna
sitno naribana korica od
2 naranče i 2 limuna
1 kg šećera

Opis:
Sok naranče i limuna i naribanu koricu stavite u posudu. Dodajte šećer. Zagrijavajte i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i prije nego zavri uklonite s vatre. Dobro ohladite i procijedite kroz gazu u staklenu ili plastičnu posudu. Ulijte u sterilizirane boce 3 mm do vrha. Dobro zatvorite boce, zalijepite naljepnicu i držite u hladnjaku.
Dobije se oko 1,4 litre napitka.
Poslužite napitak s jednakom količinom hladne obične ili mineralne vode.









Napitak “Livada” (napici),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
1 kivi
malo cimeta
5-8 listića paprene metvice (može i osušene)
1 dl ohlađenog soka od jabuka
0,5 dl soka od kruške

Opis:
Oguljeni kivi miksati sa sokom od jabuke i kruške dok se ne dobije jednoličan napitak. Uliti u visoke čaše i servirati sa slamkom. Ovaj napitak smatra se zbog velike količine C vitamina vitaminskom inekcijom











Napitak od kupina i jabuka (napici),
Specijalitet slavonske kuhinje

Sastojci:
1,8 kg kupina
600 ml jabučnog soka
šećer
sok 2 limuna

Opis:
Kupine i jabučni sok stavite u veliku posudu. Zakuhajte, smanjite vatru pa kuhajte na laganoj vatri 20 minuta ili dok voće ne omekša. Izmiksajte voće. Dobro procijedite dobivenu kašu kroz gazu u staklenu ili plastičnu posudu.
Izmjerite sok. Na svakih 600 ml soka, dodajte 225 g šećera. Ulijte sok natrag u posudu, dodajte šećer i miješajte na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi. Umiješajte limunov sok. Zakuhajte smjesu pa kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Stavite hladiti 5 minuta.
Ulijte u sterilizirane boce 3 mm do vrha. Dobro zatvorite boce i čuvajte ih u hladnjaku.
Dobije se oko jedna litra napitka.













Pips (napici),
Specijalitet američke kuhinje
Sastojci:
1 dl svježe iscijeđenog soka ribizla
svježe iscijeđeni sok 1 naranče
2 dl soka od jagoda
malinovca po ukusu

Opis:
Sve dobro izmiješajte šejkerom sa smrvljenim ledom. Rastočite u čaše. Češe možete ukrasiti voćem nabodenim na čačkaklice



Sorbet od šumskog voća (napici),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
1 kg ribiza
25 dg malina
15 dg šećera
1 limun

Opis:
Pristavite šećer sa 5 dl vode; neka vrije desetak minuta da dobijete gusti sirup. Očistite i operite maline, a s opranih grozdića ribiza skinite bobice. Protisnite voće da dobijete gusti sok. Iscijedite limun. Pomiješajte sirup s obje vrste soka i zamrznite.



Post je objavljen 28.07.2004. u 15:02 sati.