Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mreznica

Marketing



Zapečene srdele s krumpirom
Sastojci:
40 dag srdela
75 dag krumpira
2 češnja češnjaka
˝ dl bijeloga vina
prstohvat ružmarina
2 grančice peršinova lista
ulje, papar, sol

Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, zatim ga ogulite i narežite na kolute. Srdele očistite, prorežite i otvorite da budu ravne kao odresci. Unutarnju stranu im natrljajte češnjakom i posolite. Potom u prikladnu namašćenu posudu slažite krumpir, posolite, popaprite, pospite smrvljenim ružmarinom i poprskajte uljem. Srdele poslažite po krumpiru, vanjskom stranom prema gore. Prelijte mješavinom ulja, vina i vode ali tek toliko da složenac bude vlažan ali ne vodnjikav. Savite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 minuta. Gotovo jelo pospite nasjeckanim peršinovim listom. Poslužite uz sezonsku salatu.
Pržene srdele (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
800 g srdela
limun
brašno
1 jaje i 1 žumanjak
krušne mrvice
peršin
bijelo suho vino
maslinovo ulje
Uuje za prženje

Opis:
Opranim srdelama odstranite glave i kosti te ih razdvojite na filete. U zdjelu stavite filete i 3 - 4 žlica ulja te nekoliko kapi limunovog soka, pola čaše bijelog vina, sol i papar te marinirajte 4 - 5 sati.
Priredite rjeđu smjesu: dodajte istučenim jajima u zdjeli 4 - 5 žlica brašna. Ocijeđene srdele pustite nekoliko minuta u toj smjesi pa ih zatim uvaljajte u mrvice. Pohajte u puno vrelog ulja, ocijedite i osušite na kuhinjskom papiru te blago posolite. Poslužite toplo s puno kosanog peršina i limunom, prepečencem s maslacem i crvenim radićem.
Ovako pripremljene srdele su izvrsne i hladne, začinjene s malo kvalitetnog ulja i kapljicom octa.

Trlje sa šampinjonima i ružmarinom
Sastojci:
Za 4 osobe
20 dag šampinjona
60 dag trlja
1 zelena paprika babura
2 rajčice
1 dl bijelog vina
ružmarin
maslinovo ulje, sol
Priprema:
Šampinjone pažljivo očistite, operite i narežite na tanke listiće, a manje prepolovite po dužini. Papriku očistite i narežite na rezance, a rajčice ogulite i narežite na kolute. Ribu očistite i operite. Zatim na dno prikladne nauljene vatrostalne posude stavite šampinjone i povrće, posolite i prelijte uljem. Odozgo poredajte ribu, nauljite je i prelijte vinom, pa obilno posipajte nasjeckanim ružmarinom, stavite u ranije zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 30 minuta. Gotovo jelo poslužite u posudi u kojoj se peklo.

Oslić s graškom i vinom
Sastojci:
40 dag fileta oslića
80 dag graška
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
4 dl soka od rajčice
5 dl bijeloga vina
mljevena crvena paprika (slatka)
prstohvat mljevenoga korijandera
ulje, papar, sol
Priprema:
Grašak skuhajte u vinu da potpuno omekša. Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk i češnjak, pospite mljevenom paprikom, zalijte sokom od rajčice, dodajte skuhani i ocijeđeni grašak i narezanu ribu, posolite, popaprite i na laganoj vatri zajedno kuhajte oko 10 minuta. Gotovo jelo pospite mljevenim korijanderom.
Oslić u ljutom umaku (glavno jelo),
Specijalitet orijentalne kuhinje

Sastojci:
4 fileta od oslića
ulje za prženje
2 žlice majoneze
1 ljuta papričica
1 žlica sjeckanog peršina
1 žlica limunovog soka
malo usitnjene kadulje
sol
papar

Opis:
Filete oslića ispržiti na ulju. Pripremiti umak od dobro izmiješane majoneze, sjeckane papričice, peršina, kadulje i soka od limuna. Dobro promiješati, posoliti i popapriti po ukusu.





Salata od morske divljači s vlascem (predjelo),
Specijalitet kreativne kuhinje
Sastojci:
morska mačka
morski pas
riblji temeljac
celer
maslinovo ulje
limun
ralčice
krumpir
bijeli grah
luk
riga
crveni radić
zelena salata
vlasac
maslinovo ulje
jabučni ocat
aceto balsamico
Opis:
U laganom ribljem temeljcu s dodatkom celera, maslinova ulja i nekoliko kriški limuna skuhajte, prethodno očišćene, morsku mačku i morskog psa. Na podlozi od ploški rajčica i kuhana krumpira složite salatu - veliki bijeli grah s lukom, rigom, crvenim radićem, zelenom salatom uz dodatak sitno sjeckana vlasca - s morskom divljači. Sve zajedno ukrasite s nekoliko grančica vlasca i začinite maslinovim uljem, jabučnim octom te acetom balsamicom.

Fileti lososa pripremljeni na pari s umakom
Sastojci: za 2 osobe
2 fileta lososa od po 200 g
malo soli
svježe mljeveni papar
malo limunovog soka
Umak od ružmarina:
1,25 dl juhe od povrća
0,6 dl bijelog vina
1 luk kozjak
1 jušna žlica svježeg ružmarina
1 čajna žličica maslaca
1 čajna žličica brašna
2 jušne žlice vrhnja
malo soli, papra i šećera
ružmarin i kriške limuna za ukras
Priprema:
Posoliti, zapapriti i limunovim sokom nakapati filete lososa. Oprani ružmarin obrisati i grubo nasjeckati, a oguljeni luk kozjak sitno nasjeckati. Zagrijati maslac pa na njemu staklasto popržiti luk, potom umiješati brašno, doliti juhu od povrća i bijelo vino pa stalno miješajući, zakuhati.
Filete lososa staviti u dio lonca za kuhanje nad parom, poklopiti i tako ih pripremati 10 minuta. U umak dodati nasjeckani ružmarin, začiniti solju, paprom i s malo šećera pa kuhati na sasvim blagoj temperaturi još 5 minuta. Umak poboljšati vrhnjem, a na kraju ga još usitniti mikserom.
Umak od ružmarina rasporediti na zagrijane tanjure pa na njega položiti filete lososa pripremljene nad parom. Ukrasiti kriškama limuna i ružmarinom. Prijedlog za prilog: maleni kuhani krumpir.
Carpaccio od lososa (predjelo),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
glavica salate
ružičasti grejpfrut
250 g tanko narezani dimljeni losos,
peršin
kavijar crveni i crni (po teglica)
maslinovo ulje

Opis:
Opranu salatu očistite i odvojite listove. Narežite salatu i posložite je na tanjur za posluživanje, začinite uljem i soli, posložite na nju narezan losos.
Ukrasite s prepolovljenim kriškama grejpfruta i obje vrste kavijara.
Ukrasite peršinom i poslužite.
Avokado s lososom (glavno jelo),
Specijalitet meksičke kuhinje
Sastojci:
500 g lososa
3 avokada
1 glavica salata
1.5 luka
1 rebro celera
1 paprika
2 limuna
majoneza
Worcestershire umak
Ocat balzamiko
Tabasko
Maslinovo ulje

Opis:
Povrće očistite i operite. 2 avokada prerežite napola, izvadite im košticu i izdubite ih. Treći avokado ogulite, narežite ga na komadiće, pa ga uronite u vodu kojoj ste dodali ocat.
Losos prokuhajte 10 minuta, pustite da se ohladi, pa ga očistite od kože i kostiju. Očišćeni losos ispasirajte mikserom, zajedno s mesom avokada, pola luka, paprikom i celerom, 2 žlice majoneze, sokom polovice limuna, žličicom Worcestershire i žličicom Tabaska, solju i paprom. Tako dobivenu paštetu ohladite u hladnjaku.
Opranu salatu usitnite i stavite u zdjelu, dodajte kockice ocijeđenog avokada, luk narezan na listiće, pa sve začinite uljem, octom iz Modene, posolite, popaprite, promiješajte i pustite da počiva u hladnjaku otprilike pola sata.
Izdubljeni avokado bogato nadjenite paštetom od losasa, i poslužite ga uz mirisnu salatu. Garnirajte kriškicama limuna.
Kroketi od oslića (predjelo),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
5-6 fileta oslića
300 g brašna
2 jaja
25 g kvasa
1 glavica luka
2 kisela krastavca
sol
papar
mlijeko
ulje za prženje

Opis:
Filete narezati na manje kocke. Kvas razmrviti i pomiješati s malo mlijeka, soli i žlicom brašna i ostaviti da se digne. U brašno umiješati jaja i toliko mlijeka da se dobije glatko, mekano tijesto. Dodati kvas, nasjeckani luk i krastavce. U smjesu dodati ribu, malo soli i papar. Od smjese žlicom vaditi i oblikovati krokete i peći na vrućem dubokom ulju.
Krupnik - ječmena juha s povrćem (predjelo),
Specijalitet poljske kuhinje
Sastojci:
15 dg ječmene kaše
2 dg sušenih vrganja
10 dg luka
5 dg sušene slanine
15 dg mrkve
2 grančice celerova lišća
50 dg krumpira
0,5 dl ulja
2 lovorova lista
2-3 režnja češnjaka
sol, crni papar
peršin ili kopar
1 žlica miješanog začinskog bilja

Opis:
Ječmenu kašu namočite i ostavite da bubri i to najbolje preko noći. Ocijedite je i stavite kuhati u oko 2 l malo posoljene vode. Sušene vrganje namočite, nakon kratkog vremena ocijedite ih, osušite na upijajućem papiru i nasjeckajte.
U posudi zagrijte ulje i kratko popržite nasjeckani luk i slaninu, pa dodajte pripremljene vrganje. Po želji možete dodati i malo svježih gljiva narezanih na listiće. Nakon toga umiješajte mrkvu i krumpir koje ste narezali na kocke, lovorov list, začinsko bilje i sve zajedno propirjajte. Nakon toga dodajte ječmenu kašu zajedno s tekućinom, grančice celera, svježe mljeveni papar i nasjeckani češnjak i kuhajte još oko desetak minuta.
Po potrebi krupnik razrijedite s malo vode. Prije posluživanja izvadite grančice celera i u jelo umiješajte nasjeckani peršin ili kopar.
Napomena: Vodu u kojoj se ječmena kaša kuhala nemojte baciti, jer je ječmena sluz dijetalno vrlo vrijedna, osobito korisna pri želučanim oboljenjima.
Lisnate pogačice s lososom (predjelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
200 g dimljenog lososa
1 mali krumpir
3 fileta slanih inćuna
nekoliko crnih maslina
50 g maslaca
papar u zrnu

Opis:
Valjkom razvući tijesto u pravokutan oblik debljine nekoliko milimetara i okruglim zupčastim oblikom vaditi iz tijesta male krugove. Svaki izbosti vilicom, staviti na zamašćen lim i peći u pećnici na srednjoj temperaturi otprilike 15 minuta. Skuhati krumpir i još topao usitniti zajedno s lososom na komadiće, dodati inćune i masline te preostali rastopljeni maslac. Sve dobro izmiješati, samljeti papar, pa smjesom namazati krugove tijesta kad se ohlade. Staviti pogačice na pladanj, pokriti ih masnim papirom i držati u hladnjaku.

Mechouiya (predjelo),
Specijalitet tuniske kuhinje
Sastojci:
200 g tunjevine iz ulja
2 paprike
2 rajčice
2 jaja
1 luk
1 češanj češnjaka
1 limun
tucet crnih maslina
kumin
maslinovo ulje

Opis:
Jaja kuhajte u kipućoj vodi 7 minuta i ogulite ih. Operite paprike i ispecite ih u pećnici, pa ih tada ogulite, očistite od sjemenki i narežite na trakice.
U zdjeli za salatu pomiješajte fino usitnjeni češnjak i luk, žlicu kumina zdrobljenog u soli, paprike narezane na listiće, očišćene rajčice narezane na ploškice, jaja narezana na krupne komade, masline kojima ste uklonili košticu i narezali ih na komadiće, i tunu koju ste ocijedili i smrvili.
Začinite mješavinom limunovog soka i 8 žlica ulja, promiješajte i servirajte.
Ova tuniska salata, koju možete poslužiti uz vruće pitta lepinje od arapskog kruha, predstavlja izvrstan i lagan potpuni obrok
Bami (glavno jelo),
Specijalitet indijske kuhinje
Sastojci:
700 g očišćenih škampi
400 g uskih lazanja (tagliatelle)
300 g svinjetine
350 g pilećih prsa
250 g graška
150 g kelja
2 poriluka
2 rebra celera
2 luka
2 češnja češnjaka
ketchup
50 g maslaca
maslinovo ulje

Opis:
Svo povrće očistite i operite, pa ga narežite u sitne komadiće.
Piletinu i svinjetinu narežite na kockice. Grašak prokuhajte 10 minuta i ocijedite ga.
Piletinu, svinjetinu i škampe popirjajte otprilike 10 minuta na jakoj vatri na 2-3 žlice ulja i maslacu. Tijekom pirjanja, lagano promiješajte meso, da se ne zalijepi za stijenke posude.
Dodajte povrće i grašak, posolite i popaprite, pokrijte i pustite da se pirja 5-6 minuta. Dodajte žlicu ketchupa i kuhajte daljnjih 5 minuta. Maknite umak s vatre i držite ga na toplom.
Tagliatelle skuhajte "al dente", ocijedite ih i poslužite prelivene umakom od mesa, povrća i škampi.
Nasi Goreng Ajam (glavno jelo),
Specijalitet indijske kuhinje
Sastojci:
700 g riže
1 pile – 1.3 kg
700 g očišćenih škampi
12 lukova
4 jaja
2 češnja češnjaka
mala zelena paprika
klinčići
korijandar i kumin u prahu
pašteta od slanih inćuna
šećer
1 krastavac (kao prilog)
kukuruzno ulje

Opis:
Pripremite piletinu: skuhajte pile u posoljenoj vodi u koju ste još dodali papar i 4-5 klinčića. Kuhanu piletinu ocijedite, narežite na komadiće i držite po strani.
Skuhajte škampe (10 minuta) i ocijedite ih. Jaja kuhajte 7 minuta u kipućoj vodi.
U pilećoj juhi skuhajte rižu 18-20 minuta, ocijedite je i držite na toplom.
Luk narežite na kolutiće i popržite ga u puno ulja. Kada dobije lijepu zlatnu boju, ocijedite ga na papirnatom ubrusu.
Na 8-10 žlica ulja popirjajte zdrobljeni češnjak i papriku narezanu na listiće, prstohvat korijandra i prstohvat kumina. Kada povrće poprimi lijepu zlatnožutu boju, dodajte žličicu paštete od slanih inćuna i dobro promiješajte.
Primiješajte rižu, piletinu i žličicu šećera, popirjajte jelo 2-3 minute na jakoj vatri, dodajte škampe i luk i promiješajte.
Pustite nekoliko minuta da se okusi povežu, složite jelo na tanjur za posluživanje i pospite ga smrvljenim jajetom. Ukrasite krastavcem kojeg ste narezali na kriške i posolili.

File od ribe u crvenom papru (glavno jelo),
Specijalitet francuske kuhinje
Sastojci:
8 filea plemenite ribe (brancin) svaki od oko 0,07 kg
brašno
0,05 l ulja
0,05 kg maslaca
0,2 l piva
0,20 kg gljiva
1 žlica crvena papra

Opis:
Ribu filirati, posoliti, popapriti i malo pobrašniti. U tavi zagrijati 0,03 kg maslaca i ulja. Dodati filete i peči dok ne dobiju boju s obje strane. Zaliti pivom i kuhati 7 - 8 minuta. Izvaditi filete i pustiti ih na toplom. Procijediti umak. Na preostalom maslacu pirjati gljive izrezane na ploške. Pustiti sotirati da se reducira sok od gljiva. Posoliti, dodati crveni papar i procijeđeni umak od ribe. Kuhati 5 - 6 minuta. Servirati filete i preliti toplim umakom.






Punjeni svitci od haringa
Sastojci:
za 4 – 6 osoba
1 glavica luka srednje veličine
1 ploška ananasa iz konzerve
2 mrkve
1 jabuka
sok 1 limuna
malo soli
3 rajčice
5 jušnih žlica majoneze
2 jušne žlice koncentrata rajčice
malo soli i svježe mljevenog papra
1 vezica vlasca
5 mariniranih haringa
Priprema:
Očistiti i oprati mrkve, a jabuke oguliti, raščetvoriti i očistiti od koštica. Ananas narezati na komadiće. Rajčice kratko ofuriti u vrućoj vodi, isplahnuti ih pod mlazom hladne, pa im oguliti kožicu. Očistiti ih od sjemenki te čisto meso narezati na kocke velike 1 × 1 cm. Oguljeni luk narezati na kolute, a oprani vlasac sitno nasjeckati. Na finom ribežu naribati mrkve i jabuke. U posudi za salatu pomiješati kolute luka s komadićima ananasa, ribanim mrkvama i jabukama. Začiniti šećerom i limunovim sokom pa dobro promiješati. Za nadjev pomiješati majonezu s koncentratom rajčice, komadićima rajčice i vlascem te solju i paprom.
Na prikladni tanjur složiti lijepe listove zelene salate, po vrh staviti salatu, a na nju, u obliku svitka smotati filete haringe. Udubinu koja je nastala napuniti pripremljenom mješavinom od majoneze.

Ribarski složenac od oslića i krumpra
Sastojci:
50 dkg zamrznutih fileta oslića
80 dkg krumpira
4 češnja češnjaka
2dl mijeka
prstohvat ružmarina
2 grančice peršinovog lista
maslinovo ulje, papar, sol
Priprema:
Krumpir skuhajte u ljusci, zatim ga ogulite i narežite na što tanje ploške. Ribu skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite i iskidajte na komadiće. Stavite je u duboku zdjelu, dodajte nasjeckani češnjak, izmrvljeni ružmarin, majčinu dušicu, nasjeckano peršinovo lišće, posolite,popaprite, prelijte sa 2-3 žlice mlijeka i lagano izmiješajte. U prikladnu nauljenu posudu slažite u redove narezani krumpir i začinjenu ribu. Svaki red krumpira poprskajte mlijekom. Odozgo neka bude složen krumpir. Sve prelijte uljem, stavite u zagrijanu pećnicu i zapecite u pećnici oko 15 minuta da krumpir lijepo porumeni. Poslužite uz zelenu salatu ili uz miješanu salatu od kiselog povrća spremljenu za zimnicu.

Talijanski lonac (glavno jelo),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
500 g fileta od oslića
500 g mrkve
1 cvjetača
2 glavice luka
5 rajčica
3 žlice zelenih maslina
bosiljak
list peršina
350 g mladog graha
2 klinčića
3 žlice maslinovog ulja
papar
sol

Opis:
Mrkvu očistiti i izrezati na kolute. Cvjetaču iskidati na cvjetiće. Luk nasjeckati. Rajčicu oguliti i narezati na kocke. U lonac prvo uliti ulje, a zatim slagati naizmjenično sve vrste povrća. Svaki sloj popapriti i posoliti. U lonac staviti još i masline, klinčiće, bosiljak i peršin. Sve zaliti s toliko vode da sadržaj bude pokriven. Poklopiti i kuhati na srednjoj vatri 2 sata. Pola sata prije nego je povrće kuhano, povrh poslagati filete oslića. Posoliti i nastaviti s kuhanjem. Prilikom kuhanja lonac samo povremeno protresti.. Gotov lonac treba biti upola ukuhan i s vrlo malo tekućine.

Ražnjići od ribe i tikvica (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
Za 3 osobe
50 dg oslića
3 tikvice
glavica luka
20 dg suhe pancete
lovorovo lišće
peršin
papar, sol
3 režnja češnjaka
1 limun
mrvice

Opis:
Oslića narezati na komade, uvaljati ga u mrvice u koje su umiješani sjeckani peršin i češnjak. Sve preliti uljem i limunovim sokom. Ostaviti da se marinira 1 sat. Ribu ocijediti i nabadati na ražnjiće, naizmjenično s kolutovima luka i tikvica, komadima slanine i lovorovim listovima. Peći na roštilju i povremeno zalijevati ostacima marinade. Posoliti i popapriti.

Ražnjići od hobotnice s umakom od paprike (glavno jelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
1,5 kg hobotnice
1 crvena paprika
suhi origano
zelene masline bez koštica
češnjak
peršin
maslinovo ulje
sol
papar u zrnu

Opis:
Dobro očistiti hobotnicu, staviti u posudu, pokriti vodom i kuhati 30 minuta. Kad je kuhana hobotnicu ostaviti da se hladi u vodi u kojoj se kuhala. U međuvremenu ispeći papriku, oguliti je, izvaditi sjemenke, narezati na kockice. U posudu staviti ulje, ugrijati i dodati masline bez koštica, 2 režnja češnjaka narezana na listiće i papriku. Posoliti, popapriti, posuti origanom i peršinom. Ocijediti hobotnicu, narezati na komade i nabosti ih na ražnjiće. Premazati ih uljem, posoliti i staviti na dobro zagrijan roštilj. Poslužiti toplo s umakom od paprike.






















Pašteta od bakalara (predjelo),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
bakalar
mlijeko
maslinovo ulje
sojino ulje
papar, sol, peršin, češnjak

Opis:
Bakalar se jedan dan moči u vodi. Drugog dana se kuha u slanoj vodi 45 minuta, nakon toga ohladi, odvoji od kosti i oguli od kože. Usitnjava se u mikseru s dodatkom od pet žlica mlijeka i maslinova ulja (maslinovo i sojino zajedno) po potrebi. U bakalarovu krem paštetu doda se nekoliko cijelih režnjeva češnjaka, peršin, sol i papar. Pašteta se namaže na topli kruh i poslužuje kao predjelo raznim ribljim specijalitetima.
Pikantna riblja marinada (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
1 kg male plave ribe
40 dg luka
20 dg oguljene i narezane rajčice
kapare
ružmarin
papar
crne masline
5 fileta srdela
4 režnja češnjaka
list lovora
8 ploški limuna bez kore
peršin
15 dg ulja
3 dl bijelog vina
3 dl juhe

Opis:
Maloj ribi odstraniti glavu, utrobu i hrptenu kost. Ribu posoliti, uvaljati u brašno i ispeći na malo ulja i gotovu poslagati u vatrostalnu posudu. U čistom ulju lagano popržiti nasjeckani luk, dodati rajčicu, sve začine te zaliti vinom i juhom. Kad zakuha dodati peršin i ploške limuna, pa vrućom marinadom preliti ribu i još malo prokuhati. Ohlađeno ostaviti u hladnjaku najmanje 12 sati.
Pogača od slanih srdela (predjelo),
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Sastojci:
Sastojci za 6 osoba:
0,30 kg slanih srdela
0,20 kg luka
maslinovo ulje
brašno
kvasac
voda i sol za tijesto
mlijeko i margarin

Opis:
Umijesiti tijesto za kruh i pustiti da se diže. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. Posudu za pečenje namazati margarinom. Staviti jedan dio tijesta, poslagati slane srdele, luk, malo politi maslinovim uljem te pokriti ostatkom tijesta i ispeći.
Još vruću pogaču rezati i uz nju servirati salatu (zelena, radić, riga).
Drugi način pripreme: Sve isto osim što se luk prije poprži i doda malo više svježe rajčice.
Porijeko recepta: Tradicionalno jelo crikveničkih domaćica.
Rezanci s plodovima mora (predjelo),
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Sastojci:
0,25 kg lignje
0,25 kg škampi
0,25 kg dagnji
0,25 kg kape sante
0,8 kg rezanaca
sol, papar
origano
crveni umak
0,2 l bijela vina
maslinovo ulje
parmezan

Opis:
Plodove mora lagano popržiti na maslinovom ulju, zaliti vinom, dodati začine. Zajedno sve spojiti s prethodno skuhanim špagetima. Dodati origano i lagano prokuhati. Uz jelo poslužiti parmezan.

Bakalar na bijelo (predjelo),
Sastojci:
Za 4 osobe:
40 dg bakalara
2 krumpira
3 dl maslinova ulja
10 režnjeva češnjaka
1/2 vezice peršina
2 lovorova lista
sol i papar
Opis:
Bakalar namočiti preko noći u vodi. Izvaditi ga iz vode i istući batinom. Zatim ga skuhati u slanoj vodi s 5 režnjeva češnjaka i lovorom. Kada bakalar postane mekan, ogulti mu kožu, očistiti ga od kostiju i isjeckati nožem ili samljeti. U međuvremenu skuhati krumpir, zgnječiti ga i dodati bakalaru. Dodati preostali isjeckani češnjak i peršin, posoliti i popapriti. Maslinovo ulje zagrijati i postupno dolijevati u bakalar, stalno miješajući, tako da se dobije pjenasta smjesa.
Namaz od bakalara ohladiti i poslužiti kao predjelo namazan na kruh ili uz domaće rezance.
S Bakalarom na bijelo preporučamo servirati – Graševinu Mladina - vino bistre, zelenkasto žućkaste boje, koja odaje svježinu uočljivu već u snažnom voćnom mirisu. Svjež okus, skladno iznijansiran, srednje snažan, nadopuniti će okus jela. Servira se na 12°C.
Bakalar “alla Vicentina” (glavno jelo),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
800 g bakalara
100 g slanih inćuna
1 l mlijeka
2 dl kiselog vrhnja
2 glavice luka
4 režnja češnjaka
1 žlica sjeckanog peršina
100 g ribanog parmezana
100 g maslaca
4 dl maslinova ulja
6 gruda palente
sol
papar

Opis:
Močiti bakalar 24 sata, skinuti kožu, razrezati ga s jedne strane, otvoriti i izvaditi kosti. Odstraniti sol s inćuna i pokapati iz sokom od limuna. Isjeckati ih zajedno s peršinom i 1 režnjem češnjaka. U smjesu umiješati ribani parmezan. Tom smjesom nadjenuti unutrašnjost bakalara. Nadjeveni bakalar preklopiti i pritisnuti rukom, a zatim narezati na veće komade. Komade bakalara uvaljati u brašno i posložiti u zemljanu posudu premazanu uljem Na smjesi ulja i maslaca popržiti luk narezan na kolutiće. Kad požuti, istresti ga u posudu s bakalarom. Posoliti, popapriti te preliti mlijekom i vrhnjem. Zemljanu posudu poklopiti i peći na vatri ili u pećnici, na vrlo laganoj vatri, nekoliko sati, sve dok mlijeko ne upije. Kad je gotovo, posuti sjeckanim peršinom i preliti s malo ulja. Poslužiti toplo u posudi u kojoj se bakalar pekao, uz grude palente.
Bakalar u pećnici (glavno jelo),
Specijalitet talijanske kuhinje
Sastojci:
1 kg bakalara
mala glavica luka
žličica kapara
2 jaja
1 žličica kečapa od rajčica
2 žlice parmezana
1 limun
čaša suhog bijelog vina
ulje
sol

Opis:
Očistiti ribu, dobro je oprati, narezati na filete, posoliti i poprskati limunovim sokom. Nasjeckan luk prepržiti u posudi s maslacem i dvjema žličicama ulja. Dodati filete, pričekati da porumene na jakoj vatri, pa uliti vino. Dodati kapare i kečap te dovršiti kuhanje na slaboj vatri. Gotove filete poslagati na vatrostalni tanjur, preliti sokom i umućenim posoljenim jajima. Naposljetku sve posuti parmezanom i staviti u pećnicu na desetak minuta da se zapeče. Izvaditi iz pećnice kad se na filetima stvori lijepa zlatna korica. Poslužiti s mladim kuhanim krumpirima.

Bakalar na brudet (glavno jelo),
Sastojci:
za 4 osobe:
50 dg bakalara
50 dg krumpira
2 dcl maslinova ulja
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
1/2 vezica peršina
2 lovorova lista
1 žlica meda
sol i papar
Opis:
Bakalar namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata. Dobro ga istući i skuhati, a zatim očistiti od kostiju. Oguliti mu kožu i narezati ga na veće komade. Komade bakalara popržiti na zagrijanom ulju i izvaditi. Na istom ulju popržiti luk narezan na kolutiće. Kad luk zažuti, posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške. Redanjem posložiti sve sastojke. Posipati isjeckanim češnjakom i peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Preliti sve sastojke vodom i kuhati na laganoj vatri jedan sat. Povremeno protresti posudu, ali bez miješanja.
U nekim krajevima bakalaru se dodaje žlica meda da mu oduzme jačinu i učini ga mekanijim.
Jelo će imati bolji okus ako se pripremi u zemljanoj posudi.

Nećete pogriješiti ako uz njega servirate Graševinu Mladina - vino bistre, zelenkasto žućkaste boje, koja odaje svježinu uočljivu već u snažnom voćnom mirisu. Svjež okus, skladno iznijansiran, srednje snažan, razveselit će svakog vinoljupca.
Servira se na 12°C.
Jedna od solucija za vinsku pratnju je i Rajnski rizlig Mladina - vino visoke elegancije, prekrasne žutozelenkaste boje, bogate i raskošne arome koja starenjem prelazi u plemeniti i fini buke. Njegovi su sastojci u zavidnom skladu i podaruju mu glatkoću, punoću i obilje drugih osjetilnih senzacija. Servira se na 10-12°C.

Brodet “Kod Mije” (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
miješana riba (ugor, grdobina, škarpina, luben, škampi)
češnjak
luk
maslinovo ulje
pelati
sol, papar
celer
peršin
ocat
bijelo vino

Opis:
Luk isjeckamo na deblje kriške. Stavljamo ga u dosta zagrijano maslinovo ulje. Kada malo svene dodamo pelate, nasjeckani češnjak, celer, peršin, sol, papar. Kada prokuha posložimo isječenu miješanu ribu. Zalijemo vinom da riba pliva i ulijemo 1 dl octa da se riba ne bi raspala. Sve skupa kuhamo 1 sat na laganoj vatri.
Kada je jelo gotovo poslužuje se toplo, a može i hladno s prilogom od palente ili makarona.
Drhtalica od pastrve (predjelo),
Specijalitet kreativne kuhinje
Sastojci:
700 g filea od pastrve
1 poriluk
2 režnja češnjaka
1 limun
2 dl vrhnja
ketchup
kopar, lovor, peršin
5 listova želatine
temeljac od povrća
suho bijelo vino
povrće konzervirano u ulju (po želji, za garniranje)
miješana salata (za ukrašavanje)
30 g maslaca

Opis:
Zakuhajte litru vode kojoj ste dodali pola litre vina, 2 lista lovora, malo soli i papra. Dodajte file pastrve i kuhajte 10 minuta. Ocijedite ribu, pa je zajedno sa češnjakom, sokom i koricom limuna (pazite – naribajte samo koricu, bez bijelog celuloznog dijela), maslacem, velikom žlicom ketchupa, očišćenim i narezanim porilukom, vezicom kopra i peršina, usitnite mikserom u homogenu kremu. Posolite i popaprite.
U međuvremenu zagrijte litru temeljca od povrća i u njemu rastopite želatinu. Kada se želatina prohladi, izlijte je u uzak pravokutni kalup. Po želji, u želatinu možete dodati miješano povrće konzervirano u ulju. Stavite kalup u zamrzivač i pričekajte da se želatina djelomično stvrdne (zamrznuta, neka bude debljine otprilike 1 centimetar).
Preostalu želatinu, koja je ostala u tekućem stanju i vrhnje koje ste izradili u šlag, polako primiješajte kremi od pastrve. Kremu tada ulijte u kalup i poravnajte. Pokrijte prozirnom folijom za namirnice i ohladite u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja. Istresite drhtalicu iz kalupa i poslužite na tanjuru kojeg ste prethodno garnirali salatom.
Hladetina od hobotnice i školjaka (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
astojci:
hobotnica
školjke
sol, papar
maslinovo ulje
ocat

Opis:
Skuhati hobotnicu i školjke, posoliti i popapriti (paprom u zrnu). Dok je još toplo slagati u kalup na način: red hobotnice, red školjaka, sve do vrha kalupa. Poklopiti poklopcem na koji se stavi uteg oko 4 kg. Ostaviti 24 sata da pomalo izađe tekućina. Nakon toga izvaditi iz kalupa i posluživati na način da se hladetina reže poprijeko. Za začine koristiti maslinovo ulje i vinski ocat.
Hobotnica na salatu (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
1 kg hobotnice
50 dg krumpira
1 glavica češnjaka
2 dl maslinova ulja
sol
papar

Opis:
Hobotnicu dobro istući batom, očistiti i oprati, a zatim kuhati oko 45 minuta. Istodobno skuhati krumpir u ljusci, oljuštiti ga i narezati na kockice. Kuhanu hobotnicu narezati na komadiće, dodati krumpir, sitno sjeckani češnjak, ulje, sol i papar. Dobro promiješati i poslužiti toplo ili hladno
Juha od bakalara (predjelo),
Specijalitet kvarnerske kuhinje

Sastojci:
voda (juha u kojoj se kuhao bakalar)
150 g maslinova ulja
1 glavica češnjaka
1 glavica luka
1 žlica koncentrata od rajčica
1 vezica peršina
200 g riže
1 limu
2 dl bijelog vina
1 list lovora
sol, papar

Opis:
Bakalar skuhati, a vodu u kojoj se kuhao sačuvati. U drugoj posudi zagrijati ulje, dodati sitno sjeckani luk, češnjak i lovor i pržiti dok ne požuti. Umiješati koncentrat od rajčice, sjeckani peršin i rižu. Pirjati neprestano miješajući 10 minuta. Doliti vino i malo – pomalo ulijevati vodu u kojoj se kuhao bakalar. Dodati malo soka od limuna, a ako je potrebno posoliti i kuhati dok riža ne omekša, pazeći pritom da se ne prekuha. Popapriti.

Škarpina s rajčicama (glavno jelo),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
1 kg škarpine
sol i papar
2,5 dl ulja
5 režnja češnjaka
malo peršina
500 g rajčice

Opis:
Škarpinu se očisti obriše čistom krpom, posoli, popapri, provalja u ulju i peće na dobro ugrijanim gradelama. Posebno se stavi u posudu 2,5 dl ulja, isjeckani češnjak, malo isjeckanog peršina i 500 g izrezanih rajčica. Kad je ovo sve kuhalo pola sata, procijedi se sok. Riba se po duljini raspolovi i pomno očisti od drača i suvišne kožice, složi u posudu, polije po njoj procijeđeni sok te se pusti da istiha kuha još 15 minuta.

Skuše na žaru s umakom od inćuna (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
2 skuše, 800 g
8 - 10 inćuna
sok od 2 limuna
jedan limun za dekoraciju
2 režnja češnjaka
peršin
maslinovo ulje

Opis:
Operite skuše u tekućoj vodi, odstranite utrobu, ogulite ih i narežite na 4 fileta.
Marinirajte filete s 4 - 5 žlica ulja, soli, paprom i listom peršina, sokom od polovice limuna, okrećući ih s vremena na vrijeme da bi se ujednačeno aromatizirale.
Nakon 3 - 4 sata izvadite skuše, osušite ih i ispecite na žaru (živoj žeravici). Možete ih povremeno premazivati tekućinom iz marinade. U nedostatku pravog žara, ispecite ih u pećnici na grilu.
Operite inćune u hladnoj tekućoj vodi, odstranite glave i kosti te ih sitno izrežite.
Požutite sitno sjeckani češnjak na 3 - 4 žlice ulja. Dodajte inćune i lagano pirjajte na ulju pa ugasite vatru i dodajte sjeckani peršin. Polijte preostalim limunovim sokom i zgusnite umak lagano miješajući.
Složite filete na tanjur, prelijte ih umakom i poslužite s kriškama limuna.
Skuša u scavecciu (glavno jelo),
Specijalitet talijanske kuhinje
Sastojci:
1 skuša, 500 g
1 mrkva
1 list celera
1 tikvica
1 krumpir
bijelo suho vino
bijeli vinski ocat
30 g maslaca
maslinovo ulje

Opis:
Ovo jelo možete poslužiti kao glavno s prilogom od mahuna na kiselo, gratiniranim prokulicama i krumpirom posutim peršinom. Termin scaveccio (scabeccio u Liguriji, scapece u južnoj Italiji) potječe od španjolske riječi escabeshe i označava jelo od pržene ili pirjane ribe s povrćem.

Očistite skušu, odstranite glavu i kost te je narežite na filete. Složite ih u posudu, posolite, popaprite, ulijte čašu vina i pola čaše kvalitetnog (ne gorkog) ulja (tako da tekućina prekriva ribu) te pustite u hladnjaku sat vremena.
Očišćeno povrće narežite na štapiće i stavite u tavu te pirjajte na rastopljenom maslacu, podlijte s pola čaše vina i čašom octa. Kuhajte polako pola sata pa propasirajte.
Vratite pasirano povrće u tavu i dobro izmiješajte s tekućinom od pirjanja da dobijete umak koji po potrebi povežite s malo brašna.
Posudu s filetima stavite u pećnicu i pecite ih 15 – 20 minuta na 160°C. Složite filete na tanjur, ukrasite umakom i začinite s malo ulja te poslužite.
Skuše iz fjorda (glavno jelo),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
2 skuše, 800 g
4 krumpira
vlasac
90 g maslaca

Opis:
Operite i očistite pažljivo lijepu vezicu vlasca. Ogulite i narežite krumpir na tanke ploške. Opranim skušama odstranite utrobu pa ogulite kožu i napravite 4 tanka fileta. Dio ribe stavite u maslacem namazan lim, prekrijte krumpirima i pospite s puna sjeckanog vlasca. Slažite redove ribe, krumpira i sjeckanog vlasca dok imate namirnica, dodajući između njih manje količine maslaca. Pecite u pećnici 45 minuta na temperaturi od 180°C. Ovo se veoma ukusno jelo jede toplo.

Škampi na brudet (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
1 kg škampa
0,20 kg luka
0,2 l maslinova ulja
1 češanj češnjaka,
2 žlice peršina
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica šećera
2 žlice umaka od rajčica
0,2 l bijela vina
0,2 l vode, sol, papar

Opis:
Na maslinovu ulju do pola ispirjati na rebarca izrezani luk. Dodati umak od rajčice, isjeckani peršin, češnjak, krušne mrvice, začine i doliti vode. Pokriveno kuhati neko vrijeme da luk i ostalo omekša. U tako pripremljeni i ukusan umak dodati škampe, pokriti posudu i lagano kuhati. Doliti vino. Brudet treba biti srednje gust, crvenkaste boje. Poželjno je koristiti suho vino dalmatinskih vinogorja koje obavezno treba servirati uz jelo.

Brodet od skuša (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
700 g skuša
sol, brašno, ulje
2 osrednje glavice luka
2 režnja češnjaka
2 žlice pirea od rajčica
sok od pola limuna
papar, sol
1 žlica šećera
1 čaša bijelog ili crnog vina
peršinov list

Opis:
Ribe očistite, operite i narežite na manje komade. Svaki komad osolite, uvaljajte u brašno i ispržite u ulju. Pržene komade složite u sivu zdjelu, a na ulju u kojem su se pržile propržite nasjeckani luk. Kad luk upola zarumeni, dodajte nasjeckani češnjak, pire od rajčica, limunov sok, papar i sol po ukusu, šećer i vino. Dolijte malo vode i prokuhajte. Tim umakom prelijte pržene ribe, te na vrlo laganoj vatri kuhajte oko 1 sat. Zdjelu samo povremeno protresite, ali nemojte miješati, da se ribe ne raspadnu. Pospite nasjeckanim peršinovim listom i poslužite sa palentom.
Skuše na vrtlarski način (glavno jelo),
Specijalitet mediteranske kuhinje
Sastojci:
2 skuše
mrkva
luk
list celera
režanj češnjaka
rajčica (koncentrat)
bosiljak
peršin
lovor
bijelo suho vino
maslinovo ulje

Opis:
Očišćenu mrkvu, luk i celer sitno narežite s režnjem češnjaka. Opranim skušama u tekućoj vodi odstranite utrobu te ih narežite na 4 fileta.
Začinite filete kvalitetnim uljem, kapljicom vina, soli i paprom te ih stavite u pećnicu na gril (koji prekrijte aluminijskom folijom).
Pecite 10 minuta na 180°C dok ne dobiju lijepu boju, okrenuvši ih na drugu stranu u odgovarajućem trenutku.
Pirjajte narezano povrće na 3 – 4 žlice ulja i podlijte s pola čaše vina.
Dodajte veću žlicu koncentrata od rajčice, malo soli, list smrvljenog lovora, vezicu sjeckanog bosiljka i peršin.
Pustite jelo desetak minuta da se zgusne. Stavite filete na tanjur i prelijte ih umakom.
Kuhana riječna riba 1 (glavno jelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
700 g ribe
3 žlice ulja
1 luk
2 čaše bijelog vina
sol i papar
nekoliko listića kadulje
krumpir

Opis:
U tri žlice ulja poprži se 1 tanko narezani luk. Kad postane ružičast, prelije se sa 2 čaše bijelog vina, doda soli, papra, koji listić kadulje, pa se u ovom umaku prokuhaju ribe narezane na komade. Posluže se s pasiranim sokom, ukrašene kuhanim krumpirom u kori i rezanim na 4 dijela.
Kuhani som (glavno jelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
1 kg soma
3 žlice octa
1 luk
list lovora
papar
češnjak
peršin
ulje
sol

Opis:
Soma dobro očistiti, oprati i narezati na komade. U slanu vodu dodati ocat, luk, list lovora i papar. Kad voda zakuha staviti u nju soma i polagano kuhati 15 minuta. Kuhanog soma izvaditi iz vode, složiti na tanjur, preliti uljem i posuti nasjeckanim peršinom i češnjakom.
Riba u pivskom tijestu (glavno jelo),
Specijalitet kreativne kuhinje

Sastojci:
800 g filirana oslića
limunov sok
sol, svježe mljeveni papar
ulje za prženje
250 g brašna
2 dl piva
2 jaja
2 bjelanjka

Opis:
Riblje filete narežite na komade. Marinirajte ih limunovim sokom, svježe mljevenim paprom i soli. Brašno, jaja, sol i pivo izmiješajte u glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite 15-20 minuta mirovati. Zatim ga ponovno izmiješajte i dodajte snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koje niste prečvrsto istukli. S kuhačom ga umiješajte u tijesto.
Marinirane komadiće ribe osušite upijajućim papirom kako bi tijesto moglo što bolje prionuti uz ribu. Svaki komad ribe umočite u tijesto i stavite pržiti u vruće ulje. Kad tijesto poprimi zlatno žutu boju i postane hrskavo izvadite ribu i stavite je na upijajući papir. Odmah je poslužite s tatar umakom.

Odresci od soma (glavno jelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
1 kg soma
češnjak
ulje
2 limuna
sol

Opis:
Soma dobro očistiti i narezati na odreske. Odreske natrljati češnjakom i složiti ih u lim namazan uljem. Na svaki odrezak položiti krišku limuna i sve zaliti vrućim uljem te ispeći u zagrijanoj pećnici dok ne porumene.

Riba kuhana u vinu (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
1 kg ribe
1 čaša bijelog vina
2 glavice luka
lovor
papar, sol
peršinov list
začinsko bilje
ulje

Opis:
Luk očistiti, narezati i malo popržiti na ulju. Dodati malo vode, vino i šalicu ulja. Posoliti, popapriti, dodati lovor, nasjeckani peršinov list i začinsko bilje. Kad tekućina provri, staviti u nju ribu narezanu na komade. Kuhati oko 15 minuta. Poslužiti hladno.




Kuhane skuše (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
1 kg skuša
glavica luka
nekoliko zrna papra
ocat
4-5 slanih srdela
2 žlice kapara
2 dl ulja
0,5 dl octa

Opis:
Skuše očistite i stavite u hladnu vodu, kojoj ste dodali luk, papar i sol. Kad zakuhaju, kuhajte ih još 5 minuta. Ocijeđene ribe raspolovite, odstranite hrptenu kost i složite ih u tanjur. Slane srdele očistite i nasjeckajte zajedno s kaparima. Propržite ih na ulju, zalijte octom, te sve skupa prelijte preko skuša i ostavite nekoliko sati u hladioniku. Ovako pripremljene skuše vrlo su ukusne i prikladne kao samostalno jelo za večeru ili kao predjelo u svečanijim prilikama.
Skuše na španjolski način (glavno jelo),
Specijalitet španjolske kuhinje

Sastojci:
1 skuša
sol
limun
senf
pire od rajčica
1 do 2 žlice ulja
paprika
30 g ribanog sira

Opis:
Očišćenu ribu osolite te izvana i iznutra pokapajte limunovim sokom. Dobro je osušite čistom krpom. Iznutra je premažite senfom i pireom od rajčica. Ispecite je na žaru, najprije 2 minute s jedne strane, zatim je okrenite, namažite uljem, pospite mljevenom paprikom, ribanim sirom i pecite na drugoj strani dok ne bude gotova.
Lubin s pet okusa (glavno jelo),
Specijalitet kineske kuhinje

Sastojci:
1 kg lubina (brancina)ili pastrva
200 g integralne riže
2 kineske gljive
2 mlada luka
svježi đumbir
korijandar
šećer
umak od soje
Sake'
maslinovo ulje

Opis:
Sat vremena prije no što započnete s pripremom ovog jela, namočite gljive u mlaku vodu.
Očistite lubina, pa ga s unutrašnje strane začinite solju i paprom i lagano namastite uljem.
Ribu položite u prikladnu košaricu u kojoj ćete je kuhati na pari, prekrijte je ocijeđenim i usitnjenim gljivama, 5-6 listića đumbira i mladim lukom narezanim na ploškice.
Začinite ribu uljem i prelijte s pola kutlače sojinog umaka, žličicom sakea i na vrh noža šećera. Košaricu ćete položiti na rub posude u kojoj se nalazi 3 prsta kipuće vode, pokriti i kuhati jelo na pari otprilike 25 minuta. Ribu poslužite uz integralnu rižu koju ste također skuhali na pari i začinili korijandrom.
U zamjenu za ovo jelo, možemo vam ponuditi ideju za pripremu pirjane pastrve (1 pastrva po osobi) koju ćete pripremiti na češnjaku, đumbiru, mladom luku i sakeu, a također će dobro doći i malo šećera. Uz ovako pripremljenu pastrvu poslužite rižukoju ste skuhali "al dente" i popirjali s uzgojnim gljivama (najbolje bi bilo da upotrijebite kineske gljive), celerom, lukom i sojinim umakom.

Kuhani zubatac (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
zubatac
luk
ulje
malo soli
nekoliko zrna papra
nekoliko listova lovora
malo sitnog papra
limun
ocat
masline i kapari
malo peršina

Opis:
Zubatac se najprije par časaka umoči u toplu vodu da se ljuske lakše odstrane, zatim se izvadi drob i škrge i dobro opere. Tada se stavi kuhati u osoljenu hladnu vodu s komadima luka, malo ulja, nekoliko zrna papra i par listova lovora. Riba se kuha vrlo polagano do 1 sat, a gotova je kad se opazi da se meso počelo malo dizati od kostiju. Zubatac se pomno ocijedi i postavi na duguljasti tanjur te, dok je još vruć, polije obilato uljem i malo zapapri. Uz njega se na stolu poslužuje limun i ocat. Svatko papri i začini po ukusu. Zato neka je uvijek na stolu limun, ocat, ulje i papar, a može biti maslina i kapara. Kuhana riba jedino je na ovaj način dobra i ukusna, pa joj ne treba drugih dodataka, osim navedenih, jer polijevanje drugih umaka i majoneza po ribi kvari tečnost ribe. Uz ribu se služi kuhana salata ili kuhana cvjetača, a ukrasi se grančicama peršina i kriškama limuna.

Lešada od morske ribe (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
lubin, pagar, oslić, cipal, salpa i slična riba
maslinovo ulje
sol
limun
nasjeckani peršinov list

Opis:
Ribu staviti u lonac i prekriti vodom. Dodati sol i maslinovo ulje. Nakon 10-20 minuta kada je riba kuhana staviti je na pladanj politi maslinovim uljem i nasjeckanim peršinom. Poslužiti uz male kriške limuna i s kuhanom blitvom s krumpirom.





Bakalar na portugalski način (glavno jelo),
Specijalitet portugalske kuhinje
Sastojci:
800 g omekšanog bakalara
500 g krumpira
3 luka
5 jaja
1 češanj češnjaka
peršin
prokulice pirjane na maslacu (kao prilog)
maslinovo ulje

Opis:
Jaja pustite da se kuhaju 7 minuta. Bakalar operite, narežite ga na komadiće i potopite u hladnu vodu. Pustite da voda prokuha, kuhajte 10 minuta i ocijedite ga.
Krumpir skuhajte, ali vodite računa da ostane nešto tvrđi, ocijedite ga i ogulite. Jaja ogulite i narežite na kolutiće.
Fino usitnjeni češnjak i luk popirjajte na 3-4 žlice ulja.
U vatrostalnu posudu posložite jedan red krumpira, red bakalara, red luka i red jaja. Začinite solju i paprom, pa nastavite istim redoslijedom dok ne potrošite sve namirnice. Jelo začinite maslinovim uljem i zapecite ga 20 minuta na 200°C.
Poslužite uz prokulice koje ste skuhali, ocijedili, posolili i popirjali na malo maslaca.

Bakalar na mornarski (glavno jelo),
Sastojci:
Bakalar
sol
papar
češnjak
peršin
dosta ulja

Opis:
Bakalar se namoči, ostruže i stavi kuhati u hladnu vodu u cijelom komadu, a vode mora biti toliko da bude pokriven. Kuha se bez soli, jer inače otvrdne. Kad voda uzavre, skine se s vatre, jer što se dulje kuha u vodi, postaje tvrđi. Kad je kuhan, odstrane se drače, očisti se od kostiju i stavi u posudu ili zdjelu. Posoli se, popapri, doda se dobro isjeckan peršin i češnjak, te obilato ulja. U njemu se ostavi i malo vode u kojoj se kuhao. Pokrije se poklopcem i dobro trese dok sok ne postane gust i bijel kao mlijeko.

Bakalar po domaću (bakalar zi kumpiron) (glavno jelo),
Sastojci:
za 10 osoba:
1 kom suha bakalara
4 kg krumpira
0,5 kg kapule
5 režnja češnjaka
0,05 kg peršina
0,5 kg svježe rajčice
0,05 kg koncetrata rajčice
0,4 l maslinova ulja
sol, papar po potrebi
Opis:
Bakalar namočiti i skuhati. Očistiti krumpir, oguliti ga i narezati na ploške debljine oko 3 mm. Kapulu i rajčicu sitno nasjeckati i propirjati na maslinovom ulju uz dodatak češnjaka i peršina. U posudu slagati sloj krumpira, sloj bakalara i na to dio pirjane kapule, češnjaka i peršina i rajčice. Tako slagati slojeve i voditi računa da najgornji sloj bude krumpir. Zaliti hladnom vodom i pristaviti kuhati na laganu vatru 5-6 sati uz povremeno protresanje posude (nikako ne miješati). Posoliti i popapriti po potrebi. Poslužiti vruće.

Bakalar s mlijekom (glavno jelo),
Sastojci:
800 g omekšanog bakalara
2 velika crvena luka
3 fileta slanih inćuna ili sardela
1 vezica sjeckanog peršina
1 režanj češnjaka
bijelo brašno
0,75 l mlijeka
ulje
sol
Opis:
Izrezati bakalar na komade i odstraniti kosti. Staviti na vatru nekoliko žlica ulja, dodati sjeckani luk i pržiti ga da postane staklast. Dodati, prije nego što luk počne rumenjeti, bakalar uvaljan u brašno i ostaviti ga da porumeni. Okrenuti komadiće bakalara i ispeći ih i s druge strane. Preliti ribu mlijekom i nastaviti kuhati na sasvim tihoj vatri. Kuhati oko 2 sata, povremeno protresti posudu da se bakalar ne zalijepi za dno. Na tri četvrtine kuhanja dodati ribi sjeckani peršin i češnjak, te filete slane ribe. Razblažiti s malo ulja i dovršiti kuhanje u pećnici na 175oC. Na kraju dodati soli po ukusu.
Bakalar s krumpirima (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
400 g bakalara
1 kg krumpira
2,5 dl ulja (maslinovo i obično)
sol, papar
češnjak, zeleni peršin

Opis:
Bakalar dobro tući i močiti preko noći u vodi. Zatim ga oprati i staviti kuhati dok ne postane mekan. Izvaditi ga iz vode (vodu sačuvati ) položiti na čisti ubrus i očistiti od drača i kosti. Krumpir oguliti, oprati i narezati na tanke ploške pa slagati u lim red krumpira, red bakalara. Svaki red posuti sitno sjeckanim češnjakom i peršinom, te preliti toplim uljem. Soliti i papriti. Kad je sve posloženo, doliti malo vode u kojoj se kuhao bakalar i peći u pećnici dok krumpir ne omekša.



Polpete od inćuna (glavno jelo),
Specijalitet talijanske kuhinje
Sastojci:
1 kg inćuna
3 kuhane rajčice srednje veličine
3 žlice parmezana
25 g grožđica
25 g pinjola
2 limuna
vezica peršina
1 jaje
1 žlica mrvica
1 režanj nasjeckanog češnjaka
brašno
sol i papar
ulje za prženje

Opis:
Očistite inćune, operite, osušite i narežite na komadiće. U posudi pomiješajte ribu sa jajem, mrvicama, sirom, grožđicama i pinjolima. Dodajte nasjeckani češnjak i peršin i pire krumpir. Posolite i zapaprite. Napravite male polpete, uvaljajte u brašno i pržite u dubokom ulju. Poslužite toplo sa limunovim sokom.






Frigane srdelice (glavno jelo),
Sastojci:
za 6 osoba:
2 kg srdelica
4 dl ulja
brašno
sol
limun
Opis:
Srdelicama izvadimo drob, ako su veće odrežemo glavu, a manje pripremamo s glavama. Operemo ih, posušimo u krpi, provaljamo u brašno i pržimo u puno vrućeg ulja. Pržene posolimo i tople poslužimo uz limun izrezan na kriške i zelenu salatu
Pastrva u limunu (predjelo),
Specijalitet kreativne kuhinje

Sastojci:
pastrmka svježa 1 kg
sok od limuna 0,40 kg
bijeli papar, sol
maslinovo ulje 0,05 l
hren 0,05 kg
rikula
masline
rotkvica
mladi luk

Opis:
Očišćenu pastrmku po dužini prepoloviti. Oguliti kožu i pincetom povaditi sitne drače koje su ostale u ribi. Isiječi na fine tanke filete, posoliti i popapriti, te umočiti u limunov sok. Riba treba biti cijela pokrivena sokom od limuna. Držati u marinadi 36 sati. Poslužuje se na podlozi od rikule, te pospe komadićima mladog luka. Za dekoraciju masline, rotkvice, kriške limuna i hren.

Srdele Meltemi (predjelo),
Specijalitet talijanske kuhinje
Sastojci:
800 g srdela
peršin
2 režnja češnjaka
ocat od bijelog vina
tucet crnih maslina
maslinovo ulje

Opis:
Operite priličnu količinu peršina, dobro ga osušite i sitno isjeckajte zajedno s češnjakom. Opranim srdelama odstranite glave i kosti te ih razdvojite na filete.
Složite filete u posudu s poklopcem i aromatizirajte sjeckanim češnjakom i peršinom, pola čaše octa, soli, paprom i malo ulja.
Dodajte masline i stavite iznad posude odgovarajuće veličine pune kipuće vode. Kuhajte na pari 15 minuta. Složite filete na tanjure, uljepšajte maslinama i drugim ukrasima po želji.
Srdele s grožđicama (glavno jelo),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
800 g srdela
grožđice
polovica luka
peršin
krušne mrvice
pinjoli
šećer
lovor
limun
maslinovo ulje

Opis:
Namočite šaku grožđica. Opranim srdelama odstranite glave i kosti, otvorite ih kao knjigu, ne odvajajući filete. Očistite i sitno isjeckajte luk zajedno s opranim i osušenim peršinom.
Požutite na 3 – 4 žlice ulja 3 žlice mrvica koje zatim preselite u zdjelu. Dodajte nasjeckani luk i peršin, šaku pinjola, žlicu šećera, sol i papar. Složite srdele u namašćenu tepsiju i prekrijte ih začinima pa nastavite slagati redova srdela i začina dok imate namirnica. Između redova dodajte izmrvljeni lovorov list.
Pospite mrvicama, začinite uljem i pecite u već zagrijanoj pećnici na 180°C.
Pecite pola sata, prelijte sokom od limuna i poslužite.
Srdele s koromačem (predjelo),
Specijalitet talijanske kuhinje
Sastojci:
800 g srdela
Luk
350 g rajčica
sjeme koromača
bijelo suho vino
papar u zrnu
maslinovo ulje

Opis:
Dobro opranim srdelama odstranite glave i kosti te ih razdvojite na filete.
Operite rajčice, odstranite sjemenje i narežite ih na komadiće. Očišćeni i sitno narezani luk pirjajte na 4 - 5 žlica ulja te dodajte pola čaše vina. Pustite da vino ishlapi na življoj vatri pa dodajte rajčice, sol, prstohvat sjemenja od koromača i nekoliko zrna papra.
Kuhajte umak dvadesetak minuta u poklopljenoj posudi.
Dodajte srdele i kratko prokuhajte (manje od deset minuta) na tihoj vatri i bez poklopca. Poslužite ih prelivene umakom.
Kao prilog možete prirediti 2 koromača narezana na režnjeve i skuhana u malo slane vode, začinjena uljem i octom te složena sa srdelama.
Srdele Tirreno (predjelo),
Specijalitet talijanske kuhinje
Sastojci:
800 g srdela
režanj češnjaka
grančica mravinca, ružmarina i kadulje
bijelo suho vino
šaka velikih maslina
limun
maslinovo ulje

Opis:
Operite i očistite srdele pa rastvorite filete bez razdvajanja. Očišćeno i oprano aromatično bilje osušite i narežite zajedno s češnjakom. Pirjajte polako na 4 - 5 žlica ulja. Podlijte s pola čaše vina, dodajte srdele i polako kuhajte. Poslužite srdele s aromatičnim umakom i ukrasite limunom te očišćenim i prepolovljenim maslinama.
Želite li da su vaše srdele još laganije? Pirjano aromatično bilje i češnjak stavite u tepsiju i po njemu složite ribu, pospite mrvicama i gratinirajte u pećnici na 180°C oko 15 minuta. Izvrsne su i hladne, začinjene s malo maslinovog ulja.

Rižot s morskim plodovima (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
domaće lignje
svježi škampi
miješane školjke: dagnje, prnjavice, kućice
luk, češnjak,
riža "Scotti"
ulje maslinovo i obično
pelati
malo bijelog vina
sol, papar
Vegeta
origan
peršin
vrhnje za kuhanje
parmezan.

Opis:
Na mješavini maslinovog i običnog ulja popržiti luk i lignje izrezane na komadiće. Dodati usitnjeni češnjak i repove svježih škampi. Dodati rižu (oko 10 dg po osobi), zaliti s malo bijela vina, dodati malo pelata i vegete. U toku kuhanja dodati školjke. Zalijevati ribljom juhom ili temeljcem od škampi. Pri kraju dodati sol, papar, origano, peršin i vrhnje za kuhanje.

Crni rižoto "Kapetanova kuća" (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
za 4 osobe:
0,2 kg sipa
0,2 kg dagnji
0,2 kg lignji
0,1 kg luka
0,15 l ulja (maslinovo i biljno)
1 žlica pirea od rajčica
0,1 l bijela vina
sol, papar, vegeta
peršin i češnjak - po želji
0,3 kg sirove riže
crnilo od sipe prema potrebi

Opis:
Na miješanom ulju (pola biljnog- pola maslinovog) zažutimo luk, a zatim dodamo nasjeckanu sipu, očišćene dagnje i narezane lignje. To dobro pirjamo, zajedno sa začinima (peršin, papar, vegeta, češnjak i pire od rajčica).
Prelijemo bijelim vinom, dodamo sirovu rižu, a potom zalijemo vodom i zacrnimo crnilom od sipe. U rižoto dodamo školjke u "kućici" (dagnje, brbavice) i škampe. Uz jelo poslužimo narib ani parmezan
Rižoto od crnila sipe (predjelo),
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Sastojci:
Sastojci za 6 osoba:
1 dl maslinovog ulja
0,5 kg riže
crnilo od sipe svježe ili sušeno
1 glavica luka
1 l riblje juhe
peršin, sol, papar
1 dl prošeka
ribani ovčji sir

Opis:
Sitno rezani luk pržimo na maslinovom ulju. Kad požuti dodamo rižu i crnilo od sipe. Postepeno dodajem riblju juhu, prošek, sol i papar. Lagano kuhamo dok riža ne omekša. Na kraju dodamo sitno rezani peršin i ribani ovčji sir.
porijeklo recepta: otok Susak

Rižot od liganja (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
Za 4 osobe:
60 dg liganja
35 dg riže
1 dl maslinova ulja
4 režnja češnjaka
peršin
1 žlica koncentrata od rajčice
lovorov list
1 dl bijelog vina
sol i papr

Opis:
Očistiti i oprati lignje i narezati ih na kolutiče. Na maslinovu ulju popržiti sjeckani češnjak i pola količine peršina. Dodati kolutiće liganja, preliti ih vinom i pirjati. Dodati razrijeđeni koncentrat rajčoce, lovor, sol i papar. Sve zajedno pirjati dvadesetak minuta polijevajući toplom vodom. U međuvremenu u slanoj vodi na pola skuhati rižu. Ocjediti rižu i dodati je lignjama, te sve zajedno pirjati desetak minuta dok svi sastojci ne omekšaju. Kad je gotovo izvaditi lovorov list te posuti preostalom količinom sjeckanog peršina i ribanim parmezanom.
Rižot od žaba (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje
Sastojci:
24 komada žaba (dvije dužine)
ruiža
jak
pire od rajčice
lovorov list
sol, papar
ocat (po mogućnosti domaći)
ljuta neretvanska paprika
voda
riža

Opis:
U posudi (teći) sa debljim dnom, na maslinovom ulju pirjamo sitno isjeckani češnjak, dva lovorova lista i ljutu neretvansku papriku. Kada češnjak blago porumeni dodamo dvije žlice pirea od rajčice, sol, papar, 3 decilitara vode i kada sve prokuha, dodamo žabe.
Kada žabe budu napola gotove dodamo ocat i već pripremljenu kuhanu rižu. Ostavimo da se kuha 10-15 minuta i rižot od žaba je gotov.
Mornarski rižoto (predjelo),
Specijalitet talijanske kuhinje

Sastojci:
Za 4 osobe:
10 dg sipa
10 dg hobotnica
45 dg svježih škampi
40 dg miješanih školjki (vongole, kunjke)
20 dg očišćenih dagnji
35 dg talijanske riže “Scott” uz malo soli, ulja, luka i češnjaka
vina i mrvicu parmezana.

Opis:
Mala tajna ukusnijeg i kvalitetnijeg rižota je kap vrhunskoga francuskoga konjaka.


Jadranske lignje na padelu (glavno jelo),
Sastojci:
0,3 kg jadranskih lignji
Maslinovo ulje
0,1 l bijela vina
češnjak, peršin, sol, papar
riblji temeljac
0,5 kg krumpira
Opis:
Lignje očistimo, potučemo, začinimo. Popržimo na maslinovom ulju. Dodamo češnjak i peršin. Zalijemo vinom i ribljim temeljcem. Dodamo krumpir.

Jegulja na dalmatinski način (glavno jelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
Za četiri osobe:
1 kg jegulja
peršin
4 režnja češnjaka
lovorov list
ulje
limun

Opis:
Jegulju očistiti i narezati na komade. Posložiti u posudu, posoliti i popapriti i posipati sjeckanim češnjakom i peršinom. Preliti uljem i limunovim sokom. Dodati lovor.
Ovako pripremljena jegulja može se peći u pećnici ili na žaru.
Bourride (glavno jelo),
Specijalitet francuske kuhinje

Sastojci:
400 g razne ribe za brudet
500 g razne bijele ribe
1 luk
4 češnja češnjaka
3 zrele rajčice
2 krumpira
1 ljuti feferon
1 vrećica šafrana
Lovor, peršin i sjemenke koromača
4 kriške domaćeg kruha
suho bijelo vino
maslinovo ulje
Aioli umak (majoneza sa češnjakom, za posluživanje)

Opis:
Ribu očistite i operite. Ribu za brudet tada narežite na komade, a preostalu ribu ostavite čitavu.
Luk narežite na listiće i popirjajte ga na 3-4 žlice ulja, češnjaku, peršinu, nekoliko sjemenki koromača i listu lovora.
Dodajte rajčice narezane na kockice, pa nakon 10 minuta dodajte i ribu narezanu na komadiće, sol, papar i ljuti feferon. Promiješajte i nakon 15 minuta pokrijte toplom vodom kojoj ste primiješali šalicu vina.
Nakon 10 minuta maknite jelo s vatre i ispasirajte mikserom. Vratite smjesu u posudu za kuhanje, pustite da zavri, pa dodajte šafran.
Pokrijte i pustite da lagano kuha, povremeno podlijevajući toplom vodom. Nakon otprilike 20 minuta, dodajte oguljeni krumpir.
Petnaest minuta prije no što ćete završiti s kuhanjem, dodajte i ribu koju ste ostavili čitavu. Kada bude kuhana, ribu oprezno izvadite iz posude šupljikavom žlicom i položite na tanjur za posluživanje, zajedno s krumpirom.
U posebne zdjelice stavit ćete jednu krišku prženog kruha, kojeg ste premazali aioli umakom i dobro ga prelijte toplom juhom.


Juha od oslića (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
800 g oslića (očišćenog)
0,5 dl maslinovog ulja
3 režnja češnjaka
100 g rajčice
1 limun
100 g riže
lovorov list
peršin,
sol, papar

Opis:
U hladnu vodu staviti kuhati ribu, češnjak u komadu, prepolovljenu rajčicu, lovorov list, listove peršina, sol, papar u zrnu i limunov sok. Kad je riba kuhana (oko 20 minuta) izvaditi je iz juhe i posebno poslužiti. U juhu ukuhati rižu.
Riblja juha (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
Za 4 osobe:
1 kg različite bijele ribe (škrpina, grdobina, ugor itd.)
15 dg riže
1/2 dl maslinovog ulja
20 dg mrkve
1 korijen celera
2 korijena peršina
1 mala glavica luka
2 režnja češnjaka
2 lovorova lista
papar u zrnu
sol

Opis:
U lonac složiti očišćenu ribu, korjenasto povrće, češnjak,prženi luk, lovor i papar u zrnu. Prelijti vodom i staviti kuhati. Kad zakuha, smanjiti vatru, dodati maslinovo ulje i kuhati pola sata na laganoj vatri. Kad se riba počne odvajati od kostiju, skinuti s vatre, procijediti juhu, a ribu izvaditi i očistiti od kostiju. Procijeđenu juhu vratiti na vatru, posoliti prema ukusu, dodati rižu i kuhati desetak minuta. U zdjelu za juhu složiti komadiće ribe i korjenastog povrća, preliti juhom i poslužiti.
Američki
(umak),
Specijalitet američke kuhinje

Sastojci:
2 kg ljuštura od jastoga, skampa i kozica
1 korijen celera
150 g mrkve
200 g luka
150 g maslaca
2 dl maslinova ulja
2 lista lovora
1 žličica papra
0,5 dl konjaka
2 žlice koncentrata od rajčica
1/2 l bijelog vina
peršin
2 žlice brašna
tabasco umak ili ljuta papričica
sol

Opis:
Naribajte celer, mrkvu i luk. U posudu stavite polovicu maslaca i ulja, dodajte ribano povrće i lovor. Posolite. Pržite dok ne počne žutjeti, dodajte zatim isitnjene ljušture rakova i pirjajte 15-20 minuta. Nakon toga ulijte konjak i odmah zapalite. Umiješajte koncentrat od rajčica, dolijte vino, vodu ili riblju juhu tako da ljušture prekrije tekućina. Pospite paprom i sjeckanim peršinom pa kuhajte dok ne provri. Na drugoj polovici maslaca i ulja popržite brašno tako da dobijete bijelu zapršku.
Zapršku ulijte u posudu s ljušturama rakova i kuhajte još 20 minuta. Protisnite umak kroz rjeđu cjediljku, a nakon toga 3 puta kroz gustu cjediljku ili sito. Nastavite s kuhanjem još 20 minuta. Po želji dodajte malo tabasco umaka ili ljute papričice.
Tunirani umak (umak),
Specijalitet mediteranske kuhinje
Sastojci:
125 g tunine
150 g ukiseljenih, ocijeđenih kapara
vezica peršina
1 dl bijelog vina
300 g majoneze

Opis:
Izmiksajte tuninu, kapare i peršin s bijelim vinom. Izmiksanoj smjesi primiješajte majonezu.

Garum
(umak),
Specijalitet antičke kuhinje

Sastojci:
0,25 soka od grožđa
2 žličice paste od slanih srdela
origano

Opis:
0,25 soka od grožđa kuhati dok ne reducira na pola. Dodati 2 žličice paste od slanih srdela i mrvicu oregana.

Recept iz kuharice Marcusa Gaviusa Apiciusa, 1. - 2. stoljeće
Minutal marinum (glavno jelo),
Specijalitet antičke kuhinje

Sastojci:
500 g ribljeg fileta ( losos)
250 ml bijelog vina
500 ml goveđe juhe
3 poriluka
100 ml ulja
garum umak
koriander
papar
origano
malo škrobnog brašna za zgusnuti sok

Opis:
Staviti ribu u tavu, dodati garum umak, ulje, vino i goveđu juhu. Nasjeckati poriluk i koriander. Nasjeckati filete tako da se dobije vrsta ribljeg gulaša. Kuhati oko 30 minuta na laganoj vatri. Kad je gotovo posuti ga samljevenim začinima (koriander, origano) i kratko prokuhati. Umak zgusnuti sa škrobnim brašnom, lagano popapriti i poslužiti.
Lisnate pogačice s lososom (predjelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
200 g dimljenog lososa
1 mali krumpir
3 fileta slanih inćuna
nekoliko crnih maslina
50 g maslaca
papar u zrnu

Opis:
Valjkom razvući tijesto u pravokutan oblik debljine nekoliko milimetara i okruglim zupčastim oblikom vaditi iz tijesta male krugove. Svaki izbosti vilicom, staviti na zamašćen lim i peći u pećnici na srednjoj temperaturi otprilike 15 minuta. Skuhati krumpir i još topao usitniti zajedno s lososom na komadiće, dodati inćune i masline te preostali rastopljeni maslac. Sve dobro izmiješati, samljeti papar, pa smjesom namazati krugove tijesta kad se ohlade. Staviti pogačice na pladanj, pokriti ih masnim papirom i držati u hladnjaku.

Patina de pisciculis (Sufle od malih riba) (glavno jelo),
Specijalitet antičke kuhinje

Sastojci:
500 g kuhanih fileta malih riba ili cijele sardele
150 g grožđica
pola čajne žlice svježe mljevenog papra
1 žlica sjeckanog korijena celera
1 žlica origana
2 mala režnja češnjaka
200 ml ulja
50 ml ribljeg umaka ili pola čajne žlice soli
vino
malo palente

Opis:
Izmiješati grožđice, papar, celer, origano, češnjak, vino, riblji umak i ulje i sve staviti u dublju tavu i kuhati dok nije gotovo. Dodati kuhanu ribu, zgusnuti s malo palente i poslužiti.

Starorimske začinjene dagnje (glavno jelo),
Specijalitet antičke kuhinje

Sastojci:
40 – 50 dagnji
1 žlica kima
100 ml ribljeg umaka
pola šalice vina
pola šalice soka od grožđa (ili mladog vina), kuhanog s dodatkom malo meda
1 poriluk, nasjeckan
prstohvat kima i mljevenog vrijeska

Opis:
Oprati školjke. Kuhati ih u sa svim sastojcima tako da budu pokrivene vodom.
Kalakukko (glavno jelo),
Specijalitet finske kuhinje
Sastojci:
600 g filea bakalara
200 g špeka ili slanine
20 g brašna
mast
zelena salata (za garniranje)
pečeni mesnati crveni radić (kao prilog)

za tijesto:
200 g bijelog brašna
200 g raženog brašna
50 g maslaca

Opis:
Pomiješajte obje vrste brašna, prstohvat soli, rastopljeni maslac i onoliko vode koliko je potrebno da dobijete elastično i homogeno tijesto, koje ćete razvaljati na debljinu od 1.5 cm. Tijesto neka bude ovalnog oblika.
Na lagano pobrašnjeno tijesto naizmjenično složite riblji file, pa špek narezan na kriške, i posolite. Tijesto preklopite u štrucu i dobro pričvrstite rubove. Vatrostalnu posudu namastite mašću, položite u nju ovo finsko Kalakukko jelo i pecite na umjerenoj temperaturi (120-140°C) otprilike 4 sata, povremeno ga podlijevajući rastopljenom mašću.
Kalakukko poslužite garniran zelenom salatom, a kao prilog na roštilju ispecite mesnati crveni radić.


Lunice (glavno jelo),
Sastojci:
za 6 osoba:
1,5 kg srdela
vezica peršina
1 češnjak
papar
sol
bijelo ili kukuruzno brašno
ulje za prženje
Opis:
Sardele očistimo i ako su veće odrežemo im glavu. Operemo ih i stavimo procijediti. Sitno isjeckamo peršin i češnjak, pomiješamo sol i papar te u šaku slažemo sardele po 5 do 6 komada. Uvaljamo ih u sjeckani češnjak i peršin, te u bijelo ili žuto brašno. Lunice pečemo na vrućem ulju sa obje strane. Uz lunice poslužimo palentu.

Marinada od tune sa žara (glavno jelo),
Sastojci:
1 kg tunjevine
10 dg maslaca
5 slanih sardela
1 limun
peršin
papar
Opis:
Odreske tunjevine poprskati limunovim sokom i ostaviti da odstoje pola sata. U međuvremenu očistiti slane sardele, usitniti ih vilicom i umješati u omekšani maslac. Tunjevinu ispeći na roštilju i kad je gotova preliti je umakom od slanih sardela. Popapriti i posuti nasjeckanim peršinom
Marinada od pečene ribe (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
1 kg plave ribe
1/4 l ulja
1 luk
1 mrkva
malo celera
malo peršina
2 režnja češnjaka
papar u zrnu
malo ružmarina
list lovora
3 žlice octa
limun

Opis:
Plavu ribu ispeći na gradelama. Na ulju popržiti na listove narezan luk, mrkvu, celer, peršin, češnjak, papar, ružmarin i lovor. Kada zavr dodaje se ocat. Vruća marinada preliije se preko ribe.Riba se poslužuje hladna s sokom i kriškama limuna.

Marinada od pržene ribe (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
75 dg ribe
ulje za prženje
2 luka
6 režnjeva češnjaka
peršin
čaša vode
pola čaše vinskog octa
nekoliko zrna papra

Opis:
Dobro ispržiti ribu u ulju. Na istom ulju izpržiti luk izrezan na kolutove, nasjeckani češnjak i sitno nasjeckani peršin. Sve to odmah zaliti vodom i octom i dodati nekoliko zrna papra. Kuhati 15 minuta. Ohlađenu ribu posložiti na tanjur i preliti ohlađenim sokom.


Marinada od sardela, skuša i plavica (predjelo),
Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:
1 kg ribe (sardela, skuša ili plavica)
malo brašna
malo soli
1/4 l ulja
1/8 l octa
1/8 l vode
peršin
grančica ružmarina
papar u zrnu
limun

Opis:
Ribu očistiti, oprati i posušiti, malo posoliti i pobrašniti i ostaviti da malo odstoji. Popržiti je u vrućem ulju. Poprženu ribu posložiti u zdjelu. Sastojke marinade: ulje, ocat, vodu, peršin, ružmarin i papar kuhati na laganoj vatri otprilike 10 minuta. Preliti preko ribe. Kada se sve skupa ohladi stavi se na hladno mjesto. Trjaje više dana a, poslužuje se s kriškama limuna.
Marinirani som (predjelo),
Specijalitet internacionalne kuhinje

Sastojci:
1 kg soma
200 g ulja
750 g luka
2 mrkve
korijen celera
peršinov list
2 lista lovora
sol
papar
brašno

Opis:
Ribu očistiti, oprati, narezati na komade i posoliti. Komade ribe uvaljati u brašno i ispeći ih na vrućem ulju s obje strane. U drugoj posudi na ulju popržiti nasjeckani luk i sitno narezano povrće. U dubokoj zdjeli složiti najprije red luka i posuti ga nasjeckanim peršinom. Zatim posložiti komade ribe, pokriti


Post je objavljen 28.07.2004. u 14:58 sati.