Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mreznica

Marketing

kolači


Poklanjam Vam i malo muškog truda !






KOLAČI






SADRŽAJ

TIRAMISU………………………………………………………………… 4
RAFAELLO………………………………………………………………… 4
KUGLICE OD KOKOSA………………………………………………… 4
PUDING ROLADA………………………………………………………. 5
DŽEPIĆI OD TIJESTA SA SIROM………………………………….. 5
PIROŠKE SA SIROM…………………………………………………… 5
UŠTIPCI SA SVJEŽIM SIROM………………………………………. 6
KRAFNE S PRAŠKOM ZA PECIVO…………………………………. 6
KAKAO KOCKE………………………………………………………….. 6
KREM PITA SA BRESKVAMA……………………………………….. 7
JULSKA PITA……………………………………………………………. 7
ŠVABSKA ŠTRUDLA……………………………………………………. 8
COCA COLA ŠNITE……………………………………………………… 8
SAVIJAČA OD VRHNJA……………………………………………….. 9
BLJESAK KOCKE………………………………………………………… 10
LJEŠNJAK KOCKE………………………………………………………. 10
MOKRI KOLAČ…………………………………………………………… 11
ČOKOLADNA PITA……………………………………………………… 11
LEDENI VJETAR…………………………………………………………. 11
MAKARSKI RAFIOLI…………………………………………………… 12
LEDENI VAL………………………………………………………………. 12
KROŠTULE………………………………………………………………… 13
PRINCES KRAFNE………………………………………………………. 13
JAFA BISKVIT……………………………………………………………. 14
PITA OD BANANA………………………………………………………. 14
MAĐARICA……………………………………………………………….. 15
ŠARENE KOKOS KOCKE………………………………………………. 15
UŠTIPCI S JOGURTOM………………………………………………… 16
ROŠČIĆI OD SIRA……………………………………………………… 16
ČOKOLADNA ŠARLOTA……………………………………………….. 16
MAČJE OČI………………………………………………………………… 17
KIFLICE SA SIROM…………………………………………………….. 17
POLJSKA PITA…………………………………………………………… 18
JON KOCKE……………………………………………………………….. 18
VIŠNJIN EXPRES KOLAČ…………………………………………….. 18
BRZE KOCKE OD SIRA………………………………………………… 19
KOCKE RAFFAELO………………………………………………………. 19
BELINA PITA…………………………………………………………….. 20
JOGURT KOLAČ………………………………………………………….. 19
ŠPANJOLSKI KOLAČ OD JABUKA………………………………….. 20
VERA ŠNITE………………………………………………………………. 21
SCHWARZWALD KOCKE………………………………………………. 21
SNJEGULJICA……………………………………………………………. 22
KREMŠNITE 1……………………………………………………………. 23
AMERIČKI ČOKOLADNI KOLAČIĆI……………………………….. 23
BIJELA PITA……………………………………………………………… 24
RUSKE ŠUBARE………………………………………………………….. 24
VRHNJEVE KIFLICE…………………………………………………….. 25
LAMBADA………………………………………………………………….. 25
DOMAGOJEVE KOCKE………………………………………………….. 25
HIBIN BISKVIT………………………………………………………….. 26
LAGANI KOLAČ OD BANANA………………………………………… 26
KOLUTIĆI OD SIRA…………………………………………………….. 26
LELINA PITA……………………………………………………………… 27
PLAZMA…………………………………………………………………….. 27
CRVENE KOCKE………………………………………………………….. 28
SLOŽENA PITA…………………………………………………………… 28
KOLAČ OD GRIZA……………………………………………………….. 29
KOKOS ŠTANGLICE…………………………………………………….. 29
MORNARSKE KOCKE……………………………………………………. 30
PETRINJSKI KOLAČ…………………………………………………….. 30
MEDO KOLAČ……………………………………………………………… 31
AMERIČKE KOCKE……………………………………………………….. 31
BREŠKA NEVESTA……………………………………………………….. 32
CEZAR……………………………………………………………………….. 32



TIRAMISU
POTREBNO:2 jaja 3/4 šalice šećera 1/2 šalice jake crne kave 250 g sira mascarpone 18 piškota 3-4 dl tučenog slatkog vrhnja 1/2 žličice gorkog kakaa
NAČIN PRIPREME:
Na pari tucite 2 jaja, 1/4 šalice kave i 1/2 šalice šećera (1 šalica=2 dl). Kad se smjesa zgusne maknite je s vatre i ohladite. Preostali šećer umiješajte u kavu. Kad se smjesa ohladila dodajte joj sir i dobro sve izmiješajte da postane glatko. U kavu močite piškote i slažite ih na prikladan tanjur. Preko njih premažite priređenu kremu, a na nju stavite drugi sloj piškota koje ste također umočili u kavu. Ukrasite debelim slojem tučenog vrhnja po kojem ste posuli kakao.
RAFAELLO
POTREBNO:
50 dag mlijeka u prahu 25 dag margarina 40 dag šećera 2 dl vode ili 1 dl mlijeka 30 dag kokos brašna lješnjaci ili ušećereno voće
NAČIN PRIPREME:
Prokuhajte šećer u tekućini i ohladite. Mlijeko u prahu, margarin i kokos brašno (malo brašna ostavite po strani) pomiješajte u kompaktnu masu pa joj dodajte sirup. Stavite u frižider na 15 minuta. Oblikujte kuglice i u sredinu im utisnite lješnjak, višnju ili neko drugo voće po želji. Gotove kuglice uvaljajte u kokos brašno.
KUGLICE OD KOKOSA
POTREBNO:
40 dag keksa15 dag maslaca ili margarina15 dag šećera u prahu15 dag kokosova brašna 4 žlice ruma1 jaje1 žličica mljevene kave
NAČIN PRIPREME:
Kekse dobro izmrvimo, prelijemo rumom, dobro izmiješamo i ostavimo da stoje. Umutimo maslac sa šećerom, dodamo jaje i dobro umutimo da dobijemo pjenastu masu. Potom dodamo kokosovo brašno i kavu, sve dobro izmiješamo i pomiješamo sa natopljenim keksima. Dobro izmiješamo i od te mase pravimo kuglice koje uvaljamo u kokosovo brašno.
PUDING ROLADA
POTREBNO:1/4 l mlijeka 1/2 omota praška za puding (vanilija) 5 žlica šećera 7 bjelanjaka 15 dag šećerašećer od vanilije 10 dag čokolade za kuhanje 6 dag brašna 10 dag marmelade od malina20 dag omekšanog maslaca 1 žlica kakaa
NAČIN PRIPREME:Skuhati puding od vanilije, mlijeka i šećera. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva C. Istuci čvrsti snijeg od bjelanjaka, šećera i šećera od vanilije. Postepeno dodavati brašno i rastopljenu čokoladu, miješajući. Smjesu (tijesto) nanijeti u posudu za pečenje. Peći 10-ak minuta, zatim izvaditi, i tijesto izvrnuti na krpu, pokriti drugom vlažnom krpom i pustiti da se ohladi. Tijesto premazati marmeladom. Maslac malo zagrijati i miješati dok se zapjeni. Dodati mu ohlađeni puding, promiješati i nanijeti na tijesto. Tijesto saviti (zarolati), posipati kakaom i narezati na ploške.
DžEPIĆI OD TIJESTA SA SIROM
POTREBNO:1/2 kg brašna40 g maslaca500 g svježeg sira 1 jaje za premaz1 prašak za pecivomarmeladasol
NAČIN PRIPREME:U brašno dodamo prašak za pecivo, dobro izmiješamo i udrobimo maslac. Posolimo, dodamo zgnječeni svježi sir i brzo umijesimo prhko tijesto. Razvaljamo ga na debljinu noža i isiječemo na kvadrate. Kvadrate nadjenemo marmeladom i savijemo u pravokutnike ili trokute. Premažemo jajem i ispečemo u pećnici.
PIROŠKE SA SIROM
POTREBNO:500 g lisnatog tijesta za nadjev:300 g svježeg kravljeg sira1 žumanjaksolbjelanjak za premazivanje
NAČIN PRIPREME:Nadjev pripremite tako da zgnječite sir, izmiješate s žumanjkom, i posolite.Tanko razvaljajte tijesto, narežite ga na kvadrate, pa po dužini stavljajte nadjev. Savijte kvadrate i slijepite ih s malo vode. Složite na lim da se ne dotiču, premažite bjelanjkom i ispecite. Poslužite tople.
UŠTIPCI SA SVJEŽIM SIROM
POTREBNO:
2 jaja50 g maslaca500 g svježeg sira 150 g brašna1 žlica šećerakora od limunaulje
NAČIN PRIPREME:
Umutite maslac sa šećerom, dodajte jaje i naribanu koricu limuna pa pjenasto umutite. Zatim dodajte brašno i sir i sve zajedno dobro izmiješajte. Tko pripremljenu masu vadite žlicom i pecite u vrućem ulju.
KRAFNE S PRAŠKOM ZA PECIVO
POTREBNO:
1/2 kg brašna2 jaja100 g šećera2,5 dl mlijeka100 g maslaca 1 prašak za pecivokora od pola limunamalo solišećer u prahucimet ulje
NAČIN PRIPREME:
Brašno izmiješajte s praškom za pecivo, izrezani maslac rasporedite po brašnu dodajte jaja, šećer, mlijeko, sol, koru od limuna i zamijesite elastično tijesto. Ostavite tijesto pola sata da odstoji. Razvaljajte zatim tijesto na debljinu prsta i čašom ili kalupom vadite krafne i pecite ih na vrelom ulju. Ocijeđene krafne uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s cimetom.
KAKAO - KOCKE
POTREBNO:2 jaja1/4 dl mlijeka250 g šećera100 g margarina250 g brašna 1 prašak za pecivo60 g kakaaza ukras:slatko tučeno vrhnje
NAČIN PRIPREME:
Mikserom miješajte jaja sa šećerom, dodajte mlako mlijeko i otopljeni margarin, pa kakao i naposljetku brašno u koje smo umiješali prašak za pecivo. Ulijte u zamašćeni lim, stavite u veuma zagrijanu pećnicu, smanjite vatru i polako pecite 45 minuta. Ohlađen kolač narežite i ukrasite slatkim vrhnjem. Umjesto toka možete učiniti i preljev.
KREM PITA S BRESKVAMA
POTREBNO:
Tijesto: 18 dag maslaca2 jaja 10 dag šećera25 dag brašnamalo limunove korice.
NAČIN PRIPREME:
Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto. Neka stoji 1 sat u hladioniku. Tijesto razvaljajte prst debelo i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ispecite ga svijetlo u pećnici zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva. U međuvremenu pripremite kremu. Krema: 3 dl slatkog vrhnja, 2 žlice šećera, 1 vanilin-šećer, 3 žumanca, 2 žličice škrobnog brašna, 5 dag oguljenih i samljevenih badema, oko 50 dag zrelih bresaka. Izmiješajte slatko vrhnje, šećer, vanilin šećer i žumanca. Kremu kuhajte na pari dok se ne zgusne. Pred kraj umiješajte škrobno brašno rastopljeno u malo mlijeka i kuhajte na laganoj vatri još 2-3 minute. Na kraju dodajte mljevene bademe i pustite da se krema posve ohladi. Breskve uronite na nekoliko sekundi u vrelu pa odmah u hladnu vodu. Ogulite ih, prepolovite i složite po pečenu tijestu; premažite ohlađenom kremom. Prije posluživanja kolač dobro rashladite.
JULSKA PITA
POTREBNO:
Bijela krema:3 žlice brašna3 dl mlijeka margarin 20 dag šećera Crna smjesa:10 dag šećera10 dag oraha15 dag čokolade u prahu6 jaja1 vanili šećer
NAČIN PRIPREME:Bijela krema; 3 žlice brašna i 3 dl mlijeka kuhati na umjerenoj vatri i mješati mikserom dok se na zgusne. Ohlađenoj smjesi dodati izrađen margarin sa 20 dag štaub šećera.Sve zajedno dobro izmiksati i izliti u tepsiju na razvučenu koru lisnatog tijesta i staviti peći. Drugu koru lisnatog tijesta ispeći prije.Na ohlađeno tijesto staviti bijelu kremu zatim pečenu koru. Posipati šećerom


ŠVABSKA ŠTRUDLA
POTREBNO:4 jaja3 čaše od jogurta šećera1 vanil šećer2 obična jogurta1 kiselo vrhnje 1 čaša od jogurta ulja1 čaša griza1 prašak za pecivo4 kore za baklavu (deblje)1 kompot od višanja
NAČIN PRIPREME:Za svaku štrudlu potrebne su dvije kore,gornji biskvit smiksaj te namaži njime prvu koru na to stavi drugu koru te opet premaži biskvitom i po biskvitu stavi polovicu višanja iz kompota,to sve zavij u štrudlu i stavi u protvan peći,odozgo obe študle prelij sa malo biskvia i peci na 220 stupnjeva dok ne potamni.

COCA - COLA ŠNITE
POTREBNO:Biskvit:5 jaja5 žlica brašna4 žlice šećera2 žlice ulja1/2 praška za pecivo Krema:1 margarin25 dag šećera2 dl coca-cole1/2 dl ruma25 dag mljevenih petit keksi
NAČIN PRIPREME:Umuti se biskvit i stavi se peći na 220 stupnjeva. Kad je biskvit gotov pusti se da se ohladi i na hladan se stavi izrađena krema. Na kremu se stavi šlag i ukrasi se čokoladnim mrvicama.


SAVIJAČA OD VRHNJA
POTREBNO:tijesto za savijaču; 1/4 litre masnoga kiselog vrhnja 15 dag maslaca10 dag šećera4 jajasok i koricu od pola limuna malo soli5 žemlji 6 dag grožđica1/4 l mlijeka3 dag maslaca za mazanje, maslac za lim, 3 dag šećera za posipanje za kremu od vanilije;1/4 litre mlijeka3 žumanjka6 dag šećerapola štapića vanilije3 dag škrobnog brašna1žlicu maraskina
Pripremite tijesto za savijaču. Za nadjev pjenasto izmiješajte maslac, umiješajte šećer, zatim jedan po jedan žumanjak. Žemlju ogulite ili im ostružite koru i namočite u vodu..Zatim ih iscijedite i protisnite. Dodajte ih u maslac, umiješajte još sok i koricu od limuna, vrhnje i sol, Sve dobro promiješajte i stavite na tijesto. Nadjev pospite grožđicama. Slobodan dio tijesta poškropite otopljenim maslacem, a njime na-mažite i lim..Stavite u nj savijaču, pa i nju namažite rastopljenim maslacem. Polu pečenu savijaču prelijte mlijekom. Pecite do kraja. U međuvremenu napravite kremu od vanilije: stucite žumanjke sa šećerom. U mlijeku prokuhajte vaniliju. Ulijte mlijeko malo-pomalo mješavini žumanjka i šećera, a onda umiješajte škrobno brašno. Tucite na pari da dobijete gustu smjesu. Naposljetku dodajte maraskino. Savijaču poslužite toplu s kremom od vanilije


BLJESAK KOCKE
POTREBNO:Biskvit:5 žumanjaka15 dag šećera12 dag brašna5 bjelanjaka1/2 praška za pecivo Krema:3,6 dl mlijeka1 puding od vanilije15 dag šećera5 dag čokolademalo ruma20 dag margarina. petit keksišalica crne kave2 šlag pjene
NAČIN PRIPREME:Biskvit smiksaj i stavi peći na 220 stupnjeva, kad je gotov ostavi da se ohladi. Krema: stavi kuhati 3 dl mlijeka, posebno izmiješaj šećer, puding i preostalo mlijeko. Tu smjesu umiješaj u vrelo mlijeko zajedno sa čokoladom. U hladno umiješaj margarin i malo ruma. Biskvit premaži polovicom kreme, petit kekse umoči u crnu kavu te slaži na kremu ,na kekse izlij drugu polovicu kreme, premaži šlag pjenom te posipaj čokoladnim mrvicama.
LJEŠNJAK KOCKE
POTREBNO:5 žumanjaka200 g šećera1 vanilin-šećer100 g mljevenih lješnjaka 100 g otopljene čokolade200 g putrasnijeg od 5 bjelanjakašlag
NAČIN PRIPREME: Izr adite žumanjke, šećer+vaniliju, pa dodajte lješnjake, čokoladu, putar i bjelanjke. Kada smjesu dobro izradite, razdvojite na dva dijela. Jedan dio ispecite, a ostatak ohladite. Kada se biskvit ohladi, prelite ohlađenu masu preko njega i ukrasite šlagom.


MOKRI KOLAČ
POTREBNO:Biskvit:3 jaja5 žlice šećera2 žlice griza2 žlice kakaa 9 žlice mlijeka6 žlice brašna1 prašak za pecivoPreljev:5 dl mlijeka7 žlica šećera
NAČIN PRIPREME:Umutiti biskvit te ga peći 30 minuta na 180 stupnjeva. Vrući biskvit preliti prokuhanim preljevom. Na hladno namazati šlag pjenu.
ČOKOLADNA PITA
POTREBNO:Tijesto: 25 dag putra37 dag brašna10 dag šećera2 žlice rumakorica od limuna Fila:25 dag šećera6 žumanjaka10 dag čokolade14 dag oraha6 bjelanjaka
NAČIN PRIPREME:Tijesto umijesi i razdjeli na dva dijela. Jedan dio razvaljaj u protvan na to stavi izmiksanu filu te preko file drugi dio tijesta te sve zajedno ispeci.
LEDENI VJETAR
POTREBNO:Bijela kora: 9 bjelanjaka30 dag šećera1 žlica octaKrema: 9 žumanjaka4 žlice šećera 4 žlice oštrog brašna2.5 dl mlijeka3 vanilija šećera1 margarin2 slatka vrhnja (1 litra)3 vrste voća
NAČIN PRIPREME:Priprema kore: Istući čvrsti snijeg, dodati šećer i ocat. Peći u velikoj tepsiji 1 sat na 150 oC na aluminijskoj foliji. Ohlađenu koru odvojiti od Al - folije i prerezati uzduž na 3 dijelaPriprema kreme: 2.5 dcl mlijeka stavi se da prokuha, a u to žumanjak sa šećerom i brašnom dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati margarin i pjenasto izraditi. Posebno istući čvrsto slatko vrhnjeOvako položiti sve 3 puta: šlag, voće, krema, kora. Sve premazati šlagom.


MAKARSKI RAFIOLI
POTREBNO:Tijesto:1/2 kg brašna4 žumanca120 g šećera120 g maslaca2 vanilijekora od limunamlijeko po potrebi Nadjev: 250 g badema250 g šećerasnijeg od 4 bjelanca2 vanilijesok i kora od limunacimetoraščićirum
NAČIN PRIPREME:Tijesto: Umutiti žumance sa šećerom i posebno istući maslac, spojiti smijese, dodati ostale sastojke i napraviti glatko tijesto. Razvaljati tijesto valjkom na oko 2-3 mm i izdubiti šalicom na krugove. Nadjev staviti žlicom u sredinu svakog kruga, presaviti jednom da dobiju oblik polumjeseca i spojiti strane pritiskom viljuške. Namazati vrh rafiola sa malo maslaca i posuti šećerom. Peci na 200 C dok ne porumene.
LEDENI VAL
POTREBNO:BISKVIT: 7 jaja, 7 žlica šećera, 1. pakovanje vanilin-šećera, 7 žlica oštrog brašna, 2 žlice instant kakaa.KREMA: 6 dl mlijeka, 1 žlica Gustina, 1 pakovanje pudinga od slatkog vrhnja, 25 dag šećera, 20 dag masla 1 pakovanje piškota "Klara"; 1 čokolada za kuhanje, 8 dag margarina, 1 kesica šlaga; 3-4žlice marmelade od marelica, 1 dcl mlijeka, žlica ruma.
NAČIN PRIPREME:Posebno umutiti snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i vanilin-šećer. Lagano miješati. Polako dodavati jedan po jedan žutanjak. Na kraju umiješati sasvim polako brašno. Peći u blago zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-30 min. Škrovadu obložiti papirnom folijom.KREMA: Pripremiti puding po uputama s vrećice; samo dodati još jednu žlicu Gustina i šećera koliko je naznačeno u receptu. Zakuhati mlijeko i ukuhati puding. Ohladiti ga i dodati predhodno umućenom maslacu.Gotovi ohlađeni biskvit prepoloviti i premazati polovicom kreme. Posuti instant kakaom, složiti red piškota i dobro ih poprskati s mlijekom pomiješanim s rumom.Posuti ih s kakaom. Nanjeti drugu polovicu kreme i drugi sloj biskvita. Biskvit premazati marmeladom od marelice i glazirati glazurom od čokolade (otopiti čokoladu za kuhanje i margarin na posve laganoj vatri).Ukra1iti šlagom.


KROŠTULE
POTREBNO:3 jaja 3 žlice ulja 3 žlice kvasine 3 žlice lozovače rakije 2 žlice šećera solbrašno ulje za prženje šećer u prahu za posipanje
NAČIN PRIPREME:Jaja dobro razmutite, dodajte kvasinu, rakiju, šećer i sol. Kad ste sve dobro izmiješali dodajte brašno prema potrebi da dobijete čvrsto tijesto kao za rezance. Tijesto dobro izradite rukama i razvaljajte na tanko te režite prema vlastitoj želji. Pržite na ulju i još tople pospite šećerom.
PRINCES KRAFNE
POTREBNO:100 g margarina 160 g brašna 4 jaja vanilija šećer Krema: 1/2 l. mlijeka 2 žumanjka2 žlice šećera 2 žlice brašna rum
NAČIN PRIPREME:Zakuhati 10 dl vode i dodati 100 g margarina. Kad prokuha dodati 160 g brašna i na laganoj vatri prokuhati (izmiješati) 1 min. Nakon toga dignuti tijesto, staviti na dasku i dodavati, tući 1 po 1 jaje (ukupno 4). Jaja trebaju biti svježa. Zatim treba u posudu staviti s malom žličicom 24 krafnice i peći na sasvim zagrijanoj peci 20 minuta. Vruće razrezati polovicu sa strane i puniti kremom. Odozgo posuti sa šećeromu prahu i vanilijom. Priprema kreme: Malo više od 1/2 l. mlijeka zakuhati. 2 žumanjka stući s 2 žlice šećera, dodati 2 žlice brašna te izmiješati dodajući malo toplog mlijeka. Kad se dobro zamuti izliti u vruće malo zašećereno mlijeko i na laganoj vatri miješati dok se ne zgusne. Kada se ohladi dodati nekoliko kapljice ruma. Nakon toga krafne se mogu puniti s kremom.


JAFA BISKVIT

POTREBNO:4 naranče 4 jaja 25 dag šećera 30 dag brašna 1 prašak za pecivo 1-2 žlice kakaa 1 dl mlijeka 1 dl ulja 3 žlice marmelade glazura od čokolade
NAČIN PRIPREME:Smrznuti jednu opranu cijelu narandžu. Miksati cijela jaja sa šećerom, postupno dodati brašno s praškom za pecivo, kakao, mlijeko i ulje. Uliti u pleh i peći 20-25 minuta na 200 stupnjeva. Pečeni biskvit ohladiti pa prerezati po dužini. Gornji komad razmrviti u posudu, naribati smrznutu naranču, dodati marmeladu i 2-3 žlice šećera rastopljenog u 1 dl mlake vode. Rukama dobro izraditi smjesu. Donji dio biskvita namočiti sokom od tri naranče, na to staviti pripremljenu smjesu, poravnati i zaliti glazurom od čokolade. Kolač kratko staviti u hladnjak pa rezati na kocke.
PITA OD BANANA

POTREBNO:300 g brašna 150 g šećera 1 jaje 1 žumanjak 1 margarin(250 g) 1 žlica vrhnja 1 prašak za pecivo malo rakije malo soli Za nadjev: 3 žlice škrobnog brašna 3 jaja malo soli 150 g šećera 2 žlice sitnog šećera za snijeg 50 g maslaca 4 dl mlijeka 1 žličica arome vanilije 4 banane
NAČIN PRIPREME:Brašno prosijte s praškom za pecivo. Izdrobite margarin, dodajte šećer, jaje, žumanjak i ostale sastojke. Tijesto se mora valjati pa se može dodati malo brašna ako je premekano. Smjesu razvaljajte na veličinu pleha, izbodite vilicom i malo zapecite. Na tu podlogu rasporedite na kriške narezane banane. prelijte kremom pa snijegom i pecite 12 minuta. Za kremu u malo mlijeka razmutite škrobno brašno, šećer i žumanjke. Kuhajte kremu na pari dok se ne zgusne. Maknite s vatre. Umiješajte maslac i vaniliju. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg i malo ga pošećerite. Umjesto snijega možete prilikom posluživanja staviti tučeno slatko vrhnje.


MAĐARICA

POTREBNO:za tijesto30 dag brašna1/2 žličice praška za pecivo10 dag margarina10 dag šećera1 jaje3 žlice kiselog vrhnja za nadjev20 dag šećera1/2 mlijeka6 dag brašna15 dag maslaca ili margarina1 žlica kakaa10 dag šećera3 rebra čokolade
NAČIN PRIPREME:Prašak za pecivo pomiješamo sa brašnom, pa utrljamo margarin. U brašnu napravimo udubljenje pa dodamo šećer, jaje, kiselo vrhnje i zamijesimo tijesto i pustimo ga da malo odstoji. Tijesto zatim podijelimo na četiri jednaka dijela i razvaljamo valjkom prema odliku posude na kojoj će se peći. Pečemo ga na okrenutoj posudi na temperaturi 200 stupnjeva, oko petnaestak minuta. Pečene kore pustimo da se ohlade. Nadjev:Pržimo šećer na laganoj vatri dok ne porumeni pa mu dodamo mlijeko i kuhamo dok se šećer ne otopi. U šalici razmutimo brašno sa hladnim mlijekom u uspemo u vrući karamel i kuhamo da se zgusne. Potom umutimo maslac sa šećerom, dodamo kakao i polagano umiješamo ohlađenu masu. Ovim nadjevom premažemo koru pa preko nje stavimo, i tako redom premažemo sve kore. Pritisnemo ih da se slijepe, pa zadnju koru prelijemo otopljenom čokoladom.
ŠARENE KOKOS KOCKE

POTREBNO:12 žlica šećera4 jaja1 dl ulja1 dl mlijeka12 žlica brašna1 žlica kakaa1 prašak za pecivo Nadjev:1/2 l mlijeka100 g kokosova brašna10 žlica šećeraGlazura:50 g čokolade za kuhanje2 žlice maslaca2 žlice mlijeka1 žlica maraskina
NAČIN PRIPREME:Izmiješajte žumanjke i šećer, dodajte ulje, mlijeko, brašno s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Masu podijelite na dva dijela, pa u jedan dio umiješajte kakao. Tu polovicu ispecite na pola, na nju pažljivo rasporedite kuhanu kremu (brašno razmutite s malo mlijeka pa skuhajte na ostatku zaslađenog mlijeka, dodajte kokos i kuhajte još 10 minuta pa ohladite) pa svijetlu smjesu ispecite do kraja. Pečeni kolač prelijte s čokol.


UŠTIPCI S JOGURTOM
POTREBNO:1 jogurt1 jaje2 čaše od jogurta brašna 2 žlice šećeranaribana korica limunasol
NAČIN PRIPREME:Od gore navedenih sastojaka mikserom umijesimo smjesu. Od te smjese žličicom zagrabimo toliko da dobijemo uštipke veličine oraha, i pečemo ih na vrućem ulju dokdobiju lijepu žutu boju. Prije posluživanja pospemo šećerom u prahu u koji smo umiješali jedan vanilin šećer.
ROŠČIĆI OD SIRA
POTREBNO:100 g svježeg kravljeg sira100 g maslaca150 g brašna solmarmeladažumanjak
NAČIN PRIPREME:Od sira koji ste protisli, maslaca, brašna i soli zamijesite tijesto, pa ga pustite da odstoji pola sata. Zatim ga razvaljajte, narežite na četverokute, na svaku stanu stavite malo marmelade i savijte u roščić. Namažite žumanjkom i ispecite
ČOKOLADNA ŠARLOTA
POTREBNO:1 kutija piškotamlijeko za namakanjeza kremu:250 g maslaca 200 g šećera u prahu200 g čokolade7 jajaslatko tučeno vrhnje
NAČIN PRIPREME:Piškote namočite u mlijeko i njima pokrijte dno i stranice kalupa za tortu. Čokoladu otopite na pari. Miješajte dobro maslac, dodajte mu šećer, pa čokoladu. Umiješajte jedan po jedan žumanjak, i na kraju snijeg od bjelanjaka. Time ispunite kalup, a preostale piškote poslažite po vrhu. Stavite na hladno 2-3 sata da se dobro stegne. Pokrijte šlagom


MAČJE OČI
POTREBNO:za tijesto:5 jaja4 žlice šećera2,5 žlice kakaa1 žlica brašna1 prasak za pecivobrašno i margarin za lim za nadjev:3 jaja150 g šećera150 g čokoladepola žlice instant kave1 vanilin-šećer200 g maslaca3-4 banane
NAČIN PRIPREME:Tucite žumanjke sa šećerom, dodajte kakao, brašno, prasak za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Uzmite veliki lim da tijesto bude u tankom sloju, dobro ga namažite i pobrašnite. Ulijte tijesto i pecite na srednje jakoj vatri najviše 15 minuta. Iskrenite tijesto na papir posut šećerom, odmah oba duža kraja savijte prema sredini kao roladu. Ostavite da se ohladi. Za kremu kuhajte na pari jaja, šećer, čokoladu, kavu i vanilin-šećer. U ohlađenu smjesu umiješajte dobro izrađen maslac. Pažljivo odvijte tijesto, premažite ga polovicom nadjeva i sa oba duža ruba stavite banane. Ponovo savijte s obije strane prema sredini pa izvana namažite kremom. Kad kolac budete razrezali banane će se doimati kao oči.
KIFLICE SA SIROM
POTREBNO:1 kg glatkog brašna1 jogurt1 prašak za pecivo2 jaja1 žlica soli 2 žlice ulja1/2 l mlijeka1 kvasac2 žlice šećerasvježi sir i 1 vrhnje
NAČIN PRIPREME:Odvojiti malo mlakog mlijeka te ga pomiješati sa šećerom i kvascem i ostaviti tu smjesu da se malo digne. Kad se smjesa digla umiješati sve ostale sastojke i zamijesiti meko tijesto. Tijesto ostaviti u hladnjaku oko 2h. Nakon stajanja od tijesta napraviti 4 loptice koje treba valjati u krugove i zatim rezati te valjati u kiflice. U svaku kiflicu staviti nadjev od sira i vrhnja. Staviti kiflice u protvan,svaku premazati s malo žumanjka te na svaku staviti listić margarina, peći na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.


POLJSKA PITA
POTREBNO:tijesto: 25 dag brašna, 1/2 praška za pecivo, 12 dag margarina, 10 dag šećera, 1 žl.kakaoa, 1 žl vrhnja,1 žumanjak nadjev: 50 dag svježeg sira, 15 dag šećera, 5 dag margarina, 3 žumanjka,1 puding od vanilije (prašak), sok od 1/2 limuna, snijeg od 4 bjelanjka
NAČIN PRIPREME:Tijesto se zamijesi i podijeli na 2 dijela,1 razvaljana kora se stavi na dno protvana na tijesto se stavi izmiksani nadjev i preko nadjeva se stavi druga kora,sve se stavi peći na 220 stupnjeva.Hladan kolač posipati štaub šećerom
JON KOCKE
POTREBNO:Tijesto: 25 dag brašna1 žumanjak8 dag margarina15 dag šećera1 mala žlica sode4 velike žlice mlijeka1 žlica kakaoa Nadjev: 8 dcl mlijeka2 pudinga od vanilije4 velike žlice gustina25 dag šećera25 dag margarinaPetit keksi
NAČIN PRIPREME:Tijesto se zamijesi i podijeli u dva dijela koja se razvaljaju i peku kao kore.Mlijeko,puding,gustin i šećer se skuhaju i u hladno se doda razrađeni margarin.Slaže se tako da jedna kora ide dolje na nju polovica kreme na to se slažu petit keksi umočeni u mlijeko,na kekse druga polovica kreme i na kraj se stavlja druga kora.Prelije se čokoladom ili posipa štaub šećerom.
VIŠNJIN EXPRES KOLAČ
POTREBNO:1 kompot očišćenih višanja1/2 omota praška za pecivo14 žlica brašna12 žlica ulja12 žlica+0,25 l mlijeka9 žlica šećera 4 jaja2 žlice kakaa1 omot preljeva za tortepo želji:1 žlica nescaffea2-3 kapi arome po izboru (rum ili čokolada)
NAČIN PRIPREME:Izmješamo brašno, šećer, ulje i mlijeko, prašak za pecivo, kakao, instant kavu i aromu. Ocijedimo višnje, sačuvamo sok. Odijelimo žutanjke od bjelanjaka i dodamo ih u smjesu. Istučemo čvrst snijeg od bjelanjaka pa i njih dodamo smjesi. Pećnicu ugrijemo na 180-190 stupnjeva. Namastimo pleh, malo pospemo brašnom i izlijemo 1/2 smjese i stavimo peći. Kad se malo uhvati korica, dodamo višnje i prelijemo ostatkom smjese. Ispećemo do kraja. Vruć ispećen kolač prelijemo sa 0,25 l vrućeg mlijeka (u koje po želji možemo dodati vanilin šećer ili žlicu meda) i ostavimo da se hladi. Od soka višnje pripravimo preljev za torte (po želji se može dodati sasvim malo limunske kiseline) i njime prelijemo kolač.
BRZE KOCKE OD SIRA
POTREBNO:BISKVIT:4 žumanjka8 žlica šećera8 žlica brašna1 prašak za pecivo1 vanilin šećersnijeg od 4 bjelanjka. KREMA: 2 slatka vrhnja2-3 žlice šećera1 svježi sir
NAČIN PRIPREME:Sastojke za biskvit dobro izradite i ispecite. Kada se malo ohladi prepolovite ga, te stavite kremu od sira, slatkog vrhnja i šećera.Ukrasite mljevenim šećerom.
KOCKE RAFFAELO
POTREBNO:1.tijesto:5 bjelanjaka15 dag šećera15 dag mljevenih oraha2 žlice brašna1/2 praška za pecivo2.tijesto:5 bjelanjaka15 dag šećera 10 dag kokosa2 žlice brašna 1/2 praška za pecivoKrema:10 žumanjaka15 dag šećera1 puding od vanilije4 dl mlijeka1 margarin
NAČIN PRIPREME:Prvo i drugo tijesto ispeci odvojeno i ostavi da se ohlade. Krema: Žumanjke umuti sa šećerom, dodaj puding i kuhaj dok se ne zgusne. U ohlađeno dodaj dobro izrađen margarin. Slaži prvo tijesto od oraha na to stavi pola kreme, na kremu stavi tijesto od kokosa te drugu polovicu kreme. Odozgo pospite kokosom.


BELINA PITA
POTREBNO:tijesto:25 dag oštrog brašna10 dag šećera17 dag margarina4 žumanca2 žlice kiselog vrhnja1 prašak za pecivo 1 vanilija prvi fil:15 dag mljevenih oraha15 dag šećeradrugi fil:50 dag svježeg sira 25 dag šećera4 bjelanjka (snijeg)2 žlice griza
NAČIN PRIPREME:Tijesto podijeliti na dva dijela, prvi dio staviti u tepsiju, malo uzdignuti krajeve, posuti prvim filom, poškropiti rumom i prekriti drugim filom te poklopiti drugim dijelom razvaljenog tijesta (zalijepiti krajeve). Na kraju posuti šećerom u prahu.
JOGURT KOLAČ
POTREBNO:Biskvit: 4 jaja10 dag šećera1/2 margarinamalo limunove korice12 da brašna1/2 praška za pecivo Krema:3 jogurta2 kisela vrhnja30 dag šećera3 želatine u prahu12 žlica vode1/2 litre slatkog vrhnja
NAČIN PRIPREME:Ispeci dva biskvita u velikom protvanu. Jogurt, vrhnje i šećer izmiješaj i ostavi da stoji. Želatinu ostavi da se namoči u vodi. Slatko vrhnje izradi i sve zajedno izmiješaj. Na prvi biskvit izlij pola kreme, na kremu stavi drugi biskvit i na njega drugu polovicu kreme.


ŠPANJOLSKI KOLAČ OD JABUKA
POTREBNO:4 jaja20 dag šećera20 dag margarina1 žlica kakaa1 cimet 2 vanili šećera20 dag brašna1 prašak za pecivo5-6 jabuka
NAČIN PRIPREME:Jabuke nasjeckati na tanke ploške. Sve skupa izmiješati i staviti peći jedan sat.Preliti glazurom od: -10 dag margarina, 10 dag tvrde čokolade, 2 žličice ulja. Pustiti da se ohladi, narezati i poslužiti

VERA ŠNITE
POTREBNO:1 veća šalica griza1 veća šalica šećera1 šalica mljevenih oraha (15 dag)1,5 šalica ribanih jabuka1 šalica mlijeka1/2 šalice uljanaribana korica limuna1 prašak za pecivo1 cijelo jaje Za glazuru: 1 dl mlijeka1 čokolada za kuhanje (10dag)žlica šećeražlica maslaca
NAČIN PRIPREME:Izmiješati griz za šećerom i orasima. Dodati naribane jabuke, mlijeko, ulje, koricu limuna, prašak za pecivo i jaje. Dobro izmiješanu smjesu uliti u namazan i posut protvan pa peći. Pećeni kolač preliti glazurom: 1 dcl mlijeka zakuhati s čokoladom i šećerom. Kada zakuha skinuti s vatre i umiješati maslac. Vruće preliti preko kolača.


SCHWARZWALD KOCKE
POTREBNO:Tijesto: 8 žumanjaka25 dag šećera25 dag oraha2 žlice oštroga brašna1 žlica kakaa Glazura: 10 dag čokolade3 žlice vode8 dag margarinadžem od višanjaslatko vrhnje.
NAČIN PRIPREME:Svi se sastojci pomiješaju i ispeće se tijesto. Natopi se s 1 dl ruma i prelije čokoladnom glazurom.Po glazuri se u debljem sloju namaže džem od višanja, gore se stave 2 tučena slatka vrhnja i posipa se naribanom čokoladom.
SNJEGULJICA
POTREBNO:BISKVIT4 JAJA15 DAG ŠEĆERA1 VANILIN ŠEĆER1 DCL ULJA1,5 DCL MLIJEKA20 DAG GLATKOG BRAŠNAVIŠNJE IZ KOMPOTA KREMA:1/2 KG SVJEŽEG SIRA1/2 L SLATKOG VRHNJA3-4 ŽLICE ŠEĆERA1 VANILIN ŠEĆER GLAZURA2 PRELJEVA ZA TORTESOK OD VIŠANJA
NAČIN PRIPREME:BISKVIT: SVE SASTOJKE (OSIM VIŠANJA) IZMIKASTI, IZLITI U VEĆI KALUP, GORE POSLOŽITI VIŠNJE I PEĆIKREMA: SVE SASTOJKE DOBRO IZMIKSATI. PRIPRAVLJENU KREMU NAMAŽI PO HLADNOM KOLAČU, TE STAVI U ZAMRZIVAČ 10 MINUTA.GLAZURA: NA KREMU STAVI GLAZURU OD DVA PRELJEVA ZA TORTE, NAPRAVLJENA U SOKU OD VIŠANJA (RECEPT NA POLEĐINI PRELJEVA ZA TORTE)


KREMŠNITE 1
POTREBNO:paket lisnatoga tijesta8 jaja20 dag šećera20 dag šećera u prahu 3 vanilin šećera20 dag mekog brašna7 dag gustina2 litre vode
NAČIN PRIPREME:Speći dvije kore od lisnatoga tijesta.1,5 l vode se stavi da zakuha.8 žutanjaka izmiješati s običnim šećerom i vanilin šećerom. Tome naizmjenice dodavati preostalih 0,5 l vode i mješavinu brašna i gustina uz stalno miješanje uz pomoć miksera.Dobivenu masu uz stalno miješanje dodavati u zakuhalu vodu i kuhati 3-5 min. Smjsu miješati da ne zagori.U posebnu posudu umiješati snijeg od 8 bjelanjaka i šećera u prahu. Kremu skinuti s vatre i dodati snijeg uz lagano miješanje. Toplu kremu staviti na pripremljenu donju koru i nakon stavljanja gornje kore koja se naređe na kocke, nožem zagladiti rubove. Po želji se posipa sa šećerom u prahu.
AMERIČKI ČOKOLADNI KOLAČIĆI
POTREBNO:25 dag masla20 dag šećera1 vanilin šećer 20 dag sjeckane gorke čokolade20 dag kokosa ( ili 10 dag kokosa i 10 dag sjeckanih oraha) kora i malo soka od naranče 2 jaja25 dag brašnamalo praška za pecivomalo soli
NAČIN PRIPREME:Tući maslo sa šećerom, dodati jaja, koricu, sok, sol, brašno s praškom i čokoladu. Na kraju ili u sve staviti kokos ili u polovicu staviti kokos, a u drugu orahe. Žličicom stavljati hrpice na masni papir i to ne preblizu jer se u toku pečenja rašire. Malo ih spljoštiti vilicom i peći dok ne porumene - oko 15 min na 180. Ne vaditi ih odmah iz pleha da se ne raspadnu.


BIJELA PITA
POTREBNO:Tijesto: 5 dag margarina25 dag brašna1/2 paketića praška za pecivo3 velike žlice brašnamalo limunove korice1 jajemalo mlijeka Krema: 1/2 l mlijeka4 žlice brašna20 dag margarina25 dag šećera u prahu2 vanilin šećeramalo ruma
NAČIN PRIPREME:Tijesto: Zamijesiti i razdijeliti na tri dijela, razvaljati i peći na poleđini pleha. Toplo skinuti s nožem.Krema: Brašno kuhati gusto u mlijeku i kad je kuhano i ohlađeno dodati 20 dag margarina, 25 dag šećera u prahu, 2 vanilin šećera i malo ruma. Filati kore i rezati tek drugi dan. Gornja kora se po želji može namazati kremom u tankom sloju ili se može posipati šećerom u prahu.
RUSKE ŠUBARE
POTREBNO:Tijesto: 8 jaja, 10 žlica šećera, 10 žlica brašna, 3 žlice kakaa, prašak za pecivo, 4 žlice vodeUkras: 10 dag kokosa, 4 rebra čokolade Krema: 1/2 l mlijeka, 4 žlice brašna ili gustina, 25 dag margarina, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer
NAČIN PRIPREME:Tijesto: Dobro miješaj žutanjke sa šećerom i 4 žlice vode dodaj postepeno. Zatim, dodaj ostale sastojke.Krema: U mlijeko ukuhaj brašno (gustin)i vanilin šećer. Kad je kuhano i hladno dodaj margarin izmiješan sa šećerom. Sve dobro promiješaj.Iz tijesta reži s malom čašicom kolutiće koji se spajaju s kremom. Tako spojeni kolutići sa strane se uvaljaju u kokos, a odozgo se preliju s čokoladnom glazurom.


VRHNJEVE KIFLICE
POTREBNO:1/2 kg brašna1 prašak za pecivo 1 margarin i malo soli1 kiselo vrhnje
NAČIN PRIPREME:Od svih sastojaka umijeste tijesto i stavite u hladnjak na pola sata da se ohladi. Ohladeno tijesto razvaljajte i izrezite u četverokute. Filajte s marmeladom ili orasimai oblikujte kiflice.
LAMBADA
POTREBNO:6 jaja15 dag šećera1 l Fante3 pudinga od vanilije14 žlica šećera piškote, mlijeko6 žlica brašna6 žlica šećera1/2 l mlijeka1 margarin
NAČIN PRIPREME:Ispeći biskvit od 6 jaja, 15 dag šećera i 15 dag brašna (u većoj formi), u Fanti skuhati pudinge sa 14 žlica šećera, još vruće preliti po biskvitu i odmah slagati odozgo piškote namočene u mlijeku. Ohladiti. Od ostatka namirnica skuhati bijelu kremu, ohladiti i dodati izrađen margarin. Staviti preko keksa. Preliti čokoladnom glazurom.
DOMAGOJEVE KOCKE
POTREBNO:2jaja25 dag šećera u prahu7 dag čokolade u prahu1 vanilin šećer 10 dag margarina25 dag keksa15 dag lješnjaka1-2 žlice ruma
NAČIN PRIPREME:Jaja i šećer pjenasto izmiješati. Dodati čokoladu, vanilin, rastopljeni margarin, mljevene kekse i lješnjake te rum. Formu (malu) namazati s malo ulja i uliti masu. Poravnati i staviti na hladno. Preliti čokoladnom glazurom.


HIBIN BISKVIT
POTREBNO:4 jaja20 žlica ulja20 žlica mlijeka,20 ravnih žlica šećera 23 zlice brašna1 prašak za pecivo,nutella,kokosovo brašno za posipanje
NAČIN PRIPREME:
Sve sastojke dobro umutiti (jaja nije potrebno odvajati), izliti u pouljeni i pobrašnjeni pleh, peći na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Premazati "nutellom" i posuti kokosovim brašnom. Ovaj biskvit je izuzetno jednostavan i uspijeva uvijek, te je dobra osnova za ostale kolače i slastice.
LAGANI KOLAČ OD BANANA
POTREBNO:Petit buere keksi2 pudinga od vanilije3-4 banane 2 vrećice slagačokoladne mrvicešalica kave
NAČIN PRIPREME:U duboki pleh posložiti kekse i namočiti ih kavom. Preliti pudingom od vanilije. Na to posložiti banane narezane na ploške. Premazati šlagom i na kraju posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.Napomena: Količine ovise i o veličini pleha.
KOLUTIĆI OD SIRA
POTREBNO:25 dag svježeg sira25 dag brašna25 dag margarinasol po ukusu
NAČIN PRIPREME:Zamijesiti tijesto i pustiti da odstoji na hladnom pola sata. Izvaljati tijesto i izrezati na kolutiće čašom. Kolutiće premazati žumanjkom, Peći.


LELINA PITA
POTREBNO:25 dak brašna10 dag šećera4 jaja17 dag margarina1/2 praška za pecivo1 vanilin šećer 15 dag mljevenih oraha1 svježi kravlji sir25 dag šećera2 velike žlice griza1 vanilin šećermalo limunove korice
NAČIN PRIPREME:Zamijesi tijesto od 25 dkg brašna, 10 dkg šećera, 4 žumanjka, 17 dkg margarina, 1/2 praška za pecivo i 1 vanilin šećera pa ga podijeli na dva dijela. Prvi dio stavi u namazani protvan i na njega fil od 15 dkg mljevenih oraha pomiješanih sa šećerom (da bude slatko po želji) i poprskanih rumom. Na orahe namaži fil od 1 svježeg sira, 25 dkg šećera, 2 vellike žlice griza, snijegom od 4 bjelanjka i 1 vanilin šećerom. Odozgo stavi drugi dio tijesta pa ga malo nabodi viljuškom i peci. Pećeno posipaj sitnim šećerom.
PLAZMA
POTREBNO:Tijesto: 3 jaja, 3 velike žlice šećera, 3 velike žlice brašna, 1/2 praška za pecivoKrema:20 dag mljevenih petit keksa, 7 dag rezanih oraha, 7 dah rezanih grožđica, 8 velikih žlica šećera, 3 žutanjka, 2 dl soka od limuna (tetrapak)Preliv: 2 šlag pjene ili slatka vrhnja
NAČIN PRIPREME:Tijesto: Gusto pjenasto umutiti jaja sa šećerom, umiješati brašno s praškom za pecivo. Smjesu izliti u pouljen i pobrašnjen pleh i peći na temperaturi od 180°C. Ostavi da se ohladi. Na hladan biskvit rasporedi filu.Fila: Gusto pjenasto umuti žutanjke i šećer, umiješati orahe, kekse i grožđice, pa sve zajedno preliti sokom. Kremu preliti šlagom ili slatkim vrhnjem.


CRVENE KOCKE
POTREBNO:1 kutija keksa3 dl tučenog slatkog vrhnja1 omot praška za puding od vanilije i 1/2 odgovarajuće količine mlijeka1 konzerva kompota od višanja2 crvena preljeva za torturum
NAČIN PRIPREME:Napravite puding; ohlađenom umiješajte tučeno slatko vrhnje. Sve kekse malo navlažite rumom; trećinu posložite u lim,nalijte pola pudinga, pokrijte keksima, zalijte preostalim pudingom i prekrijte preostalim keksima. Ocijedite višnje iz kompota. Prema uputama na omotu načinite preljev za tortu sa sokom od kompota. Na kolač poslažite višnje, zalijte preljevom i stavite u hladnjak na tri sata.
SLOŽENA PITA
POTREBNO:1 pakiranje linatog tijesta1/2 l mlijeka5 žlica gustina5 jaja 20 dag šećera8 dag oraha 4 žlice oštrog brašna1 prašak za pecivo25 dag margarina20 dag štaub šećeramalo limunove ili naranđine korice, ili ruma
NAČIN PRIPREME:Lisnato tijesto ispeci na okrenutom plehu na foliji - 2 koreBiskvit: 5 žumanjaka 20 dag šećera dobro izmiješati i u to dodati8 dag oraha5 bjelanjaka - snijeg4 žlice oštrog brašna1 prašak za pecivobiskivt ispeći na foliji (u istom plehu kao i lisnato tijesto) kad se biskvit ohladi poškropiti s mješavinom mlijeka i rumaFila:25 dag margarina i 2o dag štaub šećera dobro izraditi u 1/2 l mlijeka ukuhati 5 žlica gustina ili brašna (brašno razmutiti u mlijeku da se ne naprave grudice). Smjesu skuhati i ohladiti i onda spojiti sa smjesom margarina i šećera.U smjesu dodati malo naribane limunove, naranđine korice ili malo ruma.U pleh slagati:lisnato tijesto, pola kreme, biskvit, ostatak kreme, lisnato tijesto. Odozgora posipati štaub šećerom.
KOLAČ OD GRIZA
POTREBNO:4 jaja20 dag šećera1 vanilin šećer10 dag griza10 dag oraha(ili lješnjaka, badema,kokosovog brašna) Preljev: 1/2 l mlijeka3 žlice šećera1 vanilin-šećer
NAČIN PRIPREME:Pomiješati cijela jaja, šećer, vanilin-šećer, griz i orahe. Staviti u namašteni manji lim i peći 15-20 min. na srednjoj temperaturi. Zaliti preljevom (kipuće mlijeko s obje vrste šećera) i dopeći. Na pečeno naribati čokoladu.
KOKOS ŠTANGLICE
POTREBNO:4 jaja1 čaša šećera1 šalice ulja1 šalice mlijeka1 šalica brašna2 žlice kakaa1 prašak za pecivo1 l mlijeka 1 čaša šećera4 žlice griza – prokuhati150 g kokosa1 margarinaGlazura: 4 žlice šećera 2 žlice vode 1 margarina 2 žlice kakaa
NAČIN PRIPREME:4 jaja i 1 čašu šećera- dobro umutiti, zatim dodati: 1 šalice ulja,1 šalice mlijeka,1 šalica brašna, 2 žlice kakaoa, 1 prašak za pecivo, sve dobro izmješati , odvojiti pola tijesta i zapeći. Kad je tijesto zapečeno na njega staviti filu od: 1 l mlijeka, 1 čaša šećera, 4 žlice griza – prokuhati i toplo dodati 150 g kokosa i1 margarina, dobro promiješati, namazati zapećenu polovinu tijesta, pa gore preliti drugi dio tijesta, sve zajedno ispeći i preliti glazurom od 4 žlice šećera 2 žlice vode 1 margarina 2 žlice kakaa- sve prokuhati
MORNARSKE KOCKE
POTREBNO:Tijesto:5 bjelanjaka20 dkg šećera20 dkg poprženih mljevenih lješnjaka1 velika žlica brašnaKrema:5 žutanjaka 20 dkg šećera10 dkg margarina2 rebra otopljene čokoladePremaz:10 dkg margarina10 dkg otopljene čokolade3 velike žlice kuhane crne kavemalo šećera po ukusu
NAČIN PRIPREME:Tijesto:Izmiksaj snijeg od bjelanjaka, dodaj šećer i ponovo miksaj da bude gusto, dodaj lješnjake i brašno. Peci u limu oko 1/2 sata na srednjoj temperaturi.Krema:Izmiksaj žutanjke i šećer te shuhaj na peri, dodaj umućeni margarin i otopljenu čokoladu. Namaži na ohlađeno tijesto.Premaz:Izmiksaj mekani margarin, dodaj otopljenu čokoladu i kavu, te šećer po želji, namaži po kremi i vilicom radi ukrase. Ohladi u frižideru.
PETRINJSKI KOLAČ
POTREBNO:20 dkg maslaca20 dkg šećera6 žutanjaka10 dkg mljevenih oraha 10 dkg čokolade u prahusnijeg od 6 bjelanjaka2 šlag pjene
NAČIN PRIPREME:Izmiksaj omekšani maslac sa šećerom, dodaj žutanjke, orahe, čokoladu i na kraju snijeg. 1/3 smjese ispeci u limu za pečenje, ohladi i premaži sa preostale 2/3 smjese. Stavi u frižider do slijedećeg dana da se stisne. Premaži sa šlag pjenom.


MEDO KOLAČ
POTREBNO:5 pudinga od vanilije1,5 l mlijeka28 žlica šećera (ne vrhom punih)20 dag margarina 20 dag kokosa20 dag mljevenih oraha20 dag mljevenih petit beure keksa
NAČIN PRIPREME:Skuhati 5 pudinga od vanilije u 1,5 l mlijeka, dobro ohladiti. U ohlađeno dodati dobro umućen margarin sa 28 žlica štaub šećera.Gornju smjesu podijeliti u tri posude, pa u prvu umiješati kokos, u drugu kekse, a u treću orahe. U kalup okruglog (ako želite imati oblik torte) ili duguljastog oblika (oblik kolača) obavezno se prva stavlja smjesa od kokosa, a druge dvije smjese stavljaju se po želji.Na kolač ide šlag. Dobro rashladiti.
AMERIČKE KOCKE
POTREBNO:1.biskvit:6 jaja, 7 žlica šećera, 10 dag oraha, 3 dag kokosa, 4 dag brašna, 1/2 praška za pecivo, 2 žlice kakaa2. rozi biskvit: 6 jaja, 4 žlice šećera, 2 pudinga od jagode, 1/2 praška za pecivo 3.krema: 1/2 l miljeka, 20 dag šećera, 5 žlica oštrog brašna, 1 margarinčokoladna glazura
NAČIN PRIPREME:1. istući snijeg, dodati žumanjke, šećer, orahe, kokos i brašno prosijano s praškom za pecivo. Ispeći.2. istući snijeg, dodati ostalo i ispeći.3. šećer i brašno pomiješati s 1 dl mlijeka, ostatak mlijeka zakuhati i onda skuhati smjesu. ohladiti pa dodati izrađen margarin.Na tamni biskvit staviti 1/2 kreme, pa rozi biskvit, ostatak kreme i glazuru.





BREŠKA NEVESTA
POTREBNO:10 jaja28 dag šećera15 dag šećera u prahu20 dag kokosasok 1/2 limuna 3 štange čokolade13 dag oraha 2 žlice brašnaprašak za pecivo3 dl mlijekapuding od vanilije1 margarin
NAČIN PRIPREME:1. bijeli biskvit: istući snijeg od 5 bjelanjaka, dodati 13 dag šećera i 10 dag kokosa, 1/2 pecil praška i limunov sok. Dobro namazati formu i peći na 180°C.2. smeđi biskvit: istući snijeg od 5 bjelanjaka s 15 dag šećera, dodati čokoladu i orahe, brašno i 1/2 pecil praška. Ispeći.3.krema: u 3 dl mlijeka zakuhati puding i uliti u nj smjesu od 10 umućenih žumanjaka sa 15 dag šećera u prahu da se sve dobro zgusne. Ohladiti i dodati izrađen margarin.Složiti- smeđi biskvit, kremu, bijeli biskvit, kremu i posuti kokosom. Držati na hladnom
CEZAR
POTREBNO:4 cijela jaja20 dag šećera1 1/2 dl ulja20 dag brašna1 prašak za pecivo1 dl mlijeka 3 dl mlijeka3 jušne žlice gustinacijeli margarin12-15 dag štaub šećeramarmelada2 žlice oraha ili čokolade
NAČIN PRIPREME:Zamiješati 4 cijela jaja sa 20 dag šećera i 1 1/2 dl ulja i ostaviti da odstoji 1 sat.U smjesu dodati 20 dag brašna, 1 prašak za pecivo i 1 dl mlijeka.Pola smjese staviti peći, a u pola smjese dodati malo čokolade (kakaa) u prahu ili 2 žlice oraha.Kad se oba biskvita ispeku prerezati ih na pola.KREMA:U 1 dl mlijeka umiješati 3 jušne žlice gustina, u međuvremenu zakuhati 2 dl mlijeka u koje dodamo mlijeko s gustinom i pustimo da zajedno prokuha.Kad se ohladi dodamo otopljeni margarin i 12-15 dag štaub šećera.Kolač se "slaže": smeđi biskvit-marmelada-krema, bijeli biskvit-marmelada-krema, smeđi biskvit-marmelada-krema, bijeli biskvit pa onda cijeli kolač premazati kremom. Posuti čokoladom ili orasima.



Post je objavljen 27.07.2004. u 21:30 sati.