Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jade

Marketing

Bazga

Sambucus nigra Vjerujem da ju svi znate, a ja cu otkriti par mojih recepticha. Posto je sad sezona cvijetova, stavit chu samo cvjetne, a bobice su zrele tek u srpnju pa cu onda stavit i bobichaste recepte.


Pjenushac od bazge
20 velikih cvjetova bazge, 1,4 kila meda, 1/4 litre kvalitetnog vinskog octa i 3 na ploshke narezana neshpricana limuna staviti u 15 litara vode.
Sve zajedno se ostavi na suncu para dana. Nakon 4-tog dana provrije. Tada se procijedi, tekuchina ne smije dochi u dodir sa metalom, i puni se u sterilizirane flashe. Flashe se posloze uspravno na tamnom i hladnom mjestu te se tu i tamo malo otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 6 tjedana moze se piti. Ukoliko ispadne prekiselo josh uvijek se moze koristiti kao aromatizirani ocat.

Bazgin med
1/2 litre cvjetova bez struchka prokuha se u 1 litri vode u koju je dodana cetvrtina neshpricanog limuna. Ostavi se stajat preko nochi. Slijedechi dan se procijedi i istisne se limun. Taj sok i 1 kilo shechera se prokuhaju sve dok tekuchina ne postane sirupasta. Pjena se skida i med se stavi u sterilizirane staklenke. Jako je fino i kao namaz.

Sirup od bazge
U 3 litre vode stavi se 4 kile shecera (najfinije je sa smedjim shecerom) i 100 grama limunske kiseline. Sve zajedno se prokuhate te se tome doda oko 50 velikih lijepih cvjetova te sok od 6 limuna (moze se i samo narezati na ploshke). Makne se s vatre te se poklopljeno ostavi stajati oko tjedan dana. Svaki dan se malo promjesha. Poslije se procijedi i ulije u sterilizirane flashe. Pije se razrijedjen s vodom ili se prelije preko sladoleda od vanilije...

Pohani cvjetovi
Napravi se tjesto (slichno onom za palachinke) od pola shalice mlijeka, 2 shalice brashna, 3 velike zlice meda, malo cimeta, 2 jaja i mali shpricer piva.
U to tjesto se umoce cvijetovi bazge te se kratko isprze na vruchem ulju, da budu zlatno-zuti. Ova kolichina tjesta je dovoljna za 15 cvjetova.

Mlijecni cocktail od bazge
1/2 litre mlijeka se prokuha te se prelije preko 4 svjeze ubrana cvijeta , ostavi se 15 minuta i procijedi se. Kad se ohladi doda se 1 velika zlica smedjeg shecera, paketic vanilina i 2 zumanjka. Sve se pjenasto umuti i na kraju se uliju 2 male cashice dobrog vinjaka ili konjaka. Servira se hladno.

Juha od cvjetova
1 litra mlijeka se prokuha, ubaci se 6 cvjetova, makne se s vatre, pokrije se i nakon 15 minuta se procijedi. Zachini se 1 zlicom shecera, malo soli, umuti se 1 zutanjak. Malo se josh zagrije, ali ne smije zavrijeti. Od bjelanjaka se napravi cvrsti snijeg i od njega se malom zlicicom oblikuju kuglice koje se stave u mlijeko. Pokrije se i ostavi mirovati oko 5 minuta. Moze se malo posipati zimetom, ko voli.

Sorbet
1 deci sirupa od bazge pomijesha se sa 0,7 litre dobrog bijelog vina i 5 zlica shecera, mozesh dodati i sitno nasjeckane listice mente. Ulije se u plitku posudu te se stavi u zamrzivac. Tu i tamo se promijesha. Tako otprilike 3-4 sata. Kad se pocinje zamrzivati stavi se u manje zdjelice i vrati se u zamrzivac na josh 1-2 sata. Prije nego se posluzi prevrne se na tanjur, ako hocesh dodash koji listic mente, za dekoraciju.

Ocat od bazge
3-5 velikih cvjetova se posloze u staklenku, preliju se 1/2 litre jabucnog ili vinskog octa. Dobro se zatvori i ostavi se na sjenovitom toplom mjestu 4 tjedana. Naravno da se moze i duze stajati, tada je josh bolje. Nakon toga se procijedi. Moze se koristiti kao osvjezavajuci losion za tijelo, a i u kuhinji. Ukoliko ga razrijedite s vodom (2 zlice octa na 1/2 litre tople vode) dobijete odlicni balzam za kosu.

Josh malo kozmetike
Ulje od bazge
250 mililitara slatkog bademovog ulja se lagano zagrije, ali ne smije zavrijeti. Dodaju se cvijetovi te se zajedno na skroz laganoj vatri ostave otprilike 30 minuta. Nakon toga se ulje procijedi i stavi u staklenku. Koristi se za tijelo ili za kupanje, mozebit da kozu cini glatkom, nisam probala


Vazno je da cvijetove ne perete nego samo procistite, beru se najbolje prijepodne po suhom vremenu i naravno, shto dalje od ulice i ostalih zagadivaca.




Post je objavljen 21.05.2005. u 07:45 sati.