Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Socijalni stanovi od preko 100 kvadrata

Sjećate se kako su HNS-ovci Čačič i Pusić pompozno najavljivali gradnju stanova POS-a u Španskom? To su trebali biti stanovi po niskim cijenama za ljude koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Kako je politika tražila da se napumpa broj stanova, tako su projektanti projektirali zgrade s puno stanova. No, kako je oko zgrada bilo premalo parkirališnih mjesta, manji stanovi su se spojili u veće stanove, kako bi broj stanova bio u skladu s brojem parkirališnih mjestia. Tako sad u Španskom postoje ogromne stančuge od preko 100 kvadrata na koje nitko sa liste prioriteta POS-a nema pravo jer u pravilniku nisu predviđeni tako veliki stanovi!

Slijedi izmjena pravilnika POS-a, prema kojem će obitelji sa recimo 6 članova moći kupit tako velike stančuge, ali uz uvjet da razliku između kvadrature koja im prema pravilniku pripada i stvarne kvadrature plate u gotovini. Da mi je vidjet koja to mnogobrojna obitelj s liste prioriteta POS-a ima nekoliko desetaka tisuća eura u gotovini? Dakle teško je vjerovat da će ti stanovi završit u vlasništvu takvih obitelji. Postavlja se pitanje što onda s tim stanovima?

Mogući scenarij je da će stanovi završit na tržištu nekretnina i tako umjesto da se POS-om rješava socijalno pitanje, bogati će ponovo doći na svoje kupovinom novih stanova.

Pitam se hoće li se i u tim velikim stanovima dizati parket, prokišnjavati krov, otpadati pločice i što se već sve ne dešava u postojećim stanovima POS-a?

Post je objavljen 30.04.2005. u 10:31 sati.