Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Otac i sin - Perković


Sinoć sam dao dvije izjave o slučaju Gotovina i aferi s POA-om.

Kolegici Steli Kolar iz Latinice govorio sam o spoznajama o kretanju odbjeglog generala. Emisija bi trebala biti emitirana već slijedeći ponedjeljak.

Kolegi s BBC-a - Hrvatska dao sam izjavu o zaključcima Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Danas sam za Temu dana Radija 101 s Lidijom Knežević razgovarao o predmetnim zaključcima i Izvješću CPJ-a o Hrvatskoj za 2004., te podsjetio da HINA nije prenijela dio koji se odnosi na petoro novinara.

A kad sam čuo glas Zorana Franičevića s Nautic radija s Visa, prisjetio sam se zanosa koji nas je pokretao 1995. kad smo počinjali Nacional. Denis Kuljiš je pozvao Franičevića da se s Visa preseli u Zagreb i nakon puno godina izbivanja iz novinarstva pridruži Globusovoj opoziciji.

Gdje god živio - u Zagrebu, Splitu ili Komiži, Zoran s istom strašću pristupa poslu.
Išli smo danas u živo i imao sam osjećaj kao da s Huma gledam Hvar, Korčulu, Brač i nazirem Split.


S lijeva na desno: Petar Đorđević, Josip Perković, Ivan Lasić, Stanko Čolak i Božidar Spasić. Ivo Pukanić kaže da je slika nastala 1986. u beogradskom Institutu za bezbednost kad je Đorđević išao u mirovinu.

Naglasio sam u današnjim izjavama da su od ovog slučaja profitirali Tomislav Karamarko i Saša Perković. Kako piše Gordan Malić u Globusu Karamarko se zalaufao u realizaciji ideje da se opet osnuje UNS s čela kojeg ga je potjerao Željko Bagić.

Saša Perković je u inicijalnom Malićevom tekstu o Turekovoj prezentaciji predstavljen kao pomoćnik ravnatelja OA-e koji je bio pod nadzorom POA-e radi kontakata s Rankom Ostojićem i stranim špijunima, a da je u agenturnoj potpori bio i njegov otac Josip Perković. Malić Sašu Perkovića hvali kao obrazovanog, samozatajnog profesionalca.



Zanimljivo je da je saborski Odbor i otpočeo ovu istragu kad se kao ustanovilo da je mladi Perković bio Turekova meta. Zato Predsjednik Mesić nije ni čekao da istraga bude dovršena već ga je promptno imenovao svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

Više nego indikativno je kako je tom Mesićevom potezu prethodila glasina da su nepoznate osobe otele njegovog oca Josipa Perkovića te ga natjerale da im otpečati neke bunkere gdje je navodno čuvao opasne tajne.

Slične se glasine prošire uvijek kad Tata (tako starijeg Perkovića zove dio obavještajnog podzemlja) u prijelomnim trenutcima započinje neku akciju.

Na prijelazu iz 1999-e na 2000-u do mene je došla glasina da je Josip Perković mrtav. Mijenjala se vlast i Tata je morao osigurati poziciju za sebe i sina. On je već bio savjetnik u HIS-u, kasnije je bio savjetnik Karamarku u UNS-u, a sin se zaposlio kao pomoćnik u HIS-u, danas OA-i.

Sad kad je sin Mesićev savjetnik, a Darko Grdić (osoba u rodbinskim vezama s familijom Perković, kako piše u ovotjednom Nacionalu Eduard Šoštarić) kandidat za načelnika Glavnog stožera OS RH, prestala je potreba za glasinama kako bi zbog otmice Tate, mediji mogli biti preplavljeni neugodnim tajnama za neke političare.


Post je objavljen 16.03.2005. u 17:50 sati.