Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/baloni

Marketing

Povijest Balona

Da li su baloni prijetnja prirodi?
Da li su baloni prijetnja prirodi?
Tijekom 80-ih pušteno je 1.000.000 balona u svrhu rekorda. Nakon toga pronađen je u probavnom traktu morske kornjače ispuhan balon s vrpcom. Odjednom se baloni više nisu puštali. Nađeno je i drugog smeća u kornjači ali mediji su objavili da je balon kriv za njenu smrt. To je medijima u tom trenutku bilo najzanimljivije. Prošlost je zaboravljena, posljedice ostale.
Baloni se rijetko puštaju u komercijalne svrhe. Gdje je sad istina u pogledu prijetnje prirodi s obzirom na današnje stanje? Intenzivni eksperimenti su pokazali da svako živo biće dovoljno veliko, da konzumira latex balon koji će prirodno probaviti, pod uvjetom da nije svezan s vrpcom. Nylon balon ako se proguta, probavlja se kao bilo koji komada plastičnog smeća. Gdje će nas to dovesti?




- 22:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #
Heliji
Helij
Helij, plin lakši od zraka, upotrebljava se za punjenje balona u većini zemalja. Nije otrovan i nije zapaljiv. Jedan inertan plin, koji u kombinaciji s bilo kojim plinom ne stvara otrovnu mješavinu, i ne predstavlja opasnost za okolinu. Inače, helij ne ugrožava život. Uobičajeno je za helij, da kad se udahne u manjim količinama mijenja glas. Ipak, to ne radite.
Kad veće količine helija u plućima zamjene kisik nastaje brza smrt. Helij je prirodni plin koji nastaje prirodnom proizvodnjom zemljanih prirodnih plinova, i relativno nedugo je nađen. Poznata nalazišta nalaze se u Texasu, Wyomingu i interesantno u Poljskoj. U Amarillu - Texas, podignut je spomenik heliju zbog njegove važnosti. Možemo se samo čuditi kako je helij stigao u Poljsku.
U nekim manje razvijenim zemljama koristi se vodik za napuhavanje balona jer je jeftiniji i dostupniji, ali vodik je visoko eksplozivan, Hindenburg dirižabl koji je eksplodirao iznad jezera Lake Hurst 1939 godine, New Jersey bio je pun vodika. Proizvođači balona i stručnjaci za sigurnost provode globalnu kampanju protiv upotrebe vodika.



- 22:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #
POVIJEST BALONA I PRIRODNE GUME
POVIJEST BALONA I PRIRODNE GUME
Zemlja LATEXA
U dubini Crnog kontinenta izmeđuRuande, Ugande i DR Konga (ZAIR) dom je kaučuka (Latexa - "gumenog" drveća). Danas, tisuće hektara Kaučuka zauzimaju tropske predjele, koji bi inače bili devastirani. Rast i održavanje tih plantaža daju mnoge pogodnosti lokalnim ekonomijama, omogućavajući goleme količine kisika, sprečavajući nastanak neplodnog i suhog tla. U procesu proizvodnje balona, sok kaučuka kombinira se s pigmentom i koagulantima i stvara se potrebna smjesa za proizvodnju. Balon se formira kad se porculanska forma potopi u smjesu, i osušena guma kao presvlaka skine sa željene forme. Latex sok se uzima režući koru drveta koji lagano kapa u posudice koje se nalaze na samom drvetu
Havea brasiliensisi izvorno iz Amazonske doline, je jedini komercijalni dostupan izvor prirodne gume s preko 2000 iskoristivih grmova, loza i stabala cijelog svijeta. Uzorci su prvo bili poslani iz peruanske amazonske prašume Francuzima u Europu 1763 godine. Kako god bilo, Malezija, Tajland i Indonezija preuzimaju mjesto zbog pogodnosti klime za rast tog drveća od 1876. godine, kad je 70.000 sjemenki, unatoč kršenju brazilskih zakona, Henry Wickham prokrijumčario u Englesku.
Od te kolekcije, 2000 uzoraka je uspješno naturalizirano u Key Gardensu, i od tuda u Singapur i druge zemlje te regije..
Početak proizvodnje balona
Latex je sok "gumenog" drveta, hevea brasiliensis. U procesu proizvodnje balona, sok se kombinira s pigmentom i koagulantima i stvara se potrebna smjesa za proizvodnju. Balon se formira kad se porculanska ili aluminijska forma potopi u smjesu i osušena guma kao presvlaka skine s forme.
Latex baloni su prvo razvijeni u Engleskoj i Belgiji u 19-om stoljeću. Nylon balon je prvo razvijen u New Yorku. Balet u kasnim 70-im često je bio praćen s mylar i foil balonima. Ovaj tip balona je iznimno postao popularan iz nekoliko razloga; lebdio je duže nego latex baloni, dizajnirani su u bezbroj oblika, mogu biti tiskani (full color) u svim bojama i mogu se reciklirati.
Kloropren, proizveden iz acetilena, može biti polimerizacijom formiran u neoprensku sintetičnu gumu. Potražnja za neopren balonima je niska za komercijalno - dekorativne svrhe.

Za komercijlni razvitak u USA zaslužna je kompanija Tilitson Rubber Company u početku 20-og stoljeća. Latex baloni su 100% prirodni i razgradivi i uvijek su bili. Baloni se svrstavaju u tri kategorije - Latex , nylon i kloropren / neopren. Dvije najpopularnije su latex i nylon već duže vrijeme. Kloropen baloni su specijalni baloni s ograničenim karakteristikama. Nylon baloni su bili popularni u kasnim 70-im, kao foil i mylar baloni. Njihova razgradivost varira, zavisno od eksponiranosti svijetlu, gornja granica je koliko živi samo drvo.
Početak proizvodnje prirodne gume
Latex sok se uzima zasjecajući koru drveta i lagano kapajući, sakuplja. Taj proces je izumio Henry Ridley u Singapuru, 1890-te. Proces omugućava proizvodnju bez uništavanja drveća. Ta metoda je rezultirala povećanjem potražnje.
Izumom pneumatske gume Johna Dunlopa, 1888 godina kombinirano s Ridleyevom metodom, počeo je globalni "gumeni" bum .Tajland je danas najveći proizvođač prirodne gume, Malezija i Indonezija druga i treća. Te tri zemlje zadovoljavaju trenutačno 73% svjetske potrebe za prirodnom gumom.
Liberija je bila najveći proizvođač do civilnog rata 1990 godine. Danas, potražnja za gumom i dalje raste. Možda je najveći događaj koji je povećao potražnju gume, vulkanizacija za koju je "kriv" Charles Goodyear 1839. godine. Vulkanizacija je kompliciran proces. Pojednostavljeno, kombiniranje gume sa sumporom u procesu zagrijavanja daje za rezultat jači i elastičniji proizvod, pogodan za proširenu komecijalnu upotrebu. Vulkanizacija dopušta proizvodnju sintetičke gume, koja je danas zastupljena u toj proizvodnji 60%. Latex baloni su uvijek bili i biti će proizvođeni od prirodne gume.




Post je objavljen 15.03.2005. u 23:36 sati.