Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKI OTOCI ZASLUŽUJU STRATEŠKI PROGRAM EU



JOŠ NISU OSTVARENE MOGUĆNOSTI ZA EUROPSKE OTOKE
IZ LISABONSKOG SPORAZUMA

“Dolazim iz Hrvatske, zemlje s više od 1200 otoka i pridružujem se pozivima Komisiji da napravi analizu troškova života na otocima i tome prilagodi financijske potpore i programe. Trebamo Strateški program i posebnu EU agendu za otoke da im barem djelomično nadoknadimo sve propušteno i pomognemo da ostvare svoje pune potencijale, rekao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je u EP i podpredsjednik Međuskupine za more, rijeke otoke i priobalna područja, zadužen za otoke u raspravi o stanju na otocima, 4.2 na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.
Rekao je da stanovnici otoka žive s puno problema - od podatka da otoci u prosjeku zaostaju za petinom BDP-a za kopnom, preko depopulacije, loše povezanosti i dostupnosti zdravstvene skrbi pa sve do visokih troškova života, teškog pristupa obrazovanju i ostvarivanja drugih realnih potreba . Istaknuo je da BDP nije dovoljan kriterij stanja otoka jer ne obuhvaća druge parametre koje život na otoku čine složenijim i težim.
“Možemo raspravljati o različitim definicijama no mislim da za europske otoke nismo učinili dovoljno da ostvarimo obveze iz članka 174. Lisabonskog sporazuma. Svaki je otok jedinstvena prirodna, kulturna i gospodarska cjelina, a u institucijama EU politike prema otocima nikad nisu zaživjele u punom smislu”, naglasio je zastupnik Picula.
Također je pozvao Europsku komisiju da osim BDP-a uzme u obzir i druge statističke pokazatelje koji odražavaju ekonomski i socijalno osjetljiv položaj koji proizlazi iz trajnih prirodnih poteškoća. Podsjetio je da je na mnoge otoke u Sredozemlju došao veliki broj migranata. Istakao je da otoci imaju teritorijalni potencijal koji se treba iskoristiti kao prilika za razvoj i otvaranje radnih mjesta.
Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, hrvatski zastupnik Tonino Picula 10. ožujka 2016. organizira konferenciju “Otoci i kohezijska politika” na kojem će biti prisutni predstavnici otoka i Europske komisije, a na njegov će poziv u višednevni posjet Strasbourgu stići i mladi s hrvatskih otoka.

Govor zastupnika Tonina Picule na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=CRGbvaGrqcU



Post je objavljen 05.02.2016. u 10:04 sati.