Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DENUNCIRANI NOVINARI


MINISTAR MORA ZNATI RJEŠAVATI PROBLEME

Informacija da se Hrvatsko novinarsko društvo protivi imenovanju dr. Zlatka Hasnbegovića za ministra kulture vrlo me je iznenadila u srijedu 22. siječnja.Članica sam Hrvatskog novinarskog društva, ali naglašavam da javno izrečena informacija kao i u vidu priopćenja koju je potpisao predsjednik Hrvatskog novinarsko društva Saša Leković nije i moj stav. Novinarima čiji je poziv izvještavanje, obrada informacija i infomiranje javnosti, nije priroda posla biti arbiter –odnosno ni mjerodavna osoba, ni izabrani sudac, koji će prije imenovanja javno sugerirati da ministar nije dobar i da ga ne treba ni imenovati. Donositi javni sud o osobi predloženoj za ministra kulture u Vladi RH, u ovom slučaju o dr. Hasnbegoviću a samo na temelju nekoliko prethodnih rečenica izrečenih u javnosti o antifašizmu, koje je svatko shvatio prema svojim predznanjima, u ime novinarske udruge kako je to učinio predsjednik HND-a Leković potpuno je neprihvatljivo. Time je, koliko ja poznajem novinarstvo, prekršio etiku novinarske profesije. Ne treba smatrati nevažnim da je Hasanbegović obrazovana osoba, da je doktor znanosti u području povjesti te da zasigurno nije govorio nebuloze bez pravog značenja. Saša Leković je denuncirao novinarsku profesiju i novinare pred Vladom RH. Nije jasno na temelju kojih ovlasti je Leković izašao u javnost s takvim priopćenjem u ime HND-a, jer HND ima oko 3000 članova a peticije nije bilo.

BURA U ČAŠI VODE

Dr. Hasanbegović je preuzeo dužnost ministra u ministarstvu kulture te odmah otkazao suradnju Stručnom povjerenstvo za neprofitne medije. Članove povjerenstva ministar nije usmeno obavijestio o svojoj odluci, već im je obavijest poslao poštom na kućne adrese.Najavio je reviziju ugovora kojeg su neprofitni mediji potpisali s ministarstvom kulture .
Tim je činom predsjednik HND-a ponovo bio po svom prosuđivanju moralno izazvan te je sazvao press konferenciju, ali sada u društvu gospođa Sanje Sarnavke i dr. Nadežde Čačinović koje su bile predstavnice Platforme 112 i P.E.N centra te održao u HND-u press konferenciju na kojoj je u verbalnim tumačenjima do izražaja došla potreba o traženju smjene ministra kulture dr.Zlatka Hasanbegovića. Osim toga Saša Leković predsjednik Hrvatskog novinarskog društva obratio se podpredsjedniku Vlade RH Karmarku preko facebooka s istim stavom, na što mu je Karamarko negativno odgovorio.
Dr. Hasanbegović je Lekovićevo pričanje u ime Hrvatskog novinarskog društva i medijsko događanje u vezi s njegovom prvom ministarskom odlukom djelovanja nazvao “burom u čaši vode”.


MINISTRU TREBAJU SURADNICI KOJI POZNAJU STANJE U NOVINARSTVU

Za očekivati je da ministar kulture dr. Hanabegović koji je došao na funciju ima novih i boljih riješenja u resoru za medije, nego što je to imao prethodni ministar. Problema ima mnogo a oni najveći i najozbiljniji su veliki broj nezaposlenih novinara kao i veliki broj onih koji rade na internet portalima bez plaće ili honorara, bez staža i bez ikakvih prava koja proizlaze iz Zakona o radu. Za otkazivanjem suradnje stručnom povjerenstvu za neprofitne medije ne treba žaliti jer to je povjerenstvo bilo sastavljeno od ljudi bez dovoljno znanja, iskustva i kompetencija za dodjelu financijskih sredstava, tvrdim, s obzirom na moja saznanja. Poznanstva i subjektivne procjene bile su ispred realne računice i realnih kriterija kojim medijima i koliko novca treba dodijeliti.
Neodgovorno je i neprimjereno funkciji predsjednika HND-a nastupati s pozicije da imenovani ministar nije profesionalno odgovarajuća osoba za ministra kulture. Zasigurno doktor znanosti Hasanbegović koji ima samo 43 godine nebi prihvatio portfelj kulture da u percepciji nema moguća rješenja, bolje prijedloge, a time i novi smjer rješavanja problema kojima su članovi strukovne udruge okupirani. Ne vjerujem da je dr. Hasanbegović preuzeo resor ministarstva kulture, kojem pripada i novinarski sektor s formom “tabula raza”.
Dojmovi nisu činjenice, zato ne treba suditi po dojmu. Ne treba imati strah pred novim, nelagodu od nepoznatog, ministar ne treba biti prijatelj kao ni osoba maznoga glasa u komunikaciji. Ali ministar mora znati rješavati probleme, mora okupiti oko sebe ljude koji će to također znati i biti mu suradnici. Cilj svega je da sektor medija u ministarstvu kulture ima što kvalitetnija riješenja za novinare koji rade na internet portalima, kao i za one koji niz godina rade u drugim medijima u honorarnom statusu. Honorarni status se mora zakonski razgraničiti za sve oblike medija, iako je, ili jer je, novinarstvo zanat. Ali poslodavac novinara ne može iskorištavati bez radnoga staža godinama.To mora biti prošlo svršeno vrijeme, ali novinar mora imati fakultetsku naobrazbu. Novinari kao djelatnici u profesiji moraju u društvu imati drugi status. Mnogo je posla za dr. Hasanbegovića . Vjerujem da može na tom planu jako mnogo učiniti.


Margareta Zouhar Zec




Post je objavljen 01.02.2016. u 08:00 sati.