Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Preminuo profesor Ante Franić



Jučer, 25. siječnja je u 85. godini, nakon kratke bolesti, preminuo sveučilišni profesor u mirovini Ante Franić.

Franić je rođen 1931. godine u Vrgorcu u cijenjenoj varoškoj obitelji Franića. U Vrgorcu je proživio svoje djetinjstvo i ranu mladost u vihoru ratnog, žicom ograđenog Vrgorca. Kao mladić seli u Zadar gdje je plodni radni vijek proveo na dužnosti sveučilišnog profesora hrvatskog jezika i književnosti na tamošnjem Filozofskom fakultetu. Tamo se i oženio svojom Nevom, te u starosti brinuo o dvjema unukama čiji su roditelji poginuli. Civilna je žrtva Domovinskog rata jer je uslijed eksplozije bombe izgubio dio prstiju na ruci.

Tijekom svog znanstvenog rada objavio je više knjiga i znanstvenih radova gdje se posebno ističu radovi o književniku Ulderiku Donadiniju. Za Vrgorac je najvažnije njegovo autobiografsko djelo, tj. zbirka od 77 kratkih priča „Od sveca do čovjeka - Priče Antemaloga“ kojom je opisao ratni Vrgorac od 1941. do 1945. godine. Knjiga je to kojom je nedvojbeno zadužio Vrgorac, a izašla je u dva izdanja. Napisao je i povijesnu monografiju „O Vrgorcu“, kao i nekoliko znanstvenih članaka o Hasanaginici i Tinu Ujeviću.

Ante Franić je bio vrstan intelektualac, vrlo oštrouman, snažnih stavova, pošten, topao čovjek i izraženi vrgorski lokalpatriot iako je veći dio života proveo izvan Vrgorca. Bio je prijatelj redakcije Vrgoračkih novina, te smo u drugom broju naših novina 2008. objavili intervju s ovim velikim čovjekom. Tada je svoj život okarakterizirao kao „buran i sretan“. Zaista, život ga nije mazio, često mu je nanosio rane s kojima se on stoički nosio.

Iako ga u njegovim poznim godinama u njegovom publicističkom radu Vrgorac nije pratio, Franić je čovjek koji je zadužio naš grad pa koristimo priliku da mu se barem zahvalimo ovim kratkim posljednjim pozdravom.

Zbogom dobri čovječe, neka ti je laka vrgorska zemlja!

Koliko nam je poznato, Ante Franić će biti pokopan u Vrgorcu, a informacije o terminu sprovoda ćemo naknadno javiti.


Post je objavljen 26.01.2016. u 19:23 sati.