Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

BRČANSKI VATROGASCI PROŠLE GODINE IMALI OKO 450 INTERVENCIJA

BRČKO

Pored redovnih planskih aktivnosti, brčanski vatrogasci tokom 2015. godine imali su oko 450 intervencija, od gašenja požara do vađenja zmija iz stambenih objekata. Tokom prošle godine brčanski vatrogasci imali su mnogo posla, 311 intervencija gašenja požara i 134 ostale intervencije. “Ove ostale intervencije smatramo poplave u stanovima, tehničke intervencije, otključavanja vrata, spašavanje zaglavljenih liftova te vađenja zmija iz stanova. Kad se pogleda da smo imali u prosjeku 1,5 intervenciju dnevno i kada se uzmu u obzir naši ostali poslovi, stvarno smo bili dosta angažirani”, kazao je Ljuban Iljić, šef Odsjeka za zaštitu od požara i spašavanje u Odjeljenju za javnu sigurnost.
Image and video hosting by TinyPic
Na ovim ljudima je veliki i odgovoran posao. Iako su po planu trebala biti uposlena 52 izvršioca na poslovima zaštite i spašavanja, još uvijek njih 16 nedostaje. No, to ih ne spriječava da djeluju brzo i efikasno. Sa druge strane, i oni imaju problem kada su u pitanju javne nabavke. Primjera radi, za nabavku jednog dijela opreme čeka se i po nekoliko mjeseci, što je nedopustivo obzirom na posao koji rade “Imamo jedan mali problem u održavanju opreme. Nije problem financijske prirode koliko je problem procedura oko održavanja i nabavljanja dijelova. Događa nam se da za najmanji kvar na prevozu moramo čekati do pet mjeseci. S jedne strane smo ograničeni propisom i zakonom a sa druge strane dovodimo u pitanje zaštitu stanovništva i materijalnih dobara”, kazao je Iljić.

Čini se da bi i dislocirana vatrogasna odjeljenja mogla ugledati svjetlo dana u tekućoj godini. Ovaj projekat je aktivan dugo vremena a sa sobom će donijeti veliko rasterećenje vatrogascima. “To se tiče tih domova, mi smo već uradili kompletnu pripremu za gradnju. U prijedlogu proračuna za 2016. godinu, planirana su sredstva za početak gradnje prve faze u Rahiću, Bijeloj i Sandićima i nadam se da će se tokom 2016. godine iznaći sredstva da se ti domovi i naprave”, kazao je Iljić. Valja spomenuti da su formirana vatrogasna društva. No, ovo su sve problemi koji ih na svu sreću još nisu usporili prilikom rada na terenu. Nadaju se rješavanju problema kako bi bilo još efikasniji i produktivniji.…. e-brčko

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 16.01.2016. u 07:37 sati.