Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

DOBAR PRIJEDLOG Preseliti Gradsku knjižnicu u zgradu nekadašnjeg komiteta



Na jednoj od prošlih sjednica Gradskog vijeća gotovo bez odjeka prošao je vrlo zanimljiv prijedlog ravnatelja Gradske knjižnice da se njegova ustanova preseli u zgradu nekadašnjih političko-društvenih organizacija (komitet) na Trgu branitelja. Radi se o jednom od najboljih prijedloga u Vrgorcu posljednjih godina i vjerujemo da ga je moguće realizirati, ali uz kvalitetno planiranje i pravilnu adaptaciju prostora.

Gradska knjižnica Vrgorac trenutno djeluje u skladištu Doma športova, prostoru koji je potpuno neadekvatan njezinim potrebama i kojega je teško održavati i grijati. Knjižnica posjeduje fundus od preko 18 tisuća različitih naslova i po tome je Vrgorac bogatiji od puno većih gradova od sebe. Ali sve te knjige traže bolji smještaj kako bi se lakše čuvale i bile dostupnije korisnicima. A ima li bolje lokacije u Vrgorcu za tu namjenu od zgrade bivšeg komiteta?

Zgrada političko-društvenih organizacija građena je početkom 80-ih godina prošlog stoljeća i radi se o jednom od najčvršćih objekata u Vrgorcu u čijoj je gradnji značajna pozornost pridavana statici i to putem armiranja betona i čeličnih greda. Zgrada je u izvrsnom stanju, potrebno je samo izmijeniti dio otvora i riješiti problem grijanja/hlađenja. Npr. cijevi centralnog grijanja u zgradi već postoje od ranije.

U zgradi na Trgu branitelja trenutno djeluju: Udruga 'Osmijeh', GO SDP-a, GO Foruma mladih SDP-a, HVIDR-a, Gradsko društveno Crvenog križa Vrgorac, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Udruga antifašista, Klub liječenih alkoholičara, Udruga Vrgoračka jagoda, Udruga 4. gardijske brigade, Vrgoračke novine, Likovna udruga ARS, Udruga mladih 'Mali zeleni' i razni bendovi.



Kako se Grad Vrgorac nije upisao u vlasništvo zgrade, to je davno učinila Republika Hrvatska i od svih navedenih organizacija zasad samo SDP ima posjedničko pravo u zgradi, međutim ta politička stranka koristi svega dvije-tri prostorije, a sve ostale organizacije djeluju u zgradi dobrom voljom Grada Vrgorca.

Ako bi se krenulo u preseljenje knjižnice u zgradu bivšeg komiteta, onda je potrebno izvršiti brojne predradnje. Na prvom mjestu, trebalo bi u dogovoru s DUUDI-em tu zgradi prebaciti u vlasništvo Grada Vrgorca. Potom bi trebalo izraditi kvalitetan plan preseljenja organizacija koje u njoj djeluju u neki drugi prostor. Prizemni prostor može, kao i do sada biti korišten za djelatnosti mladih i umirovljenika, kao i par prostorija koje su u posjedu SDP-a na drugom katu (a može se i sve njih preseliti ako pristanu na to). Sve ostale organizacije se mogu preseliti. Gdje? Nekoliko je kvalitetnih mogućnosti. Na prvom mjestu tu je izuzetno prostran prostor skladišta Doma športova koji trenutno koristi Gradska knjižnica. Zatim, zgrada stare općine na Korzu koja se nedovoljno koristi, kao i pojedine prazne prostorije u zgradi gradske uprave koje su u vlasništvu države, kao i zgrada suda koja je uglavnom prazna. Dio tih lokacija je u vlasništvu države, ali kako su uglavnom prazne i propadaju, vjerujemo da bi ih uz kvalitetne prijedloge Grad Vrgorac mogao dobiti od države na korištenje ili čak u vlasništvo, a organizacije bi se mogle u njih useliti uz minimalne adaptacije i sanacije. Negdje ni to nije potrebno. A većina sredstava mogla bi se dobiti od države, županije ili nekog od europskih fondova. Potrebna je samo volja i angažman.

Kada bi se sve organizacije iselile iz komiteta, onda bi prostor trebalo adaptirati da služi potrebama knjižnice i za to su potrebna određena financijska sredstva koja se već mogu planirati u izradi Gradskog proračuna za 2016. godinu. Useljenjem knjižnice u zgradu na Trgu branitelja taj bi trg napokon mogao oživjeti na račun različitih aktivnosti same knjižnice a koje se sada ne mogu realizirati jer ustanova djeluje u najobičnijem skladištu.

Iako se na prvi pogled čini da je projekt teško realizirati, uz pravilno vođenje uvjereni smo u uspjeh. Predlažemo gradonačelniku i Gradskom vijeću da krenu u realizaciju projekta i da Vrgorac konačno dobije knjižnicu kakvu zaslužuje.

Post je objavljen 05.01.2016. u 10:55 sati.