Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/magarac-jedan

Marketing

Fine vijesti iz Finske

I tako ovih dana stigla do nas vijest da će Finska uvesti bezuvjetni temeljni dohodak u visino od 800 eura po građaninu. Lijepa vijest.
Sad će valjda lijepo i sve protržišne neoliberalne snage na našim prostorima koji su u nebesa dizali Finsku i njihov obrazovni sustav, istu tu Finsku proglasiti za socijalističku tvorevinu. Znate Fince, oni su kolektivisti, u njima još živi socijalistički mentalitet, nikako da ga se riješe.

Pa onda uz ovu vijest ide vijest da će i u Nizozemskoj nešto eksperimentirati s bezuvjetnim temeljnim dohotkom pa bi u Švicarskoj mogao opet biti na referendumu bezuvjetni temeljni dohodak i tako odjednom to više nije smiješna i bezvezna ideja. Mislim, kada ozbiljne i uspješne zemlje o nečem takvom razmišljaju i uvode takve stvari onda ima nešto u tome zar ne? Onda je i prihvatljivo pričati o takvim stvarima.

Mogli bi tako popričati i o tome je li beuvjetni temeljni dohodak moguć i u Hrvatskoj.
Mislim da je moguć, naravno uz dosta truda, izmjena pravila, izmjena oporezovanja, te prilagođeno našim mogućnostima i potrebama.

Bezuvjetni temeljni dohodak bi zamjenio razna socijalna davanja i pomoći koje građani dobivaju. Time bi pojednostavili sustav upravljanja državom i osigurali dio sredstava za bezuvjetni temeljni dohodak.
Pošto bi i umirovljenici dobivali bezuvjetni temeljni dohodak onda bi on mogao eliminirati potrebu za postojenjem drugog stupa mirovinskog osiguranja. BTD (bezuvjetni temeljni dohodak) uz mirovinu iz prvog stupa bi bio dovoljan.
Ukidanjem drugog mirovinskog stupa bi 70 mlrd. kuna imovine mogli iskoristiti za smanjenje državnog duga, a onih 5% bruto plaće što sad ide u drugi stup bi mogli preusmjeriti u BTD.
Ako nekoga brine to što bi i bogati i siromašni dobili isti iznos neka se ne sekira, to se može riješiti većim oporezivanjem bogatih. A stvar je tu i u jednakosti. Svi smo jednaki u nekim pravima i obavezama pa tako i u BTD-u.

Ako bi iznos BTD za početak iznosio 1000 kn onda bi mogli napraviti tako da povećamo porez na plaće. tako da je plaća u prosjeku oporezovana s 500 kn više, a radnik bi imao 500 kn veće mjesečne prihode.
Znači, ako sad imaš plaću od 4000 kn neto, onda bi uz BTD imao 3500 kn neto plaće +1000 kn BTD, odnosno ukupno 4500kn. Ovako bi imali i veću potrošnju i veće plaće radnika, a sustav bi bio održiv, jer od plaće 500 kn dodatnog poreza kao i 5% što je prije išlo u drugi stup bi bili dovoljni da se financira BTD za sve zaposlene u zemlji (oko 1,4 mil zaposlenih građana).

Umirovljenicima bi BTD isto tako bio ugrađen u iznos mirovina s time da bi se veće mirovine jače oporezovale, a najmanje malo podigle.
time bi osigurali BTD za još 1,2 građana.

Kad time dodamo i razna socijalna davanja koja bi se ukinula i zamjenila BTD-om te ako dodamo prihode države od dodatne potrošnje to znači da bi bezuvjetni demeljni dohodak bio ostvariv i kod nas bez nekih većih potresa i povećanja poreza za financiranje temeljnog dohotka. A ako treba moglo bi se dodatno oporezovati luksuzne aute, jahte i bazene (jer kod nas se sufinancira gradnja bazena, a ukida socijalna pomoć za one koji imaju ikakvu imovinu npr. kuću)...

Ali za to bi trebala politička volja koje kod 3u1 (HDZ, SDP, Most) reformista nema.


Post je objavljen 08.12.2015. u 19:27 sati.