Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

TEŠKO STRADALI VATROGASAC DOBIO NOVO LICE

NEW YORK

Američki su kirurzi izveli dosad najopsežniju transplantaciju lica, koja je uključivala i čitavo tjeme, uši i kapke. Plastični kirurg dr. Eduardo Rodriguez iz njujorškog Langone Medical Center bolnice predvodio je tim liječnika koji su proveli zahtjevnu operaciju u trajanju od 26 sati - sve kako bi teško stradali 41-godišnji vatrogasac Patrick Hardison dobio novo lice. Ovaj hrabri otac petero djece operaciji se podvrgnuo u kolovozu, no tek se sada može pouzdano reći da je ona i uspjela. Šanse su, prema riječima liječnika, bile 50:50.

Patrick je teško stradao na radnom mjestu, kada je pokušavao iz plamena izvući stradalu ženu. Zadobio je teške opekline trećeg stupnja na licu i čitavoj glavi. Punih godinu dana je čekao savršenog donora - ne samo po krvnoj grupi, već i po boji kože i kose. Liječnici su paralelno izveli dvije operacije - jednu na Patricku, a drugu na donoru. Tri mjeseca kasnije, oporavak teče vrlo dobro, iako će doživotno morati uzimati lijekove kako njegov imunosni sustav ne bi odbacio strano tijelo. Prema riječima liječnika, neki od pacijenata koji su podvrgnuti transplantaciji lica preminuli su od komplikacija. No, njegov oporavak teče dobro.

"Količina tkiva koje je presađeno kod Patricka nikada još nikome nije presađena. Dobro je, obzirom da je tek 93. dan od operacije", rekao je dr. Rodriguez. Hrabri vatrogasac sada ponovo može treptati, ima i mnogo kose, kao i obrve i uši. Morat će izdržati još nekoliko operacija sljedećih mjeseci, kako bi se odstranio višak kože oko njegovih "novih" očiju i usana. Svojim je liječnicima neizmjerno zahvalan. "Dali su mi mnogo više od novog lica. Dali su mi novi život"", izjavio je Hardison. 2005. godine Francuskinja Isabelle Dinoire se upisala u povijest kao prva osoba na svijetu koja je podvrgnuta djelomičnoj transplantaciji lica. Od tada do danas više od 20 osoba je podvrgnuto sličnom postupku, a prva transplantacija čitavog lica obavljena je 2010. godine na pacijentu poznatom pod imenom Oscar. Njemu su transplantirani nos i usta, ali ne i uši i tjeme kao kod Hardisona. Liječnici kažu da tako teške operacije često prate i psihološke poteškoće te ističu da je hrabri Patrick tek na početku svog puta.…. index.hr

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 17.11.2015. u 21:19 sati.