Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PARLAMENTARNI IZBORI 2015. BEZ VEĆINSKOG POBJEDNIKA HDZ 59 MANDATA , SDP 56, MOST 19

POLITIČKA GRUPACIJA MOST JE PREDLOŽILA VLADU NACIONALNOG JEDNISTVA

Nakon što su u nedjelju 8. 11. U Republici Hrvatskoj održani parlamentarni izbori, u ponedjeljak 9.11. u 13 sati predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin proglasio je nepotpune, rezultate ovih izbora za 8. Saziv Hrvatskog Sabora i 151 mjesto zastupnika . Izbori su nepotpuni stoga što se u nekoliko, točnije sedam , izbornih mjesta u manjim općinama u Hrvatskoj izbori moraju ponoviti radi neregularnosti koje su se dogodile na izborima 8. 11. Ti će izbori biti ponovljeni 15.11., ali ti glasovi više neće utjecati na ishod rezultata izbora, osim što formalno izbori nisu završeni .
Postignuti rezultati na izborima su slijedeći : Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica( HDZ), osvojila je 59 mjesta u Hrvatskom saboru (56 plus 3 glasa dijaspore), Stranka demokratskih promjena (SDP) 56 , Most 19, nacionalne manjine 8 ,Istarski demokratski savez (IDS)3 mjesta, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) 2 mjesta, Milan Bandić 365 (MB 365) 2 mjesta, Uspješna Hrvatska 1 i Živi zid 1 mjesto. Ovaj put je glasanje, kao i na izborima za Europski parlament, bilo preferencijalno. To znaći da je u svaka izborna jedinica imala biračke popise sa 15 pojedinačnih imena kandidata za Sabor koje je odabrala stranka ili koalicija stranaka. Zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata glasaći su birali zastupnike za Hrvatski Sabor. Pri tome je bio uvjet da taj kandidat dobije najmanje 10% glasova koje je dobila lista na kojoj je njegovo ime. Glasovanje je bilo moguće ili za listu ili za kandidata s liste u izbornoj jedinici.
Koalicija stranaka Hrvatska raste koju je predvodio šef SDP-a i aktualni premijer Zoran Milanović dobila je 742.623 glasa, a Domoljubna koalicija kojoj je šef Tomislav Karamarko dobila je 746.294 glasova birača.


Image and video hosting by TinyPic
TKO JE POBJEDNIK IZBORA?

Umjesto da zavlada atmosfera rada i određene stabilnosti sada nakon izbora, prisutna je određena neizvjesnost jer nije jasno i ne zna se tko će vladati Hrvatskom. Mandatara za sastavljanje Vlade određuje prema Ustavu predsjednica RH Grabar – Kitarović, a ona će to učiniti tek nakon što budu ponovljeni izbori 15.11. na sedam izbornih mjesta u RH, te nakon što dobije službene rezultate parlamentarnih izbora 2015. od predsjednika Državnog izbornog povjerenstva.To će biti u tjednu nakon 16. studenog.
Situacija za mandatima je takva da ni HDZ Domoljubna koalicija, ni SDP Hrvatska raste sami ne mogu ormirati Vladu, ali poraz nitko ne želi priznati. Moraju raditi zajedno. Moraju surađivati i razgovarati što je Tomislavu Kramarku i Zoranu Milanoviću bilo neopisivo teško tijekom tijekom mandata koji je s izborima završio , čak toliko teško da su izbjegli i političko sučeljavanje na HRT-u prije izbora . Čak što više oni ne mogu formirati Vlast bez stranke Most i njihovih 19 mandata, iako se HDZ se, prema riječima Tomislava Karmarka, osjeća kao pobjednik izbora. No pobjednikom izbora osjeća se i Zoran MIlanović, što je već bilo vidljivo iz pozdravnog govora u izbornom stožeru u izbornoj noći nakon što je u 23 sata predsjednik DIP-a pročitao rezultate izbora koji su bili obrađeni u oko 45 %.izbornih mjesta. Milanović je pozvao Most na suradnju te rekao da uspješan rad stranka SDP-a i Vlada nastavljau dalje.
Božo Petrov, psihijatar po struci, gradonačelnik grada Metkovića koji je predsjednik političke stranke Most, već je prije izbora isticao da Most neće ni sa kim koalirati, već da Most traži reforme koje trebaju Hrvatskoj koje se trebaju provesti, jer su birači na temelju reformi i dali svoj glas. Most- u.


MOST PREDLOŽIO VLADU NACIONALNOG JEDNISTVA
U KOJOJ BI SJEDILI SDP, HDZ I MOST !


Pod pritiskom javnosti i novinara Božidar Petrov je 11.11. održao konferenciju za novinare koju je direktno prenosila Al Jazeera Balkans TV : Evo što je Božo Petrov rekao:
”Most je danas (11.11. 2015.) otvorio razgovore sa SDP-om i HDZ-om. To smo napravili jer u Hrvatskoj u ovom trenutku treba jedinstvo. Mi smo u Mostu na vrlo jednostavan način između sebe uspjeli prevladati bilo kakve ideološke svjetonadzorke podjele, iako smo po tom pitanju u početku bili heterogeni, to smo znali staviti sa strane. Jer znamo da je u ovom trenutku u Hrvatskoj prioritet gospodarska situacija. Na takav način smo istupili i prema HDZ-u i prema SDP-u.Ono što mi očekujemo i od jednih i od drugih je to da taj dio razumiju, da taj dio prhivate i da se u Hrvatskoj pokuša napraviti jedinstvena Vlada i koalicija Hrvatska raste i Domiljubna koalicija s Mostom s treće strane. To je jedini uvjet I način na koji je moguć sav onaj reformski paket mjera koji mi želimo napraviti. Ako želite napraviti reformu javne uprave vi trebate imati dvotrećinsku većinu jer to zahtijevaju ustavne promjene. Sve drugo bi bila prijevara s naše strane. Mi imamo birače koji su možda svjetonadzorski lijevo, drugi su možada svjetonadzorski desno, ali niti jedni niti drugi nama nisu dali glas, zahvaljujući našim svjetonadzorima, nego onom programu koji smo mi predstavljali. Predstavljali smo ideju da gospodarska Hrvatska može ići naprijed, da ne treba biti nikakvih podjela i da je izuzetno potrebno jedinstvo. To tražimo sada i od HDZ-a i od SDP-a. Mi smatramo da u ovom trenutku mi možemo biti
moderator takvom jedinstvu. Smatramo da oni mogu nakon 25 godina uz jasna pravila igre sjesti za stol zaustaviti animozitete i teške riječi i posvetiti za opću dobrobit Hrvatskoj barem iduće dvije godine. To je naš stav. I od toga nećemo odustati. Također na tom zajedničkom sastanku definirali smo da će u idućem razdoblju biti proces usaglašavanja reformi. Mi ćemo ga provoditi nezavisno i sa HDZ-om i sa SDP-om. A zaista se nadam da će kroz to vrijeme doći na kraju inicijativa i s jedne i s druge strane koja će potvrditi da je ovo moguće. Nadam se da imamo još svi razboritosti da prihvatimo ono što je zaista nužno u ovom trenutku za Republiku Hrvatsku.
Treća stvar koju nisam rekao je to da će nakon ove prve faze sastanaka biti definiranje mandatara Vlade. Dakle mi nećemo odustati od reformi , mi znamo s čim smo krenuli, gdje nam je cilj. Od tog dijela nećemo odustati. Danas smo iznijeli glavna načela jer smatramo da je ovo početak razgovora. Naši stručni timovi će usuglasiti naše zahtijeve za reformama i točno ono što smo naveli u program, od toga nećemo odustati. To će biti prvi uvjet. Drugi uvjet je da svi zajedno sjednemo za stol, a nakon toga ćemo sigurno definirati tog mandatara Vlade. S naše strane će ići također prijedlog mandatara Vlade. O mandatarima Vlade ćemo razgovarati u trenutku kada se prve dvije faze zadovolje.

Image and video hosting by TinyPic
Božo Petrov čelnik Mosta prilikom održavanja press konferencije, kojeg sam snimila ispred TV ekrana.( Fotka m.z.z)

Da bi zaustavio pitanja (žamor novinara) što se tiće toga kako je reagirao gospodin Milanović i gospodin Karamarko ja bih Vas zamolio, jer je to korektno politički, da to pitate njih.”

Na novinarsko pitanje ; Što ako Vas odbiju? Markov je rekao “Ja vjerujem da će biti dovoljno političke mudrosti i svjesnosti situacije da se to neće dogoditi.”


Već u ranim jutarnjim satima 12.11. elektronički mediji prenijeli su vijest da se u srijedu 11.11. navečer član stranke Most Drago Prgomet sastao sa aktualnim premijerom i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića ministra obrane. Drago Prgomet je kirurg po struci, još je prošle godine bio član HDZ-a, a istupio je iz stranke zbog određenih neslaganja s vodstvom stranke.

Margareta Zouhar Zec




Post je objavljen 12.11.2015. u 08:35 sati.