Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skrpun

Marketing

Pirova pobjeda

Kad je Pir, kralj Epira, nakon pobjede kod Askula protiv Rima rekao: ''još jedna takva pobjeda i mi smo izgubljeni'', nije ni slutio kako će se takve pobjede širom svijeta sve češće događati.
E pa i kod nas se to može primijeniti jer kako je jutros vidljivo iz rezultata glasovanja na izborima za novi saziv Sabora, 59:56 u korist Domoljubne koalicije, čini se da je stanje bodljikavo.
Koaliciji s SDP-om na čelu vjerojatno valja dodati glasove IDS-a i nekih manjina koje su i do sada bili 'saveznici' ali nešto slično ima i koalicija na čelu s HDZ-om pa je stanje na vagi.
Dakle MOST je prevaga i tu postoji nekoliko scenarija od kojih će se svakako jedan dogoditi da bi se sastavila vlada.
No MOST je tvorevina od nekoliko 'jakih' pojedinaca a ako uzmemo u obzir da je stranka interesna zajednica, onda postoji i opasnost da se MOST uruši radi varljive statike.

No pretpostavimo da će MOST ostati kod svojih riječi i inzistirati na reformama, što smatram dobrim, i da će jedna od opcija, a to je vjerujem HDZ, uspostaviti suradnju s Petrovim pa će to biti pravi ispit zrelosti.
19 mostovih mandata, 19 puntina na isto toliko stolaca i ministarstava naprosto neće dozvoliti 'sjedanje' već gibanje u petoj brzini.
Dakle HDZ-e i partneri moraju učiniti bolne rezove nad istim onim ljudima koje su godinama uhljebljivali, izmišljali radna mjesta, općine, gradove i što sve ne.
Recimo da je moguće to učiniti ali nakon toga HDZ-e nestaje kao pokret (što je do sada bio) i pretvara se u stranku koja neminovno gubi izbore nakon toga.
Isto je i s SDP-om s tim što će njima to lakše pasti je imaju puno manje županija, gradova i općina pod svojom šapom.

Vidljivo, MOST je dirigent ukoliko se uspije oduprijeti ponudama ispod stola. Ako pak to ne uspiju već se ospu i utope u dvije velike opcije onda im je ovo labuđi pjev.
Malo po malo hrvatski građani politički sazrijevaju i skoro im je više nemoguće prodati rog za svijeću.
E pa sretno!



Post je objavljen 09.11.2015. u 11:54 sati.