Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

TIPOVI BIRAČA I DEMOKRACIJA HRVATA - lekcija iznova

Jednom prilikom se na ovo blogu pisalo o tipovima birača u Hrvata. Obzirom da se stanje svijesti naroda tek malo promjenilo, blog je odlučio ponovno podsjetiti na analizu birača u Hrvata s malim izmjenama.

Dakle analizirani su tipični H/Rva(ts)cki birači uzimajući uzorak od skoro 30.000 glasača u Neretvi i preko 3 i pol milijuna glasača u RH sukladno dosadašnjim rezultatima u 25 godine „demokracije“ Hrvata (ako to razdoblje možemo nazvati demokracijom)

TIPOVI GLASAČA:

1. „PRODANE DUŠE“
– oni koji se prodaju za 100, 200 (u najbolja vremena raznih crnih fondova i 500 kn) ili u jeftinijem slučaju za kesu mesa, kokoševine, govedine, sendvić, pivu ispred lokalne gostione/trgovine. Takav tip birača se u pravilu priklanja najbogatijoj opciji (čitaj onoj koja se najviše obogatila pljačkom naroda maznuvši mu stotine milijuna, a sada mu vraća sitniš). Ovu skupinu birača možemo podijeliti na:

A) One koji se prodaju samo za novac (ovdje bi ih dalje mogli dijeliti po novčanim iznosima)
B) One koji se prodaju za kese i pive
C) One koji se prodaju za roštiljanja i pečenja
D) One koji se prodaju za dobivanje poslova/zaposlenja
E) One koji se prodaju za „ugled“ u društvu jer im imponira da se budu nečiji tariguz
F) Raznointeresne prodane duše (oni koji se prodaju za različite vrste interesa – npr.za interes njegove udruge, ekipe, kluba, građenja nekog objekta....)


2. „UVIJEK VJERNI“ – pripadnici (članovi) stranke koji vjeruju da kad jednom postaneš član neke stranke uvijek moraš biti u njoj, uvijek glasati za nju, uvijek pljeskati stranačkom vođi, uvijek izaći na izbore i glasati kandidata te stranke bez obzira koliko tokmak, budala, razbojnik ili nesposobnjaković bio. Tipično za ovakve glasače je da imaju (blago rečeno) ograničen način razmišljanja i svijest im je ograničena samo na ono što je dragi vođa stranke rekao. Drugačije razmišljanje nije dopušteno jer ono donosi izbacivanje iz stranke, a bez stranke se ne može živjeti. Pripadnike ovakve stranke je u pravilu možemo podijeliti u grupe:

A) nekadašnji član Komunističke partije (ili bar Omladinac) koji je sada učlanjen u „novu pravu“ stranku. Priznaje da je bio obmanut, a sada smatra da je (opet) na jedinom vječno ispravnom putu.
B) nekadašnji borac protiv Komunističke partije koji smatra da je najbitnija stvar u životu razjasniti tko je 1945. godine bio na Dinari/Velebitu, a tko s cijevi uperenom u Dinaru/Velebit
C) bakice i djedovi koji misle da su Vranjo/Tito/Pavelić/Drašković jedini valjali i nikad se nitko neće roditi kao on/i
D) one kojima je stranka dala sve (posao, uhljebljenje, status, mito...)


3. „SAVJESNI“uvijek izlaze na izbore svjesni svoje dogovornosti, uvijek promisle za koga glasovati, traže poštenje i sposobnost, timske igrače, izbjegavaju kulteve ličnosti. Ovu grupaciju možemo podijeliti na:
A) One koji šute i glasuju po savjesti i razumu,
B) One koji ne mogu mirno gledati što se događa, te se tu i tamo uključe i raspravu o kandidatima, pa znaju biti proglašeni i „naivcima“, „budalama“, i onima koji nikad neće ništa imati (doduše tu oni koji ih prozivaju ne misle na poštenje, jer tima to i nije bitno).

4. „JEBE MI SE ZA IZBORE“ birači – oni koje nije briga za izbore jer kažu: „meni je isto“. Takvi birači u pravilu nemaju visok stupanj inteligencije, nemaju širok spektar znanja i vrlo dobro spavaju jer im glava služi uglavnom za ravnotežu, a ne za razmišljanje. No u ovoj grupaciji ima i rezigniranih birača koji su se debelo razočarali politikom o Hrvatskoj i toliku su ojađeni da radije gledaju HRT-ove emisije o "jazzu" ili kulturi nego da izađu na izbore. U ovoj grupaciji birača dakle imamo par podskupina:

A) Oni koji su samo lijeni i nije ih briga za ništa u životu, pa tako ni za izbore
B) Oni koji su nešto vrijedniji, pa sebi nađu opravdanje da im je napor otići do birališta.
C) Oni koji su razočarani jer su iznevjereni od političara više puta nego grčki vjerovnici od Grčke


5. „USTRAŠENI“ – oni koji izlaze na birališta glasati za opciju koja ih je ustrašila nečim. Ovdje se radi također najčešće o manje inteligentnijim biračima. E ovdje imamo dvije različite skupine:
A) Ona koju je jedna politička opcija ustrašila da će ona druga kad dođe na vlast uništiti/oštetiti/razotkriti/ neki interes toga birača ili nametnuti ideologiju koje se ovaj boji ili je mrzi.
B) Onu koju je jedna politička opcija ustrašila ako ne izađu na izbore, da će zbog toga imati posljedice
. U ovu skupinu počesto spadaju Hercegovci koje se ucjenjuje glasanjem na izborima jer će ih se inače odjaviti s fiktivnog prebivališta. Ovdje se ne radi o nikakvoj mržnji prema Hercegovcima, već o činjenici da ih se uistinu za svake izbore zivka i na „fin“ način daje do znanja da se njihov glas očekuje. Najčešće se koriste osobe upravo kod kojih su prijavljene.

6. „NISAM NI ZNAO DA SU IZBORI DANAS“ – birači koji su toliki tudumi da bi im trebalo provesti psihotestove za život ili poslati na Velebit da čuvaju ovce.

U demokraciji je dragi čitatelji, svaki glas isti i jednako vrijedi. Dakle svaki glas nekog iz bilo koje skupine je jednak onom najsavjesnijem koji razmišlja isključivo o dobrobiti društvene zajednice.
I gdje je tu pravda?
Nema je dragi čitatelji.
Zato izađite na izbore i prije nego zaokružit listić razmislite u koju skupinu birača spadate. Zaokruživanjem listića ćete zaokružiti i svoje poštenje, svoju inteligenciju i svoju sposobnost. I ne zaboravite – nemojte misliti da ste jedini vidjeli što ste zaokružili – Bog vidi sve i na kraju ćemo njemu odgovarati za svoj izbor.



Post je objavljen 04.11.2015. u 20:39 sati.