Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VJEŽBA DVD-a MRACLIN i JVP VELIKA GORICA: Požar u mraclinskoj trafostanici

MRACLIN

U trafostanici u Mraclinu izbio je požar na radnom stroju koji se proširio na dvorište postrojenja. Po dojavi, na teren su ubrzo stigli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i članovi mjesnog DVD-a Mraclin te je vatra na vrijeme ugašena. Scenarij je to po kojem se jutros održala pokazna vježba u Mraclinu. Desetak vatrogasaca JVP-a i DVD-a Mraclin sudjelovalo je u zajedničkoj vježbi u sklopu zaštite od požara koju provode djelatnici Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskog operatera prijenosnog sustava. - Odradili smo vježbu gašenja po pretpostavci požara radnog stroja s proširenjem na otvoreni dio u postrojenju. Vježba je izvedena u dogovoru s HEP-om i na njihov zahtjev u sklopu zaštite od požara. Inače imamo jako dobru suradnju i zadovoljan sam vježbom i radom ekipe- rekao je voditelj vježbe Mijo Cvetnić.
Image and video hosting by TinyPic
Mraclincima ovo nije prva ovakva vježba jer iza sebe već imaju odrađene slične vježbe kako bi vatrogasci bili spremni u slučaju stvarne nesreće. - Ovo nam je četvrta vježba u suradnji s HEP-om i HOPS-om, nadamo se da neće nikad doći do toga, ali preventive radi i radi zaštite naselja moramo raditi vježbu barem jednom godišnje. Ovdje je sve pod naponom 220 V i ne smije se gasiti sve s vodom, treba biti dosta pjene i ljudi trebaju biti posebno educirani za ovakve intervencije na čemu stalno radimo – rekao nam je Lovro Posavec, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mraclin.

Vatrogasci im pomagali i tijekom poplava
Sama činjenica kako je riječ o trafostanici govori o tome koliko se mogu zakomplicirati stvari dođe li uistinu do požara i kakve štete mogu nastati, no upravo radi toga izvode se oakve vježbe. -Što se tiče ugroze od požara ona je velika jer u tri energetska transformatora koliko ih ovdje imamo, u svakome je po 40 tona ulja koje samom količnom predstavlja određenu opasnost. Naravno to je pod zaštitom, jer je ulje unutar transformator koje štiti protupožarna zaštita, a automatski se isključuje napon u transformatorima prilikom pregrijavanja koji je prvi znak eventualnog požara. Tako da se što se tiče električne energije s te strane nema ugroze, ali ima što se tiče požara. Zato smo i uspostavili ovu suradnju s Javnom vatrogasnom postrojbom i DVD-om Mraclin, jednom od najstarijih DVD-a na ovom području – rekao nam je Kristijan Jelić, rukovoditelj odijela za zaštitu od požara, zaštitu na radu i zaštitu okoliša Hrvatskog operatora prjenosnog sustava.
Image and video hosting by TinyPic
Uz to, dodaje, suradnja s DVD-om Mraclin je jako dobra i u drugim slučajevima poput elementarnih nepogoda, točnije poplava, koje se posljednjih godina događaju na tom području. - Nama je bitna i njihova pomoć s poplavama jer je pola postrojenja bilo pod vodom. Postrojenje je tako izvedeno da su uređaji i aparati na visini od barem 1,5 do 2 metara, pa nisu bili ugroženi poplavom, ali jesu u smislu da dođe do kvara na aparatima jer kamion ne može doći do njih da bi radnici popravili kvar. Lani su nam priskočili ne samo u ispumpavanju vode s terena postrojenja već i u gradnji zečjih nasipa, jer stanica je vrlo važna ne samo za napajanje strujom Velike Gorice i okolice veći velik dio Grada Zagreba- dodao je Jelić o važnosti suradnje s lokalnim vatrogascima.…. vg danas

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 03.10.2015. u 08:38 sati.