Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

INCIJATIVA OŠ 'VRGORAC': Zatvorena škola u Dragljanima će se prenamijeniti za školu u prirodi



Na inicijativu ravnatelja Osnovne škole 'Vrgorac' Krešimira Kurana, Školski odbor te škole na sjednici održanoj u srijedu 30. rujna donio je jednoglasnu odluku da će od svoga osnivača – Splitsko-dalmatinske županije, tražiti da se od ove godine zatvorena područna škola Dragljane prenamijeni i iskoristi za školu u prirodi. Iz Županije su već prethodno došli pozitivni signali za ovu ideju, pa se u Vrgorcu nadaju da će se ona što prije realizirati.

1963. godine Osnovna škola 'Vladimir Nazor' Dragljane brojila je 856 učenika!

Naime, područna škola Dragljane zatvorena je ove školske godine nakon što su iz nje izašla i posljednja dva učenika. Zatvorena zgrada ima površinu od 700 metara kvadratnih i uključuje prizemlje i jedan kat. Gradnja starog, istočnog dijela škola započeta je 1932. godine, da bi isti bio zapaljen tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata obnovljen je stari i izgrađen novi, zapadni dio škole. Danas se u starom dijelu zgrade, u prizemlju i na katu, nalaze četiri velike učionice, a bivša zbornica bila je pretvorena u školsku kuhinju. U novije vrijeme tijekom gradnje autoceste, za potrebe restorana, taj je dio iznajmljen privatnom poduzetniku, ali je i restoran nakon kratkog razdoblja djelovanja zatvoren. U prizemlju i na katu novijega dijela zgrade smještene su četiri učionice, kabineti, zbornica i sanitarne prostorije. U okolici škole nalaze se nogometno i košarkaško igralište, okoliš sa fontanom, a većina je te infrastrukture izgrađena sedamdesetih godina. Nakon dogradnje novog dijela škole poslije rata, zgrada je od 1963. godine služila za potrebe tada osnovane Osnovne škole 'Vladimir Nazor' Dragljane. Ta škola je postala matična škola četverorazrednim školama u Zavojanima, Kozici, Rašćanima, Dugim Njivama, Mijacima i Žlibini, te osmorazrednoj školi u Poljicima Kozičkim. Te 1963. godine, kada škola u Dragljanima postaje matična za područne škole u središnjim, zapadnim i sjevernim dijelovima Vrgorske krajine, u njoj se obrazuje ukupno 264 učenika u osam razreda. Zajedno s učenicima područnih škola, Osnovna škola „Vladimir Nazor“ 1963. godine broji ukupno čak 856 učenika! Broj učenika ozbiljno je počeo opadati u 70-im godinama, da bi 1987. godine zbog depopulacije došlo do fuzije osnovnih škola u Dragljanima i Vrgorcu u jednu osnovnu školu sa sjedištem u Vrgorcu, kojoj Dragljane od tada postaju područna škola. U ratnoj školskoj godini 1991/1992. u školi bilo je samo 49 učenika, a taj broj je narednih godina samo opadao.



Škola u prirodi najbolje je rješenje

Prenamjenom zatvorene zgrade područne škole u Dragljanima stvorit će se uvjeti za organizaciju škole u prirodi za sve škole u Hrvatskoj koje pokažu interes za boravak njihovih učenika u Dragljanima u sklopu ovoga projekta. Škola u prirodi je inače program višednevne terenske nastave za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola, koja se ostvaruje uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Sezona škole u prirodi podijeljena je na proljetno i jesensko razdoblje. Tijekom te nastave učenici upoznaju prostor, reljef, biljni i životinjski svijet, te druga obilježja prostora u kojemu borave sa svojim mentorima. Danas takve škole djeluju u Gorskom kotaru. Osim za školu u prirodi, dragljanska škola će moći koristiti hrvatskim školama i tijekom višednevnih izleta i ekskurzija. Zgrada u Dragljanima će tako moći biti baza za višednevne programe osnovnih i srednjih škola jer se u relativnoj blizini Dragljana i Vrgorca nalaze brojne druge školama zanimljive destinacije poput Makarskog primorja, doline Neretve, Splita, Dubrovnika i otoka. Ukoliko Županija donese odluku u prenamijeni školske zgrade u zgradu za školu u prirodi, nakon manjih ulaganja, Osnovna škola 'Vrgorac' će zgradu moći ponuditi svim agencijama koje organiziraju školske izlete i ekskurzije, a zgrada će ljeti moći služiti i kao hostel. Ova rješenja su puno povoljnija od ideje da se zgrada pretvori u starački dom, što bi, po upućenima, uzrokovalo velike logističke probleme i financijske troškove za vlasnike, dok bi i daljnje ostavljanje zgrade za potrebe školske funkcije donijelo novu kvalitativnu vrijednost ne samo za zgradu, već i na naselje Dragljane.



Ravnatelj Kuran: Spasiti zgradu od propadanja

Ravnatelj Osnovne škole 'Vrgorac' Krešimir Kuran ističe kako je prostor područne škole Dragljane vrlo interesantan zbog svog položaja i okruženja, te da su veći postojali upiti pojedinaca o sudbini tog prostora kao i mogućim ulaganjima.
- Osobno bih volio da prostor škole u Dragljanima i dalje ostane na neki način vezan za sustav odgoja i obrazovanja, pa otuda i moja ideja da se pokrene inicijativa kojom bi se kroz ulaganje, preko fondova ili direktno od strane osnivača, postojeća zgrada prenamijenila u zgradu koja bi mogla pružati sve za organizaciju nastave (škole) u prirodi. To podrazumijeva izgradnju smještajnih kapaciteta i sanitarnih čvorova u učionicama koje bi postale višekrevetne sobe za učenike, uređenje kuhinje i učionice za predavanje. U proljetnom i jesenskom dijelu takva bi zgrada mogla biti odredište mnogih učeničkih izvanučioničkih nastava za škole diljem Hrvatske iz kojeg bi se u nekoliko dana moglo obići Makarsko primorje, Imotska i Vrgorska krajina, te dolina Neretve. Prednosti same škole su njen položaj u blizini autoceste i izlaza Ravča, blizina tunela sv. Ilija, blizina parka Prirode Biokovo koje će uskoro dobiti ulaz na obližnjem Saranču, mirno okruženje i prostrani okoliš škole. U ljetnom razdoblju škola bi se mogla koristiti i u komercijalne svrhe, na principu hostela uz usluge doručka i večere, kao prenoćište planinara i slično, istaknuo je ravnatelj Kuran.
Ravnatelj je ideju prezentirao i gradonačelniku Vrgorca Rudolfu Grljušiću koji ju je također prihvatio i obećao pomoći u njezinoj realizaciji. Jer namjera je da zgrada ne ostane prazna i bez funkcije, što bi bila i najskuplja varijanta kada se uzme u obzir sudbina zgrade područne škole Poljica Kozička koja je nekoliko godina nakon zatvaranja vandalizirana do neprepoznatljivosti.



Predsjednik Mjesnog odbora Majstrović: Mještani su oduševljeni idejom

O ideji prenamijene dragljanske škole oglasio se i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Dragljane Igor Majstrović.
- Kao rođeni Dragljančanin, polaznik te škole u prva četiri razreda, a ujedno i kao aktualni predsjednik MO Dragljane, mogu reći da sam više nego oduševljen ovom idejom o prenamjeni škole Dragljane u školu u prirodi. Prije svega ta će škola nastaviti živjeti, čime će se ona kao objekt sa svim svojim pratećim sadržajima, uključujući i prekrasan okoliš, sačuvati od propadanja kakvu je sudbinu doživjelo nekoliko njih u našemu kraju. No, još je podjednako važno da će kroz svoju buduću namjenu nastaviti odgojno-obrazovnu ulogu koju je imala sve od svoga utemeljenja prije više od osam desetljeća, kroz koje je vrijeme izišao velik broj opismenjenih ljudi, koji su u kasnijim razdobljima postajali stručnjaci različitih profila i zanimanja, inženjeri, profesori i nastavnici, doktori znanosti. Moje oduševljenje o prenamjeni dragljanske škole u Školu u prirodi dijele mnogi s kojima sam u međuvremenu razgovarao, posebice mještani Dragljana koji su vrlo emotivno vezani za svoju nekadašnju školu, pamteći što je sve kroz razdoblje postojanja prošla dijeleći sudbinu skupa s njima. Smatraju da je u svemu tome sretna okolnost što je u školi Dragljane svojevremeno radio i prof. Krešimir Kuran, aktualni ravnatelj osnovne škole Vrgorac, koji nije zaboravio svoje profesorske dane u njoj, okrunivši svoju emocionalnu povezanost upravo idejom i inicijativom da ta škola dobije svoju novu ulogu kroz Školu u prirodi. A da će djeca kroz program škole u prirodi u Dragljanima i okolici što vidjeti, tu nema dileme. Prekrasni pejzaži podno planine Mihovil, krški reljefni oblici, mediteranska vegetacija, park prirode Biokovo, kulturna materijalna baština poput stećaka, crkvi i slično, sve je to bogatstvo Dragljana i njegove okolice u kojemu će moći uživati buduće generacije iz raznih hrvatskih krajeva. Mi im želimo dobrodošlicu, kaže nam Igor Majstrović.

Post je objavljen 01.10.2015. u 19:17 sati.