Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAŠKI "MAJMUNSKI OTOK"





Dobar dio Pažana, bili oni stariji ili mlađi, vjerujem da znaju (ako neznaju, sada će znati), gdje se u gradu Pagu nalazio "Majmunski otok"?!
Jedna od nebrojenih fotografija koje sam fotografirao, dovelo me do toga da otkrijem gdje je bio taj Majmunski otok?
Na sredini centralnog gradskog trga ili popularne "Pijace", nalazio se majmunski otok. Samo onaj tko je kročio na taj otok može razumjeti svu bit njegova postojanja.


Nikada nisam saznao po čijim je zamislima nastao taj naš otok, ali sam siguran da je nastao na mjestu gdje se nalazio centralni gradski ventil od vodovoda. Na tom mjestu su se račvale cijevi od vode za cijeli grad. Koliko je samo bilo smijeha kada bi djelatnici ondašnjeg komunalnog društva "Budućnost" zatvorili krivu cijev. Čak je i karnevalski list "Baš me briga", ne jednom donosio viceve na taj račun.
Majmunski otok bio je nezaobilazni dio naše paške svakodnevnice i propustiti taj ritual bio bi grijeh, poglavito nas srednjoškolaca, kojima je to bio otok nad otocima. Sa tog mjesta imao si osjećaj da možeš kontrolirati cijeli grad, sve četri strane svijeta.
Sa tog mjesta započela bi igra koja se u Pagu više ne igra, a zove se: "Na zadnji bare". U toj igri očitovala se sva trkačka snaga igrača, jer onaj tko je bio brži osvojio je baru.
Ovo je jedna uspomena, jedna priča na koju me navela moja fotografija na koju sam naletio pored svih mogućih fotografija koje posjedujem, priča o paškom otoku koji je iščezao, koji više nema svoje značenje koje je nekada imao, ali ta priča ne miruje potopljena na paškoj Pijaci nego u mislima i srcima svih nas koji to još pamtimo. Dvojica sa ove fotografije više nisu među nama, a na fotografiji su: Tonći Viola, Vicević, Franći Lenkica i Vlado Šaše.
Naš Majmunski otok.


Post je objavljen 18.09.2015. u 10:25 sati.