Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Izgorjela jahta za vrijeme velike fešte u Palitu na otoku Rabu

RAB

Usred velike fešte u Palitu na otoku Rabu, 50-ak metara od prvih stolova, gotovo u potpunosti je izgorila jahta vezana u lučici Škver. Neki turisti pomislili su da je to drugi dio vatrometa priređenog nekoliko sati ranije povodom fešte. Oko 1 sat u noći na nedjelju, kada je na fešti koja se održava na platou u lučici, odmah uz more, još uvijek bilo više stotina ljudi, svi pogledi odjednom su se u čuđenju okrenuli prema buktinji. Deseci ljudi, uglavnom domaćih, počeli su trčati prema jahti. Mladi su snimali požar i prenosili filmove na Facebook, a stariji u nevjerici gledali što se događa i zbrajali štetu. U jednom trenutku netko je rekao da bi moglo doći do eksplozije, pa su se okupljeni počeli povlačiti na sigurnu udaljenost. Aparati su škljocali kada su došli rapski vatrogasci, koji su u nekoliko minuta ugasili požar. Uskoro je došla i policija i počela odmicati ljude. No za jahtu je bilo kasno, u nedjelju ujutro vidjelo se da je šteta praktički nepopravljiva.
Image and video hosting by TinyPic
- Požar smo pogasili pjenom i postavili smo eko branu da spriječimo onečišćenje mora. U brodu je bila plinska boca koja je prijetila eksplozijom, a mogao je eksplodirati i rezervoar. Pošto je temeratura deformirala ventil, bocu nismo mogli zatvoriti, pa smo je bacili u more da se ohladi, kaže tajnik DVD-a Rab Milivoj Ličina, potvrdivši da bi boca sigurno eksplodirala da je požar duže trajao. Tako je, srećom, izbjegnuta mnogo veća tragedija koja se mogla dogoditi. Dok vatrogasci i policija nisu stigli, pojedinci du došli opasno blizu plamenu. U blizini je bilo maloljetnika i djece. Po crvenoj boji jahte, vrlo brzo je utvrđeno da je riječ o brodu Marina Faflje Pinta, koji ga koristi za turistički prijevoz gostiju. Faflja je u nedjelju ujutro, kada je policija provela očevid, bio na mjestu nesreće.

- Bio sam na fešti s obitelji do oko 23 sata, kada smo pošli kući. Malo iza jedan sat javljeno mi je da mi gori brod. Odmah sam došao i zatekao vatrogasce kako gase. To je sve što trenutačno znam, rekao je Faflja. Prema neslužbenim procjenama, šteta doseže više stotina tisuća kuna. Tijekom požara i odmah nakon, pojedinci su tvrdili da su vidjeli kako se netko mota oko broda. Budući da je bila fešta, na kojoj je tijekom večeri i noći bilo preko tisuću ljudi, mjesto gdje je brod vezan cijelo je vrijeme bilo vrlo frekventno. Moguće je da je do požara došlo i zbog kvara na samom brodu, odnosno njegovim instalacijama. Je li slučajno da je do nesreće došlo baš u vrijeme fešte, kada se na inače mirnom dijelu otoka skuplja jako mnogo ljudi, trebao bi pokazati policijski očevid. …. novi list

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 30.08.2015. u 10:02 sati.