Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NE PRAVILNIK, VEĆ KODEKS OTKUPA ŽITARICA I ULJARICA


INFORMIRAJTE SEBE, RADI SLUŠATELJA

Radi ISTINE kojoj informacija služi osvrnuti ću se na informacije koje je u emisiji PLODOVI ZEMLJE, a koja je emitirana na HTV1 u nedjelju 26.7. iznio poljoprivredni proizvođač Dražen Tonkovac, a koje nisu točne.
Naime gospodin Tonkovac je, odgovarajući na pitanja voditelja i urednika emisije Vlatka Grgurića o ovogodišnjem otkupu pšenice više puta spominjao Pravilnik o otkupu žitarica.
RH nema Pravilnik o otkupu žitarica, već Kodeks otkupa žitarica i uljarica koji je 14.11.2014. objavilo Ministarstvo poljoprivrede.
Mr.Tatijana Međimurec viša kordinatorica za ratarstvo Savjetodavne službe tim je povodom na web stranici napisala : citiram“ Kodeks otkupa žitarica i uljarica je stupio na snagu s danom donošenja (14. studeni 2014. godine), a objavljen je na stranici Ministarstva poljoprivrede. Do sada se trženje žitarica u Republici Hrvatskoj vršilo po standardima iz 1954. godine. Parametri iz Kodeksa će se primjenjivati od žetve i berbe 2015. godine sukladno dogovoru proizvođača, prerađivača i otkupljivača. Kodeks je preporuka proizvođačima za proizvodnju kvalitetne robe koja će biti konkurentna na tržištu Europske unije, a otkupljivačima preporuka vezana uz otkup, te će ujedno predstavljati temelj za sklapanje ugovora između proizvođača i otkupljivača „ završen citat.

Zatim gospodin Tonkovac je govorio o proteinima i glutenima koji se mjere pri otkupu pšenice, iskazao svoje nepovjerenje prema mjerenju jer državna mjeriteljska ustanova ih nije certificirala, a rekao je da se „proteini i gluteni u zakonu ne navode, ali su navedeni u Pravilniku“. Spominjao je vlagu i hektolitar u kontekstu Pravilnika. (op.a. KODEKS)

ISTINA je slijedeća:

U KODEKSU OTKUPA ŽITARICA I ULJARICA koji je važeći službeni akt, spis, Ministarstva poljoprivrede za otkup roda žitarica 2015. navedeni su proteini u kontekstu parametra za klasu kvalitete. Izraz gluten se u KODEKSU ne navodi, a izraz proteini i hektolitar je u čl. 10, pa citiram iz Kodeksa otkupa žitarica i uljarica član 10.:

Pšenica čl.10

Prilikom prodaje primjenjuju se sljedeći kriteriji kvalitete:
1. Pšenica mora biti zdrava, svojstvene boje i mirisa bez prisutnosti živih štetnika
2. Utvrđivanje razreda pšenice prema postotku proteina
- kod određivanja razreda kvalitete za pšenice postotak proteina je odlučujući parametar

Parametri I klasa II klasa III klasa
proteini u % >14 12,5-14 10,5-12,4
Hektolitar kg/hl 80 78 74
vlaga u % 13,5 13,5 13,5
Primjese (crna) u % najviše 2 najviše 2 najviše 2
Ukupna primjesa u % najviše 5 najviše 5 najviše 5

Evo što o količini vlage kaže KODEKS: citiram

Sadržaj vlage*
(1) Žitarice s više od 14,5% vlage ne smiju biti isporučene niti u svrhu ljudske niti životinjske prehrane i moraju ići na sušenje.
(2) Dopušteni sadržaj vlage ili dogovoreni sadržaj vlage može se regulirati prirodnim ili umjetnim sušenjem.
* Određivanje sadržaja vlage vrši se vlagomjerima nad kojima je obavljen godišnji mjeriteljski nadzor „. kraj citata

U Kodeksu su, kako to piše u čl.1 općih odredbi, preporučeni parametri kvalitete žitarica i uljarica prilikom prodaje odnosno kupnje te se tako daju preporuke prodavačima i kupcima vezane uz sklapanje ugovora odnosno zaključenje posla.
Prema Kodeksu - žitarice su pšenica, ječam, zob, raž i kukuruz , a uljarice su: suncokret, uljana repica, soja i sjemenke bundeve
„ Uvjeti, način prijema i otkup žitarica i uljarica propisani ovim Kodeksom nisu obvezujući i ne propisuju sankcije već predstavljaju skup načela o profesionalnom ponašanju. Drugačije uvjete od uvjeta preporučenih ovim Kodeksom vlasnik žitarica i uljarica i kupac mogu regulirati međusobno posebnim ugovorom“ – piše u čl.1. općih odredbi Kodeksa otkupa žitarica i uljarica.


Poštovani poljoprivredni proizvođači kada prihvatite poziv za razgovor za neki od medija- tv, novine, radio - sjednite prije toga za svoje računalo i provjerite pravilnike i zakone o kojima namjeravate javno govoriti. Najprije informirajte sebe da bi informirali nas koji vas slušamo i gledamo. Netočne informacije nameću loše međuljudske odnose i stagnaciju u započetom poslu. Tko ima informaciju, točnu, taj je u prednosti.


Post je objavljen 29.07.2015. u 09:56 sati.