Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAŠKA ŽENSKA KLAPA „PERUŽINI“






Od mojeg dolaska u svoj rodni Pag još u lipnju mjesecu do danas pratim žensku klapu „Peružini“ kroz mnoge nastupe koji su organizirani u gradu.


Izuzetno je teško iz perspektive običnog pisača bloga donjeti neki sud koji bi upotpunio sliku o jednom „kolektivu“ koji uspješno djeluje, a da mu se i ne pridaje neko veliko značenje.

Paška klapska svakodnevnica svodi se na dva slova, a to su ženska klapa „Peružini“ i klapa „Sol“ koja diše na škrge, koliko god oni to htjeli priznati ili ne.
U razgraničenju klapskog pjevanja kada su u pitanju „Peružinke“, onda na Pijaci paška klapska opozicija uvijek ima ono „je ali“, klasično paški.
Premda smo bili zaluđeni trijumfima klape „Sol“ sa razlogom i poštovanjem, ženska klapa „Peružini“ ipak baštini drugačiji da ne kažem tradicionalni način pjevanja, koji u širim krugovima ne nailazi na plodno tlo.

Na pojavu ženskih klapa u Omišu, nekada se gledalo kroz kuriozitet i sa vidljivim simpatijama. Danas je žensko klapsko pjevanje uzelo toliko maha da je Omiški festival nezamisliv bez ženskih klapa.
„Peružinke“ su ove godine nastupile na prvoj izlučnoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, i kako same naglašavaju, bez obzira što nisu uspjele izboriti mjesto u finalnoj večeri, zadovoljne su svojim nastupom i izvedbom u izuzetnoj jakoj konkurenciji dalmatinskih klapa. Takmičiti se ne znači uvijek i pobijediti, ali treba stremiti tome da ćeš sljedeći puta baš ti biti taj koji će se popeti na najviše postolje, to je sportski i to jako dobro znam. Za to treba puno rada i truda, a siguran sam da to „Peružinkama“ ne nedostaje.

Opće je poznato da su izvorni napjevi oskudni tipično ženskim skladbama, dok su postojeće harmonizacije i melodijske linije primjerenije uglavnom muškim vokalima, što je godinama remetilo ravnotežu između ženskog i muškog klapskog pjevanja.
Klapa „Peružini“ dokazuje nam da tradicionalno pjevanje ne gubi sjaj, nego štoviše pretočeno i ispolirano uklopljenih vokala („Naranža“), oplemenjena širom harmonijskom lepezom čovjeka čija se ruka osjeti u radu sa klapom, riječ je dakao o gospodinu Bojanu Pogrmiloviću, daje dimenziju više klapi „Peružini“.

Ne mogu pouzdano tvrditi, ali mi se čini da se niti jedna članica ne bavi glazbom profesionalno, ali se ne može sakriti njihova velika ljubav prema glazbi, čime pokazuju da i one koje se amaterski bave pjevanjem mogu biti izvrsne pjevačice.
Što se tiće ženskog klapskog pjevanja u gradu Pagu „Peružinke“ treba podupirati i davati im potporu u svim vidovima kako bi opstojale i nesmetano dalje djelovale.

Na samom kraju ću zabilježiti da sam sa Sanjom Sabalić-Dobrijević, svirao u školskom tamburaškom orkestru i sjećam se Sanjinih vokalnih početaka, možda će i kod Sanje probuditi sjećanja na naše glazbene početke.

Na njedrima mirnog mora,
Zaspao je val,
To se njime igra, šali
Vjetar Maestral.



Uz taj toliko željeni vjetar poglavito u ovim ljetnim vrućinama želim članicama ženske klape „Peružini“ mirno more i puno volje da ustraju na putu kojim su krenule.





Post je objavljen 27.07.2015. u 14:48 sati.