Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

AKTUALNI KOMENTAR: VATROGASCE TREBA NAGRADITI LJETOVANJEM NA BRIJUNIMA

ZAGREB
Napisao: Mladen Pavković

Tako je svako ljeto. Dok se mnogi bezbrižno kupaju, sunčaju i odmaraju diljem obale Jadranskog mora netko je zadužen, odnosno treba gasiti i sve brojnije i sve zahtjevnije požare, koji su većinom – podmetnuti. A ti koji moraju dane i noći gasiti su pripadnici vatrogasnih postrojbi! Među njima je i iznimno veliki broj hrvatskih branitelja. Eto, ovih dana i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba također su pristigli u pomoć kolegama koji se bore protiv upornih požara na Pelješcu, Korčuli i drugim mjestima.

Nadljudski napori
Na službenoj Facebook stranici objavili su i fotografiju, koju su već mnogi i prenijeli, kako se „odmaraju“. Naime, u trenutku rijetkog odmora, lijepo se vidi kako spavaju na goloj zemlji, na šumskom putu, dok se u pozadini vidi gusti dim. Oni su, kad izbije požar, na terenu do iznemoglosti. Zar se tako nisu ponašali i hrvatski branitelji na prvim crtama obrane, od Vukovara, Osijeka, Vinkovaca, Zadra, Škabrnje pa do Knina? Kad vatrogasci silnim, nadljudskim naporima (uz pomoć kanadera, a često i bez njih) ugase neki požar, koji je mogao odnijeti i obiteljske i druge objekte tzv. obični ljudi su im neizmjerno zahvalni. „Vi ste jedini uvijek tu kad vas trebamo, i zbog toga vam veliko hvala“ – obično im govore ili pišu. I na tome na žalost manje – više sve ostane. Nitko se ne pita: kako se hrane ili kako spavaju ili kako se odmaraju vatrogasci, kad su oko njih goleme buktinje? Većina nije ni adekvatno opremljena (možda nije za primjer, ali kao recimo snage specijalne i ine policije kad odlaze držati red na nogometnim i inim stadionima, ili kad branitelje „čuvaju“ na prosvjedima). Kako im je uostalom kad moraju trčati kilometre s naprtnjačom punom vode na leđima i tamo gdje se ne mogu probiti ni vatrogasna vozila? Sve je to dio njihova posla-rekli bi neki.

Umjesto Šerbedžije i Stazića
Ali…kad gledamo te junake kako u trenucima rijetkog odmora moraju spavati na zemlji, e…pa nije i danas ratno stanje da se za njih ne može naći bolji smještaj. Te ljude, a nema ih tako puno, osim svih mogućih nagrada i priznanja trebalo bi nakon nekog gašenja velikog šumskog i inog požara (koji su još jednom kažemo uglavnom namjerno podmetnuti) svaki puta nagraditi i kojim danom odmora u nekom od hotela na moru. Recimo, zbog čega oni najzaslužniji ne bi, kao Rade Šerbedžija i njegova obitelj, besplatno ljetovali na Brijunima? Tamo gdje i saborski zastupnik Stazić ljetuje sa obitelji navodno za sedam (7) kuna. Po čemu su šerbedžije, stazići i slični to zaslužili, a oni koji spašavaju sve i sva – nisu? Slično je i sa hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih. Ni oni ne mogu kao stazići i šerbedžije, ali mogu kao vatrogasci odmor provesti negdje „kraj puta“, a takvih je među onima koji su stvorili hrvatsku državu, na žalost, sve više. Stoga, nije vatrogascima, baš kao ni braniteljima, dosta reći „hvala“ ili „vaša će imena biti upisana zlatnim slovima“, već ih treba adekvatno i nagraditi. Vatrogasci su spašavali i spašavaju od požara (poplava i sl.), a hrvatski su branitelji mnoge spasili čak i od četničkog noža! No, kod nas se, na žalost, više cijene ratni profiteri, izdajice i dezerteri, što je iz dana u dan sve uočljivije.…. tjedno

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 26.07.2015. u 11:30 sati.