Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ZAGREBAČKI "VATRENI DEČKI"' U BORBI SA VATRENOM STIHIJOM: Četiri dana i noći u paklu Korčule

KORČULA

Kao i svaki put kada neki dio našeg priobalja zahvati jak požar, na teren izlaze iskusni vatrogasci Državnih interventnih postrojbi, među kojima je i jedna iz Zagreba. Riječ je o ljudima koji su posebno pripremljeni i obučeni za rad u takvim iznimno teškim uvjetima na krškom području. Tu spadaju i rad s helikopterima te specifičnosti gašenja koje takav prostor zahtijeva. Kako nam kaže Siniša Jembrih, zapovjednik Vatrogasne postaje Dubrava, neki od tih ljudi bili su i na do sada najgorem požaru na Korčuli 1998., a za ovaj koji na tom području bukti već četiri dana kažu da izgleda još gore.

Specijalci za požare
– Nakon tog požara stvorene su ove postrojbe, članovi kojih su posebno obučeni za gašenje požara na otvorenim prostorima. Čak je i za ove iskusne operativce, koji svako ljeto provode u Dalmaciji, to rad po izuzetno teškom i opasnom terenu – kaže Jembrih. Kakva je situacija na terenu, raspitali smo se kod najiskusnijeg člana Državne interventne postrojbe iz Zagreba na terenu Damira Ljubića koji, kako kaže, ima deset godina iskustva.
Image and video hosting by TinyPic
– Evo, upravo smo na pauzi. I kanaderi su stali. Na terenu smo od popodnevnih sati 20. srpnja i nismo stali. Mogu vam reći samo tri riječi – krv, znoj i suze, tako vam je otprilike izgledala situacija proteklih nekoliko dana. Jedan je vatrogasac ozlijeđen. Zbog dima stradaju oči, a i inače nas je malo. No usprkos tome atmosfera je odlična – govori nam Ljubić. Vatrogasac Anđelko Mihok jučer popodne ozlijeđen je, na rubnim dijelovima požarišta kada je kolegama nosio nastavke za cijevi. Staza od 20-30 metara bila je vrlo opasna; Anđelko je stao na drvo koje mu je probilo nogu pa je morao na šivanje. Pomoć mu je pružila lokalna bolničarka.

Vjetar stvara probleme
– Požar bi trebao biti pod kontrolom, no na ovom području nikada ne znate jer se smjer puhanja vjetrova stalno izmjenjuje. Stanovništvo velikom većinom reagira pozitivno, no ima i panike, kao što je bilo u utorak u Brnima, gdje nam ispočetka mještani nisu iskazivali povjerenje. No to se ubrzo promijenilo – kaže Ljubić, koji ističe kako problema s opskrbom nije bilo. Samo da je hladne vode! – Gasimo neprekidno četiri dana i četiri noći. Sada je stanje, može se reći, relativno dobro – kaže Ljubić. Danas će se na požarišta uputiti još 24 zagrebačka vatrogasca i pet vozila.…. večernji list

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 23.07.2015. u 11:09 sati.