Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POŽAR NA OTOKU KORČULI VEĆ TREĆI DAN



VATRA I NA POLUOTOKU PELJEŠCU

Na otoku Korčuli već je treći dan, od subote 19.7.poslije podne, požar koji je prema riječima dozapovijednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blato iz Korčule ima intenzitet koji je teško staviti pod nadzor. U razgovoru tijekom jutra dozapovijednik je rekao da je “opožarena površina od oko 6 km X 4 km i da je požar nemoguće ugasiti. Razlog je taj što gori gusta mlada borova šuma i ona gori kao benzin” – rekao je. “Ta je borova šuma stara tek nekoliko godina jer je nastala upravo pošumljavanjem terena nakon jednog velikog požara prije nekoliko godina “ pojasnio je dozapovijednik. Rekao je da je na otoku nekoliko godina bila interventna postrojba za slučaj požara, no kako požara nije bilo ona je ukinuta. Rekao je također da su u pomoć vatrogascima iz Korčule stigle vatrogasne postrojbe iz cijele dubravačko neretvanske županije kojoj Korčula pripada, te vatrogasna postrojba iz Splita.
_ Na pitanje ima li potrebe za pomoć od vatrogasnih jedinica i iz drugih županija Hrvatske, gospodin je odgovorio da je s njima u Korčuli glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske te da će on znati procijeniti da li je potrebna akcija vatrogasnih jedinica iz drugih županija koje bi pomogle pri gašenju požara. Dozapovijednik je rekao da nije bilo evakuacije stanovništva. No ima izgorjelih vinograda, maslinika i poljoprivrednih površina. Na Korčuli je i nekoliko tisuća turista koji su očekivali
vjerojatno romantičan godišnji odmor, a dogodio se požar – koji bez sumnje u svima stvara napetost i nespokojstvo. Vatra, koja svemu što dotakne, mijenja oblik nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
Od ponedjeljka 21.7. ujutro požar je i na poluotoku Pelješac. Mjesto Trstenik zahvatio je požar te su edvakuirani stanovnici. Vatra je zahvatila i vinograde na otoku Pelješcu, a čak oko 10 000 trsova sorte dingač koja pripada Igoru Skaramući izgorjelo u požaru. Na Pelješcu i Korčuli je oko 20 000 gostiju koji su došli na odmor .
Vatrogasnim postrojbama i opremom iz unutrašnjosti zemlje treba pojačati obranu od požara i što prije ga ugasiti. Manji će troškovi biti sada, nego nakon višednevnog haranja požara, koji će svojim djelovanjem onemogučiti brz povratak u normalan gospodarski imovine stanovništva na tom prostoru.

OTOK KORČULA
Površina otoka Korčule je 279,03 kvadratnih kilometara, dug je 46, 8 km, a širok 5,3 – 5,8 km. ima 16 000 stanovnika, te je drugi otok po broju stanovnika nakon otoka Krka, koji ima nekoliko stotina stanovnika više. Ppovršina uz obalu mora iznosi 190, 735 km.Tri najveća mjesta na Korčuli su glavni grad Korčula, Blato u unutrašnjosti te Vela Luka na zapadu otoka. Ostala mjesta i naselja su Brna, Lumbarda, Pupnat, Kneže, Račišće, Žrnovo, Prigradica, Prižba, Grščica, Čara, Zavalatica, Babina, Smokvica. Otok je prekriven mediteranskom florom, ponegdje i šumom borova. Izgrađen je na dolomitima odnosno vapnencu. Jedno od najrazvijenijih polja je Blatsko polje koje je ujedno najveće.U gradu Korčuli je i kuća u kojoj je 1254. rođen vjeruje se Marko Polo koji je oplovio Kinu i proputovao oko 25 ooo kilometara morem.
Korčula je trajektom povezana s poluotokom Pelješcom, te s Drvenikom blizu Makarske. Trajekti su veza s gradovima Dubrovnikom, Splitom i Rijekom..


Post je objavljen 21.07.2015. u 13:20 sati.