Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PŠENICA RODA 2015.



MATO BRLOŠIĆ:

TREBA UTVRDITI NAJBOLJU SORTA ZA KLIMATSKE UVJETE

Prema informacijama iz Hrvatske poljoprivredne komore u utorak, 14.7.2015 predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić održao je konferenciju za novinare na temu primjene Kodeksa za otkup pšenice roda 2015. godine.
Predsjednik Brlošić je opovrgnuo napise u medijima da je ovogodišnja pšenica stočna pšenica. „Prema parametrima iz Kodeksa pšenica ulazi u 3., 2., odnosno 1. klasu. Nažalost visina proteina, koja je ispod 10, ne zadovoljava parametre iz Kodeksa te prema tome svrstava pšenicu u tako zvanu stočnu pšenicu. Prema analizama 99% pšenice proizvedene u Republici Hrvatskoj je pogodno za ljudsku ishranu, te dobre kvalitete. Hrvatska poljoprivredna komora predlaže da se sva pšenica koja je kvalitete hektolitra iznad 74, bude otkupljena po kvaliteti 3., 2. odnosno 1. klase – rekao je Brlošić te dodao „Tražimo jedno prijelazno razdoblje ove godine. Nakon žetve od Ministarstva poljoprivrede, Instituta i uvoznika očekujemo da se napravi analiza sjemena i sorti, te da se utvrdi koja je sorta najpovoljnija za ove klimatske uvjete te željenu kvalitetu. Tržište Europske unije zahtjeva visinu proteina iznad 12%. Premda hrvatska pšenica ima nižu visinu proteina, kvaliteta proteina je znatno viša od pšenica uzgojene u drugim zemljama. Kako bi se dobila bolja cijena pšenice na europskom tržištu neophodno je imati odgovarajuću razinu proteina brz obzira na kvalitetu tog proteina.“
Mato Brlošić se osvrnuo i na trenutno stanje cijena pšenice :“ Još se ne zna cijena, ali pojedini otkupljivači, kao na primjer Podravka nudi za pšenicu I. klase 1,40 kn" rekao je Brlošić.
Više će se znati o cijenama i parametrima otkupa žitarica nakon sjednice Stručnog savjeta za proizvodnju i preradu pšenice, koja će se održati uskoro u Ministarstvu poljoprivrede gdje će sudjelovati svi referentni proizvođači, otkupljivači i prerađivači žitarica.



Post je objavljen 18.07.2015. u 10:43 sati.