Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

6. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE U PAGU





Otvaranjem 6.Međunarodnog festivala čipke, Pag se vratio nekoliko stoljeća unatrag, kada je započela čarolija izrade Paške čipke.


Uoči sumraka, središnjim gradskim trgom, popularnoj paškoj Pijaci, nazoče čipkarice iz Hrvatske i ostalih dijelova Europe, gdje postoji tradicija čipkarstva, Paški puk sa gostima i nezaobilazna politička garnitura sa visokim uzvanicima. Paška Pijaca je bila lijepo popunjena.
Sada već možemo govoriti da je ovo tradicionalna manifestacija sa međunarodnim predznakom.

Ono što je mene posebno dojmilo, je svakako nastup gospodina Giorgia Suriana jednog od vodećih svjetskih bas-baritona. Dobiti u svojoj sredini jednog ovakvog opernog velikana je za svaku pohvalu. Pisati o gospodinu Surianu trebalo bi nekoliko uzastopnih i dobro pripremljenih postova. Njegovim povratkom u rodni grad Rijeku, svi mi koji živimo na tom području, možemo osjetiti što u kulturnom smislu znači jedno ovakvo ime. Uživao sam sinoć u njegovoj spontanosti i jednostavnosti i načinu na koji je kao učesnik ovog festivala svima pokazao što znači biti profesionalac. Čini mi se da će proći dosta vremena da jedna ovakva operna zvijezda na paškoj Pijaci otvori festival čipke izvodeći Hrvatsku himnu. Na kraju smo uživali u dijelovima opere „Figarov pir“ W.A. Mozarta u izvedbi grupe mladih umjetnika kojih predvodi gospodin Surian.

Tri dana za redom pripremljen je zanimljiv program koji je išao uporedo sa ovim festivalom. Posljednje vrijeme mogu se čuti tvrdnje kada govorimo o umjetničkom djelu da jedino angažirana umjetnost ima potencijal da bude „prava“, odnosno da ona umjetnost koja u sebi nema izraženu crtu društvenog angažmana i nije umjetnost.

Predsjednica Udruge paških čipkarica gospođa Neda Oros na otvaranju nam je jasno kazala da ovakve tvrdnje ne vrijede za pašku čipku, jer je ona umjetnost koja u sebi sadrži i komponentu angažiranosti. Ona čipku nije odvojila od umjetničkog djela, ali isto tako dala joj je i notu društvene angažiranosti, osobito u svakodnevnom životu.

Na kraju samo mogu organizatorima poželjeti puno više razumijevanja, financijske potpore i svih drugih oblika pomoći, jer se ova živa kultura ne boji prošlosti i pokazuje kako čipku vrijedi unapređivati, a ovaj festival čipke u Pagu dokaz je da ne treba strahovati o njenom nestanku.



Post je objavljen 20.06.2015. u 17:30 sati.