Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: William Maxwell - 'Doviđenja, vidimo se sutra' (Naklada Pelago, 2015.)

William Maxwell
'Doviđenja, vidimo se sutra'

roman
Izdavač: Naklada Pelago
Prijevod : Igor Buljan
Godina izdanja: 2015
Autor: William Maxwell
Cijena: 90,00 kn
Broj stranica: 120
Uvez: meki

Riječ izdavača



Roman 'Doviđenja, vidimo se sutra ' Williama Maxwella redovito se uvrštava u vrhunce američke proze 20. stoljeća, nastavljajući se na tradiciju autora poput W. Faulknera, F. O'Connor i V. Nabokova. Nagrađen je uglednom National Book Award za 1982. i bio u finalu Pulitzera.

Početkom 1920-tih godina, u gradiću Lincolnu u pokrajini Illinois ubijen je u svojoj staji, u zoru, jedan čovjek. Nedugo poslije, ubojica je presudio sam sebi, a njegovo je tijelo pronađeno na dnu obližnje šljunčare. Mentalna rekonstrukcija tih događaja nakon mnogo godina postaje pripovjedačev pokušaj isprike za propušteno, za odabir koji će poništiti jedno prijateljstvo i emotivno obilježiti njegov kasniji život. Iz naoko običnih događaja i "nevažnih" smrti William Maxwell gradi bravurozan roman o tuzi obiteljskih odnosa i o društvu u kojem se bliskost i otvorenost smatraju prijetnjom i slabošću, i koje određuje strah od promjene i narušavanja normi.

William Maxwell rodio se 1908. u Lincolnu, Illinois. Bio je dugogodišnji urednik u časopisu New Yorker, a do danas je upamćen kao legendarni urednik piscima poput V. Nabokova, J.D. Salingera i J. Cheevera. Napisao je šest romana, nekoliko zbirki priča i knjiga eseja. Njegov najpoznatiji roman Doviđenja, vidimo se sutra ubraja se u vrhunce američke suvremene proze. Mawell je umro 2000. u New Yorku.







Post je objavljen 23.06.2015. u 06:14 sati.