Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Zagrebačka promocija časopisa za književnost i kulturu 'Strane'



Časopis za književnost i kulturu Strane je zbornik tekstova objavljenih na portalu Strane.ba u periodu od novembra 2014. do aprila 2015. godine.

Strane.ba je internetski portal za književnost i kulturu, osnovan potkraj 2014. godine, pokrenut od strane Almina Kaplana, Senke Marić Šarić, Srđana Gavrilovića i Adnana Žetice – nezavisnih književnika iz Mostara, u saradnji sa SPKD Prosvjeta Mostar, u cilju promocije i afirmacije književnosti, te kulture uopćeno, u vidu stvaranja prostora za predstavljanje autora kako iz regiona, tako i šire, te vremenom i kreiranja svojevrsne baze podataka savremenih književno relevantnih tekstova kao i onih koji su obilježili književnost i misao o književnosti kroz historiju.

Časopis Strane slijedi koncept kojim se vodi portal Strane.ba. Primarni fokus – književnost – se tretira kroz četiri rubrike: poezija, proza, esej-kritika i razgovori, te se kroz njih nastoje istražiti različite književno relevantne teme, načini promišljanja o književnosti, te predstaviti književni tekstovi kako renomiranih književnika iz regiona i svijeta, tako i onih mlađih autora čije vrijeme tek dolazi. Pored navedenih rubrika, na portalu se nalazi i rubrika itd. koja se bavi drugim vidovima umjetnosti, poput fotografije, muzike, filma,…. dok je u časopisu predstavljena samo podrubrika koji se bavi likovnim umjetnostima.

Zagrebačka promocija časopisa 'Strane' održat će se 19.06. u caffe baru Vinyl (Boghovićeva 3) s početkom u 19 sati

Tokom promocije, članovi redakcije će govoriti o motivima nastanka portala, značaju književnosti u današnjem vremenu, umjetničkom stvaranju uopće, saradnji sa autorima, dijalogu na književnoj sceni u regionu, kao i svim drugim temama do kojih će pokušati doći zajedno sa publikom.






Post je objavljen 18.06.2015. u 11:39 sati.