Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

TJEDAN UPOZNAVANJA GROBLJA EUROPE







Posljednji tjedan u svibnju mjesecu bio je posvećen manifestaciji "Tjedan upoznavanja groblja Europe", čija namjera je bila groblja promovirati kao dio europskog kulturnog nasljeđa.

Svjedok sam da riječka groblja, poglavito Kozalsko i Trsatko nisu samo mjesta smrti i žalosti, već svojevrsni zeleni parkovi bogati spomenicima i sjećanjima na ljude, pa su na jedan način to muzeji na otovorenom.

Javno se pitam što lokalna samouprava čini na planu čuvanja i planskog uređenja te ambijentalnog valoriziranja groblja na području grada Paga. Nisam siguran a više puta se i osobno uvjerih da briga za gradskim grobljem u Pagu je manjkava.

Sadašnje stanje gradskog groblja u Pagu ukazuje na potrebu cjelovitijeg kako ambijentalnog, tako i hortikulturalnog pristupa u cilju učinkovitijeg vrednovanja, te zaštiti arhitektonsko-spomeničke baštine, koje i nema previše, ali i ono malo što je postoji, treba očuvati.

Vjerujem da ovo malo sačuvanih starijih grobnica i nadgrobnih spomenika, neće zadesiti sudbina kao grobnica prof.dr.Šime Meštrovića, koja je u cijelosti devastirana i uništena.

Da nebi bilo da sam jedini koji šeće po grobljima, naišao sam na izjavu sada pokojnog don. Živka Kustića koji je za "Našu Vilu" izjavio: "Prošetah grobljem iznad grada tražeći grobove don. Blaša, don. Pipe, don. Jure, don. Jurice...".
Tko danas u Pagu može potvrditi gdje se nalazi grobnica paškog uglednika don. Blaža Karavanića kojeg tako često citiramo, kada je riječ o paškoj povijesti?

Jedno ljetno poslije podne htio sam uraditi nekoliko fotografija za potrebe ovoga bloga, čini mi se da na groblju nema ni gušterica a kamoli ljudi. U jednom trenu primjetih da me prati jedna žena, koja mi se pomalo približavala.
- Dobar dan, ca vi cinite ovdi? - bilo je pitanje gospođe koja je na glavi imali facolić da se zaštiti od silne vrućine.
- Ca cinim, ca ne vidite da slikivan.
- Ja san mislila da je ki furešti i da pitaj Boga zac slikiva, ali cujen da govorite po paški pa mi je sada lakše. A, ki ste vi?
- Ja san Branimir Maričević – Bebić.
- Ajme, sinu moj ti si od Marice sin, najstariji, ja te slabo poznivan.
- Kako to da ste po ovoj vrućini ovde na grobje, da van se ca dogodi ovde van nima ki pomoć?
- Sinu moj, ovde san zato ca ih ovde više poznivan nego doli u grad.
Jako malo smo pisali i nastojali valorizirati povijesni razvoj Paškog groblja, o njegovom stilskom vrednovanju, o ikonografiji i simbolici, te o osobama koje su svojim životom obilježile grad Pag.

Cilj ove manifestacije je prezentacija groblja i dijela baštine, ali ono što je najvažnije je podizanje svijesti o važnosti groblja.


Onako kako se mi u gradu Pagu odnosimo prema svojem groblju, sve više sam siguran da puno njih u gradu nisu svijesni da ih gore čeka mjesto, i kada uspiju savladati tu barijeru u svojoj glavi mogli bi i na drugim poljima biti učinkovitiji.




Post je objavljen 07.06.2015. u 15:19 sati.