Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

… izvan teme… 27. SKUPŠTINA SINDIKATA NOVINARA HRVATSKE


ANTON FILIĆ PONOVO PREDSJEDNIK

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) održao je subotu 23. svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika ponovo izabran Anton Filić novinar Večernjeg lista. Filić nije imao protukandidata, što je on, kako je rekao, doživio kao jednodušnu podršku.
U izvještaju za proteklo četverogodišnje razdoblje svog mandata Filić je rekao da je na nacionalnoj razini ostao nepotpisan Nacionalni kolektivni ugovor od strane poslodavaca. Pregovori su zastali radi neslaganja poslodavaca oko dogovora za rješavanje pitanja minulog rada za novinare, napredovanje novinara u statusu temeljem godina radnog iskustva, te osnovice i dodataka na plaću. Najveći uspjeh Sindikata je taj što je uspio zaustaviti bujanje zasnivanja rada u sustavu RPO, dokazivanjem, da se radi o prikrivenom radnom odnosu. “RPO gubi zamah. Od preko 800 novinara koji su prije radili u sustavu RPO, sada ih ima oko 360. I tu su sada uglavnom novinari koji su zaista slobodni novinari“- rekao je Filić. Naglasio je da je suradnja sa novinarskim sindikatima u regiji jako dobra. Govoreći kako „ želimo imati uređenu državu i transparentno vlasništvo“ Filić je rekao kako su mediji ostali bez vlasništva „EPH je ostao bez imovine, a Stirya je prodala sve što je Večernji imao „ rekao je Filić podsjećajući da su se onda udružili. „Tiskara je u većinskom vlasništvu države i bilo bi dobro od Vlade tražiti da u Slavonskoj 4 ostane prostor namijenjen RH novinarstvu“ rekao je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić .

Image and video hosting by TinyPic
s lijeva: Mario Kavain iz Slobodne dalmacije, Sonja Šegedin Mariovski iz HRT.a, Nenad Miculinić iz Novog lista. Za govornicom Anton Filić.(fotka mzz)


POSLOVANJE SINDIKATA

Prema izvještaju Nadzornog odbora Sindikata u poslovnoj godini 2014. ostvaren je prihod u iznosu od 576.196 kuna, dok je raspod iznosio 624.162 kune. Prihode u najvećem dijelu čini članarina od članova sindikata. Visina članarine iznosi 0,7% iz neto plaće člana sindikata mjesečno. Najveći rashodi sindikata su u naknadama za plaćanje odvjetnika koji vode sudske sporove novinara na sudovima. Likvidnost i opstanak Sindikata za sada spašava mogućnost da se dugovi odvjetnicima plaćaju u mjesečnim ratama. Prema riječima tajnice sindikata Marinke Boljkovac Borković počela je isplata odvjetnika za 2012. godinu. U 2014. godini odvjetnički troškovi iznosili su 269.533 kune. U izvještaju Nadzornog odbora piše “ Konstatira se da je tijekom cijelog razdoblja SNH poslovao u skladu sa zakonom i racionalno raspolagao sredstvima. Nadzorni odbor je razmatrao i usporedne podatke o poslovanju SNH u prva tri mjeeca 2015.Temeljem uvida u podatke, konstatira se da je dinamika rashoda većine stavaka u prvom kvartalu u skladu s financijskim proračunom SNH za 2015. i dinamikom rashoda u istom razdoblju 2014. što pokazuje da se i nadalje posluje racionalno. “ U potpisu Nadzornog odbora je Marta Meder.U izvještaju se navodi također da Hrvatsko novinarsko društvo nije nikakvim sredstvima dotiralo Sindikat 2014. godine.

UNIŠTAVAJU MEDIJE

Kolege novinari iz Novog lista, Glasa Istre, Karlovačkog lista, Glasa Slavonije, radio Ogulina i radio Karlovca govorili su o problemima koje generiraju vlasnici medija. Albert Faggan zna kako treba uništavati novine. Zajednički problem novinara je da ostaju bez posla. Vjerojatno vlasnici ostaju i bez dijela kapitala koji bi sigurno imali da čitateljima budu dostupne brze, točne i raznovrsne informacije. No vlasnici medija samo trenutno malverzacijama dolaze do više kapitala. Ali dugoročno, osim što gube novinari, kao u Glasu istre gdje je 30 zaposlenih dobilo otkaz, kao i u radio Ogulinu , sigurno gube i vlasnici medija jer kapital s kojim malverziraju će potrošiti jako brzo. U Novom listu ostali su samo dugovi i zaposlenici bez plaće. Budućnost svih je upitna. Sanja Šegedin Mariovski iz podružnice sindikata HTV-a je rekla da zbog odlaska s HTV-a, koji je bio u vidu otkaza ili sporazumnog dogovora je sindikat izgubio više od 60 ljudi, sada podružnica ima 242 člana. Tako sindikat novinara gubi respektabilnu snaga a novinari kao medijski radnici neće sudjelovati u pregovaranju za nacionalni kolektivni ugovor, jer je po broju članova sindikat Tehnike HTV-a jači. U Glasu Slavonije prije dva mjeseca bilo je 69 članova sindikata, a sada ih je 59. Ostali su dobili otkaz. Plaća im ne prelazi 3000 kuna.

PLANOVI ZA NOVI MANDAT

Anton Filić je rekao da će u mandatu koji je dobio raditi na spajanju Sindikata i Hrvtaskog novinarskog društva u jednu udrugu. Praksa je u Europi da je novinarska udruga i sindikat novinara u u fuziji. U prilog tome ide i podatak da je 85% članova hrvatskog novinarskog društva i u članstvu sindikata. “No treba raditi na shvaćanju važnosti sindikata među mladim kolegama koji dolaze u novinarsko društvo već na fakultetu “ rekao je predsjednik Anton Filić. Rekao je da će raditi na očuvanju, obnavljanju i potpisivanju kolektivnih ugovora u medijskim kućama . Predsjednik Anton FILIĆ istakao je da će promicati važnost članstva kako u velikim tvrtkama tako i u malim online medijima. U svoje zadatke naveo je potrebu za otvaranjem Bijele knjige i objavljivanjem podataka o pritiscima na sindikalne povjerenike koji se rade sa strane vlasnika u redakcijama medija. Sada se kao dobro riješenje vidi zapošljavanje pravnika u Sindikatu čime bi dio odvjetničkih poslova pripao njemu i tako bi se smanjili izdaci za odvjetničke usluge. U planu je i formiranje fonda solidarnosti za Sindikat novinara Hrvatske za slučaj štrajka, koji je legitiman način traženja boljih prava iz rada.


Image and video hosting by TinyPic
Delegati 27. Skupštine SNH 23.5. 2015. u Novinarskom domu. (fotka mzz)

SKUPŠTINA SINDIKATA BEZ POZVANIH MEDIJA !

Predsjednik HND-a Saša Leković nije prisustvoavao skupštini SNH jer je zbog istraživačko -novinarskih obveza bio izvan Hrvatske. Indikativno je da Skupštinu novinara Hrvatske novinarski nisu popratile ni HTV, kao ni jedna komercijalna TV, ali ni novinari dnevnih tiskovina. Glatko se može zaključiti da nisu bili pozvani! Kakva može biti snaga novinarskog sindikata kada se skupština održava bez novinara kojima je dužnost izvjestiti javnost? Na Skupštini ponovno nije izrečen broj članova sindikata, kao ni broj novinara koji vode sudske sporove.

Post je objavljen 25.05.2015. u 08:08 sati.