Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NERETVANIN FILIP DRAGOVIĆ U VIJEĆU DOMOVINSKE SIGURNOSTI

Jedna od udarnih vijesti prije 8 dana u Hrvatskoj je bila da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osnovala Vijeće za domovinsku sigunost kao vanjsko savjetodavno tijelo Predsjednika Republike Hrvatske ustanovljeno da se bavi pitanjima iz područja obrane i nacionalne sigurnosti. Najznačajniji zadaci Vijeća će biti sudjelovanje u izradi strategije nacionalne sigurnosti te promišljanje i predlaganje daljnjeg razvoja sigurnosno-obavještajnog sustava RH i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Vijeće je zapravo skup eminentnih stručnjaka s područja nacionalne sigurnosti koji su se dokazali na tom području u proteklom radu.

Za samu dolinu Neretve bi to možda bila još samo jedna od niza glavnih tjednih vijesti, da joj značaj za dolinu Neretve nije podigao dr.sc. Filip Dragović, jedan od najuglednijih hrvatskih stručnjaka za europske integracije. Naime među 24 imenovane stručne osobe od povjerenja Ureda Predsjednice, našao se i Filip Dragović, porijeklom iz Momića, koji je zadnjih 15 godina postigao impozantnu karijeru na integracijskim i koordinacijskim procesima tijekom prostupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Filip Dragović je regionalni savjetnik za Vladavinu prava u kontekstu približavanja Europskoj uniji pri UNDP-u (United Nations Developement Program). Kao regionalni savjetnik obnaša dužnosti vezane za savjetovanje i pomoć vladama zemalja u regiji (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija) u ispunjavanju njihovih obveza iz poglavlja pregovora 23. Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda, sloboda i sigurnost.

Obnašao je i dužnost pomoćnika ministra unutarnjih poslova za europske integracije i mirovne misije, ravnatelja Uprave za europske integracije i međunarodne odnose i savjetnika ministra unutarnjih poslova. Kao odgovorna osoba bio je uključen i u procese pregovora ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju te uključivanja u NATO savez.

2011. godine je dobio odlikovanje Reda Kneza Branimira s ogrlicom od strane Predsjednika Republike Ive Josipovića za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske, o čemu je ovaj blog već pisao.

O kakvom uspjehu se radi govore i imena ostalih članova vijeća:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Filipu Dragoviću želimo uspjeh u radu bar kao što ga je imao i dosada

Post je objavljen 22.05.2015. u 20:55 sati.