Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DIREKTOR MEĐUNARODNE AGENCIJE ZA ATOMSKU ENERGIJU POSJETIO RH



YUKIYA AMAN I JAKOVINA O VOĆNOJ MUHI !

Prema informacijama iz ministarstva poljoprivrede, ministar Tihomir Jakovina sa suradnicima primio je 19. svibnja u Ministarstvu poljoprivrede glavnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amana koji je došao u službeni posijet Hrvatskoj.
Tema sastanka bila je projekt suzbijanja mediteranske voćne muhe uvođenjem tehnike sterilnih insekata (SIT) u području Neretvanske doline. Nacionalni koordinator projekta je predstavnik Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a za njegove potrebe Ministarstvo poljoprivrede u nekoliko je navrata u proračunu osiguralo novčana sredstva kao nacionalno učešće u svrhu nabave sterilnih kukuljica.
„Ovaj projekt ima značajan financijski utjecaj na proizvodnju mandarina jer mandarina je hrvatski brand koji bilježi rast na tržištu, te su rezultati vrlo važni“, naglasio je ministar Jakovina. Dodao je kako je cilj projekta zaštiti cijelu dolinu Neretve gdje se razvijaju agrumi, od voćne muhe.
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano ocijenio je Hrvatsku kao odličnog partnera i najavio nastavak suradnje i u budućnosti kroz niz projekta, a posebno projekta suzbijanja mediteranske voćne muhe.
Ministar Jakovina rekao je kako je suradnja s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju od velikog značaja za Hrvatsku te vjeruje kako će se i u budućnosti suradnja nastaviti nizom projekata.
Republika Hrvatska članica je IAEA od 1993. godine. Suradnja Hrvatske i IAEA obostrano se ocjenjuje vrlo uspješnom, a u svim relevantnim institucijama te stručnim krugovima u Hrvatskoj, IAEA-i se pridaje veliki značaj, s obzirom da ostvarena suradnja rezultira izravnom financijskom pomoći za široki spektar djelatnosti u medicini, znanosti, gospodarstvu i poljoprivredi.



Post je objavljen 20.05.2015. u 15:47 sati.