Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO S MOJEG UREDNIČKOG STOLA: Francesco Piccolo - 'Želim biti kao drugi' (Hena com, 2015.)


Iz tiska je u izdanju Hena com-a izašao još jedan roman "s mojeg uredničkog stola" :


Francesco Piccolo
'Želim biti kao drugi'

roman
Hena com
Prevela s talijanskog Ira Martinović
Broj stranica: 267
Godina izdanja: svibanj 2015.
ISBN: 978-953-259-100-2
Uvez: meki uvez s klapnom
Format: 14 x 21,5 cm
Cijena 129,00 kn



Moj tekst s korica i klapni knjige:



Roman je nagrađen najznačajnijom talijanskom književnom nagradom - nagradom Strega - za 2014.godinu


'Želim biti kao drugi' esejističkim je dionicama prožeti roman u kojemu autor pripovijeda o vlastitome životu istodobno donoseći panoramski prikaz političkih i ekonomsko-socijalnih promjena koje je Italija od 1970-ih pa do 2013. g. proživjela.
Rekonstruirajući svoj životni put Francesco Piccolo piše i o široj društvenoj zajednici, sve nas podsjećajući da smo žrtve i pokusni kunići različitih, mahom nedovoljno dobro osmišljenih eksperimenata u koristoljubljem vođenim političkim kuhinjama. Autor u etapama prijeđene životne putanje registrira markacijske oznake svoga formiranja, ali osim što se fokusira na različite iskustvene odrednice od kojih se oblikuje cjelina naših bića, on ističe i razvojne etape društva kojega je neodvojivim dijelom.
U romanu se čuveni slučaj otmice i ubojstva Alda Mora te drugi politički potresi prepliću s autorovim intimnim iskustvima, a njegove ljubavne ekstaze i razočaranja, poslovni uspjesi i gubici, osobne katarze i lomovi kontrapunktirani su humorno oslikanim sukobima i lomovima na političkoj sceni.

U romanu se na zanimljiv način susreću Craxi i Sophia Loren, Berlinguer i Kundera, Berlusconi i Nanni Moretti, Aldo Moro i Carver, a autor je neprestano usmjeren demistifikaciji politike i isticanju njenog pogubnog utjecaja na sudbine ljudi koji žive od vlastita rada. Roman započinje prikazom buđenja političke svijesti jednoga pojedinca, da bi, kako vrijeme prolazi a protagonist odrasta i postaje zreliji, strast ustupila mjesto pragmatičnosti a nepokolebljivost poklekla pred konformizmom. Ukratko, u skladu s uočenim političkim (s)kretanjima kretalo se i junakovo doživljavanje političke arene, ali i samoga sebe.
Francesco Piccolo vješto isprepliće privatno i javno, rukopis garnira obiljem autentičnih izjava talijanskih političara i novinara, te se s posebnom oštrinom bavi kritičkom analizom razdoblja Berlusconijeve, u korupciju i različite vrste kriminala uronjene vladavine, koja je na mnoge načine promijenila talijansku svakodnevicu i kroz koju je malo koji Talijan prošao neokrznut.

'Želim biti kao drugi' slojevit je i ambiciozan, ali i duhovit roman koji se, iako govori o Italiji, tiče i sviju nas. Roman je to koji esejistički secira, ali i prkosno ismijava, upozoravajući na zastrašujuću ispolitiziranost naših života: s politikom se budimo i s politikom liježemo, ona nam kroji sudbine i mistifikacijama puni glave, najčešće s jednim osnovnim ciljem – kako bi sadržaje naših džepova preusmjerila u nečije tuđe.



Knjigu možete naručiti direktno od izdavača, s popustom, preko ovoga linka






Post je objavljen 14.05.2015. u 06:32 sati.