Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

DOMAĆA RIČ U PAGU





Kada se "Domaća rič" dogodi na otoku koji baštini tri različita jezična izričaja:, cakavski, čakavski i štokavski, onda se mora ustvrditi da je to otok na kojem se može pronaći sve ono što je želja lingvista, da je to prostor za okupljanje i razmjenu ideja i iskustva.


U organizaciji ogranaka Matice Hrvatske Zadra i Paga, 25. travnja 2015. u Kneževom dvoru u Pagu održao se jezikoslovni-pjesnički skup "Domaća rič 12".
Vesna Karavanić u Novom Listu je zapisala u najavi ovog događaja da su ovakvi skupovi od izuzetnog značenja, kako bi se sačuvala i oživjela domaća rič.
Ovaj blog je pokrenut upravo radi toga. U njegovoj najavi stoji: "Ovaj blog će se baviti Gradom Pagom, njegovim govorom, ljudima i običajima", kao doprinos tome potaknut podlistkom (čakavski prilog) "Beseda" koji svaki četvrtak izlazi u sklopu Novog Lista, na ovom blogu pokrenuo sam "slikovni rječnik", u kojem nastojim otrgnuti od zaborava pašku domaču besedu. Jedan od pisaca u podlistku je ustvrdio, da je domaća beseda čuvarica roda i običaja.

Zadnji post na blogu "Šterika", potvrđuje mi da je interes za starom domaćom besedom velika. Nisam ni znao koliko ta domaća beseda znači ljudima koji govore drugačije od nas u gradu Pagu.

Vrime paško težaško

Besedon staron paškon, težaškon
Želi bi kukod pregovorit,
Uranit zoron i za tovaron
U kumpaniju u poje hodit

Želi bi oćutit molitvu i beštemju,
I gonjenje tovarov po putu,
I vonj razmekoćene zemje,
I pismu tićov u prutu

I zdihaj motike u tersju,
I slogu veslov po moru,
Intradu i grozje i pajca,
I domaćega kruva koru

Voli bi sest malo na komin
Pod napon puno saje,
Voli bi da vrime težaško,
Dugo, još dugo traje.

Trebamo učiniti sve kako bismo očuvali materinsku riječ. To se posebno odnosi na nas koji ne živimo u svom rodnom gradu, jer sam siguran da se u nama sačuvala ona starinska - iskonska paška beseda.
Ca Vi mislite?
Samo da popratim da se uporedo sa ovim skupom održavala još jedna manifestacija koja ima tradicionalni predznak, "Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku". Cilj ove tradicionalne manifestacije, koja se evo osmu godinu zaredom održava, je predstaviti starinska jela koja su se nekada pripravljala na otoku, a dio njih se i danas priprema.




Post je objavljen 26.04.2015. u 17:48 sati.