Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

SVJETSKI DAN PRODAVAONICA PLOČA





Dan prodavaonica ploča i ove će se godine obilježiti u svim većim gradovima u zemlji. Bilo bi dobro prije ovoga posta, pročitati post od 21.04.2012. na ovom istom blogu, kao uvod u doprinosu razumjevanja i značenja ovoga dana.


Ove godine dvije su me stvari navele da napišem post. Prvo, dali je Pag ikada bio zastupljen na vinilu?, a druga je da klapa "Sol" ove godine neće biti dio putujućeg festivala MIK.
Odgovor na prvo pitanje je: da, Pag je bio zastuljen na pločama zbilo se to 1980. godine, prošlog stoljeća, kada su "Opatijski Suveniri" izdali singl: "Na Pagu škoju sam rojen" i "O lipi Pagu moj".


Iste godine dogodila se i promocija te singlice na prepunoj pijaci, gdje su "Opatijski Suveniri" i njihov vođa Duško Paro, za sva vremena zlatnim slovima ostali upisani u glazbenu povijest Paga.

5. travnja 2013. odlukom Gradskog vijeća Paga, glazbenik Duško Paro u znak priznanja za izuzetan doprinos u promicanju "rodnog" grada Paga dobio je Nagradu Grada Paga.
Klapa "Pag" koju je 1980. godine, osnovao glazbenik Jure Maržić, također je snimila jedan nosač zvuka.

Tako su dva susjeda iz iste ulice i dva vrijedna glazbenika i glazbena pedagoga, dali ogroman doprinos paškom glazbenom stvaralaštvu.
Ovogodišnje 51. izdanje Festivala Melodije Istre i Kvarnera posjetiti će pet gradova, zaobići će naš otok, niti će Pag biti zastupljen sa klapom "Sol", koja ove godine ne nastupa na putujućem festivalu.

Klapa "Sol" prvi puta nastupa na MIK-u 2008. sa skladbom "Labain", ujedno i prva klapa koja samostalno nastupa na putujućem festivalu, ostavlja izuzetan dojam, za što dobiva i svoju prvu nagradu za naboljeg debitanta, te onu najvažniju, treću nagradu publike.
Sljedeću festivalsku godinu 2009. klapa "Sol" nastupa sa pjesmom "Škapular", koja nije ostavila značajniji trag među publikom, ali je to kontinuitet nastupanja klape "Sol" i priprema za nešto veliko.
2010. godine, klapa "Sol" na MIK-u nastupa sa pjesmom: "Boduli su duša od Kvarnera", koja odmah u samom početku njenog izvođenja pokazuje da bi to mogla biti svojevrsna "bodulska himna". Paška klapa "Sol" je zadobila srca bodula i uvjerljivo pobjedila na MIK-u. Prva pobjeda Pažana na jednom glazbenom festivalu.

Sljedeća godina 2011. ostavila je trag sa gorčinom, o kojem se više pisalo o namještanju glasova za ukupnu pobjedu klape "Sol", nad tada uvjerljivim Alenom Polićem. Tu godinu klapa "Sol" nastupa sa pjesmom "Mediteraneo" i osvaja drugu nagradu publike.
2012. klapa "Sol" pripremila je strategiju na koji način demantirati sve glasine o namještanju rezultata i kako se na pošteni način može opet zadobiti srca publike i biti sveukupni pobjednik festivala. Pjesma "Dalmacija di Kvarner bušiva" bila je ukupni pobjednik putujućeg festivala. Branko Barbir kao autor svih kompozicija do tada je na svoj specifičan način dao jednu dimenziju više festivalu Melodije Istre i Kvarnera.
2013. godine klapa "Sol" je na MIK-u sa svojom pjesmom "Afitanca", a 2014. sa pjesmom "Dota".
Sedam godina za redom klapa "Sol" ostavlja veliki trag na putujućem festivalu i zlatnim slovima ostaje upisana u povijest ovog festivala. Na kraju se broje samo pobjednici, a klapa "Sol" je dva puta bila na najvećem tronu festivala.

Prvi puta MIK je gostovao u Pagu 1980. godine, pa iz teksta možemo zaključiti da je to godina koja u glazbenom smislu za grad Pag znači jako puno. Promocija prve singl ploče sa popularnom pjesmom Opatijskih Suvenira, osnivanje klape "Pag" i gostovanje putujućeg festivala MIK-a, događaji su koji se u mom Pagu ne smiju zaboraviti.

Svim ljubiteljima glazbe, pogalvito onima koji su sačuvali gramofone i gramofonske ploče želim da današnji dan provedu uz svoje kolekcije ploča i uživaju u glazbi.



Post je objavljen 18.04.2015. u 11:17 sati.