Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101 PAŽANIN - 11.IVAN SLOVINJA – (Pag – Venecija)





Poznavanje kulturne i umjetničke povijesti Paga bilo bi nezamislivo bez oporuke paškog doseljenika u mlecima Ivana Slovinje, koji je bio stanovnik župe s. Moise (sveti Mojsije) u predjelu Venecije kod piaze s. Marko.


Iz oporuke je razvidno da je Ivan bio vlasnik zemljišnih posjeda smještenih na različitim mjestima otoka Paga (Gorica, Barbat, Dražica, itd.), te je njima obdarivao najbliže članove svoje rodbine.
Izvršiteljima oporuke, braći Petru i Benediktu Benetoviću s Paga, ostavlja jedan svoj vinograd u selu Barbat (in Barbato sancti Xristophori) te im navodi svoju želju da se u istom naselju u zaseoku Metajna sagradi kapela. Nalaže da se kapela posveti Gospi od Milosti (s. Maria de Grazia), najvjerojatnije inspiriran ikonom Madone iz crkve svetog Mojsija u Veneciji, te da se u kapeli održavaju mise zadušnice u spomen na pokojnika i sve njegove pretke.
Izvršitelji oporuke obvezni su pronaći i izabrati jednog svećenika koji će redovito ispunjavati oporučiteljev zahtjev za održavanje misa, te svećeniku namjenjuje sva svoja odijela.
Njegova želja da kapela bude što bolje opremljena crkvenim ruhom za vršenje službe Božje, određuje da se od preostale odjeće njegove pokojne majke načine ukrasi za potrebe kapele. Osim toga odredio je da se za izradu kipova u kapeli upotrijebi srebrnina, također preostala nakon smrti njegove majke.
Slovinja je ovom oporukom jasno pokazao želju da se u selu Metajni na prostoru Barbata sagradi jedna crkvena građevina posvećan Majci Božjoj.

Na natpisu, uklesanom u niši zvonika s vanjske strane, stoji ANNO MCCCCLXXVII ME. FECIT. MR. NICOLAUS SIBENICI EPISC... Kako tijekom uklesanih godina u Šibeniku nije djelovao nijedan biskup po imenu Nikola, za vjerovati je da se uklesano ime odnosi na samog graditelja crkve. Na tragu nekih povijesnih izvora možemo predpostaviti da je riječ o glasovitom renesansnom graditelju Nikoli Firentincu. Ugovor o gradnji crkve se ne nalazi, niti se sa sigurnošću može tvrditi da je Nikola Firentinac boravio i djelovao na ovom dijelu otoka Paga, te se, izuzev samog natpisa na crkvi, o spomenutom graditelju još uvijek ne može ništa pouzdanije zaključiti.
Prema mišljenju paškog povjesničara Ruića, natpis treba čitati drugačije, treba čitati: Izgradio me majstor Nikola, šibenski kamenoklesar. Šibenski povjesničar, svećenik, don Krsto Stošić, piše da je «u selu Metajni na Pagu sagradio crkvu Nikola Firentinac, kako svjedoči natpis 1987. ME FECIT MR. NICOLAUS SIBEN. (V. Galerija uglednih Šibenčana, Šibenčana, Šib. 1936., str. 28). I naša Enciklopedija likovnih umjetnosti donosi da je: «1472. izvršio neke radove na zvoniku katedrtale u Splitu, a 1487. sagradio crkvicu u selu Metajna na Pagu» (Enciklopedija likovnih umjetnosti, sv. III., str. 550, Zagreb, 1962.).
Na osnovu svih dostupnih dokumenata i povijesnih činjenica, podatak da je oporučno Ivan Slovinja, Pažanin koji se odselio u Veneciju, sigurni naručitelj i darovatelj navedene kapele, važan je prilog u poznavanju i proučavanju nastanka i početak djelovanja crkvenih građevina na našoj obali, te je, kako za crkvenu povijest, svakako i zanimljiv izvor za povijesno umjetničko istraživanje crkvenog graditeljstva na našoj obali u doba renesanse.



Post je objavljen 15.04.2015. u 10:28 sati.