Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SAVJETODAVNA SLUŽBA KROZ RAD U 2014.

NA WEB STRANICI OBJAVILI 1 067 PREPORUKA ZA ZAŠTITU BILJA

U petak 10 travnja 2015. Savjetodavna služba održala je svoj 20. susret na kome je pomoćnik ravnatelja dr. Ivan Danjek podnio godišnji izvještaj o radu u 2014 . te je iznio plan rada za 2015. godinu. Održan je i seminar sa temom “Uloga savjetodavne službe u provedbi Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020. godine.”

Pomoćnik ravnatelja dr.Ivan Danjek koji radi u Sektoru za programe i projekte u poljoprivrrdi i ribarstvu je, u skraćenom obliku je iznio rezultate rada djelatnika savjetodavne službe te je rekao :“U stočarskom dijelu imamo timove za govedarstvo, svinjogojstvo male životinje, sirarstvo, travnjaštvo kako je mr. Dario Zagorec, viši kordinator za stočarstvo, to nazvao. Sa ministarstvom poljoprivrede smo 2014. održali okrugle stolove . Krenulo se sa okruglim stolom o ratarstvu ali bio je održan okrugli stol i vezan za govedarstvo – Preporuke za organizacijsko i tehnološko unapređenje proizvodnje mlijeka. Prošle godine je održano puno predavanja, vezano uz pojavu aflatoksina u mlijeku.Držimo da su naše aktivnosti vezane za higijenu u proizvodnji mlijeka i kontrolu ispravnosti muznih uređaja kroz niz godina obuhvatile gotovo 80% poljoprivrednika koji se bave mljekarstvom i koji imaju te muzne uređaje.”
“Novost je što je u prošloj godini u mljekarskom listu mr.Zagorec posato kordinator savjetodavnog dijela u Mljekarskom listu gdje surađuju naši djelatnici koji su u tom stočarskom dijelu, ratarstvu, travnjaštvu pisali lijepe članke i na taj način pružili pomoć poljoprivrednicima.U stočarskom dijelu još je svinjogojstvo tema koja je za unapređenje svinjogojske proizvodnje, koja je u Hrvatskoj, znademo svi , u problemima, ali nadamo da se zajedničkim snagama to može savladati i riješiti.
Zlatko Tomljanović je pčelar, znanja o pčelarstvu prenosi kroz prikaze. Posebno sam ponosan na stočarski dio u dijelu sirarstva. Unazad desetak godina, zahvaljujući obitelji Tupe, iz Slovenije smo preuzeli sva ta pozitivna saznanja o pomaganju malim poljoprivrednim proizvođačima, da se odupru velikim proizvođačima sira i prenijeli smo ta saznanja, a na čelu te grupe je kolegica Anđelka Pejaković, tu je i Višnja Magdić i ostale kolegice i izdale su u suradnji s veterinarskom upravom Drugi vodič dobre higijenske prakse u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda na OPG- ima."
"Postoji sinergija" rekao je dalje dr. Danjek " , a to nije važno samo u stočarskoj poljoprivredi, savjetodavca, sirara – poljoprivrednika, Udruga ili Saveza te lokalne ili regionalne Uprave, obrazovnih i znanstvenih institucija i svih državnih tijela, svi možemo biti od pomoći tim poljoprivrednicima, zbog kojih i postojimo. Radimo kroz projekte. Ovdije se radilo o zaštiti sira kroz robnu marku, održavane su izložbe, ne samo za sirarstvo nego i za ostale stvari, redovna savjetovanja, radionice, izleti, sve su to načini savjetodavnog rada, sve su to načini kako pomoći poljoprivrednicima.

Godišnje izvješće za 2014. je publikacija od 50 stranica. Uz tekst objavljujem neke dijelove iz te publikacije kako bi bolje bio ilustriran posao koji su djelatnici savjetodavci obavili 2014. godine.

RATARSTVO

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Izvor: Savjetodavna služba; Godišnje izvješće za 2014.

"Prvi okrugli stol 2014. je bio na temu ratarstva, pravilnom agrotehnikom dobiju se visoki prinosi pšenice dobre kakvoće, aktualna je tema bila preporučen kriteriji za otkup pšenice. Mr. Tatijana Međimurec je na čalu kao viša kordinatorica . Rade se pokusi sortni, gnojidbeni i to se prezentira poljoprivrednicima kako na polju tako i kroz postignute rezultate na zimskim predavanjima."
"Spomenuti ću veliki trud većinom ratara, ali i ostalih savjetnika koji kroz usluge specijalnosti učestvuju u Agenciji za poljoprivredno zemljište gdje rade u povjerenstvima za procjenu troškova stavljanja u funkciju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH koje je obraslo višegodišnjim raslinjima. Osim administrativnog dijela mi izlazimo i na teren, ali mi smo tu da se sve odradi"- mentorski je o obavljenim aktivnostima govorio pomoćnik ravnatelja savjetodavne službe dr. Ivan Danjek.

HORTIKULTURA

"Šema školskog voća najprije je obuhvaćala učenika do četvrtog razreda, sada ide do 8. razreda . Mi smo tijelo nadležno za komunikaciju . Prošle godine su naši savjetnici napravili 896 predavanja koje je pohađalo 52.700 učenika. U tome je sudjelovalo 80 savjetnika koji imaju 15 tema iz uzgoja voća i povrća u kojima su učenicima prenošena znanja. Plus toga smo štampali plakate i letke koje smo distribuirali”. Analizom je utvrđeno da su učenicima najzanimljivije teme bile "Upoznajmo korisne i štetne kukce u voćnjaku", "Zašto i vočke mogu biti bolesne", " Vrste voća koje uzgajamo u Hrvatskoj " i "Voće, povrće i zdravlje".

Image and video hosting by TinyPic
Izvor: Savjetodavna služba; Godišnje izvješće za 2014.

"Sudjelujemo u svim manifestacijam, kao i u kulturnom dijelu" rekao je dr. Danjek, te nastavio " Ne može proći ni jedna Sabatina, Noćnjak, Dani voća bez akzivnosti djelatnika savjetodavne službe u kojem dajete veliki udio svoga rada.
Godina 2014. nije bila bogom dana u malinarskom i vinogradarskom dijelu. Neke su proizvodnje podbacile."

Image and video hosting by TinyPic
S lijeva: mr.Milan Husnjak dr. med. vet. djelatnik savjetodavne službe koji je na 20. susretima bio moderator, a radi kao viši kordinator za međunarodnu suradnju, ravnateljSavjetodavne službe Hrvaje Horvat dr.med.vet i dr. Ivan Danjek pomoćnik ravnatelja, radi u Sektoru za programe i projekte u poljoprivredi i ribarstvu

ZAŠTITA BILJA
"Ono čime se možemo ponositi zahvaljujući Zavodu za zaštitu bilja koji je u Centru za hranu i selo , to su poslovi za zaštitu bilja gdje smo dali 1 067 preporuka na web stranici savjetodavne službe www.savjetodavna.hr Te su preporuke preuzeliI mnogi lokalni mediji po županijama. Na newsleter listi je 2 960 OPG-a i njima je poslana svaka ta preporuka.
“ Za ono što radite, od srca Vam hvala, vi ste pokazali našu snagu i jakost" toplo je zahvalio dr. Danjek djelatnicima SAVJETODAVNE SLUŽBE koji su ispunili kino dvoranu u Vukovarskoj 78 gdje se održavalo predstavljanje Godišnjeg izvješća za 2014. i 20. susret Savjetodavne službe. " I protekle godine Udruzi CROCPA prižena je pomoć u realizaciji projekta CROCPA EKO MODEL putem kojeg poljoprivredni proizvođači zbrinjavaju praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja”- rekao je dr. Ivan Danjek.
Image and video hosting by TinyPic
Izvor: Savjetodavna služba; Godišnje izvješće za 2014.

Image and video hosting by TinyPic
Kolege djelatnici Savjetodavne službe: mr.Tatijana Međimurec, viša kordinatorica za ratarstvo i Boris Perić, radi na području Knina.



Post je objavljen 15.04.2015. u 05:15 sati.