Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VIRUSNA INFLUENCA KONJA



EPIDEMIOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA TERENU

Preliminarnom laboratorijskom dijagnostikom potvrđena je Influenca konja u više uzgoja u širem području zemlje. Influenca konja je virusna, akutna, kontagiozna zarazna bolest kopitara koja se klinički očituje općim infekcioznim i kataralnim sindromom. Uzročnik bolesti je virus influence konja koji pripada porodici Orthomyxoviridae, rod Influenzavirus A.

Veterinarska služba na terenu provodi opsežna epidemiološka istraživanja, prikupljaju se dodatni uzorci za daljnje laboratorijsko pretraživanje kao i nadzori od strane veterinarske inspekcije kako bi se prikupili relevantni podaci u svrhu sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti.

Klinički simptomi koji mogu ukazivati na uzročnika bolesti u uzgoju kopitara:
1.nagli porast temperature,
2. ­životinja se nerado kreće i ima slab tek,
3.­zacrvenjena sluznica nosa i konjunktiva sa seroznim iscjetkom,
4.­eksplozivan, suh i učestao kašalj,
5.edem nogu.
U slučaju primjećivanja navedenih simptoma, potrebno je zatražiti veterinarsku pomoć kako bi na vrijeme mogle biti poduzete odgovarajuće mjere te spriječeno daljnje širenje uzročnika infekcije na druge kopitare u uzgoju.Pozivaju se posjednici konja na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u objektu i na gospodarstvu te odvajanje konja koji pokazuju simptome bolesti.
Prema trenutno dostupnim znanstvenim podacima nema podataka o zoonotskom karakteru bolesti te se stoga potencijalni rizik za ljude smatra zanemarivim.






Post je objavljen 27.03.2015. u 23:59 sati.