Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

KALVARIJA FRANE LUČIĆA: OSAM GODINA NAKON TRAGEDIJE DOBIO PRVU ODŠTETU OD 2,4 MILIJUNA

ŠIBENIK

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Šibeniku Općina Tisno i DVD Tisno moraju, na ime odštete zbog povrede prava osobnosti, Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu-heroju iz kornatske tragedije isplatiti odštetu za neimovinsku štetu od 1,9 milijuna kuna, dok mu za imovinsku štetu moraju isplatiti oko 500 tisuća kuna. Naravno, na ovaj iznos od 2,4 milijuna kuna treba platiti i zatezne kamate. Odštetni zahtjev Frane Lučića bio je postavljen na 3,9 milijuna kuna. - Nismo u cijelosti zadovoljni ovom presudom. Naravno da ćemo se žaliti Županijskom sudu u Šibeniku, na onaj dio presude za koji smo odbijeni do iznosa od 3,9 milijuna kuna. Rok za žalbu je osam dana i u tom ćemo roku podnijeti žalbu na presudu, kratko je ovu nepravomoćnu presudu komentirao Tvrtko Bilić-Erić, zagrebački odvjetnik koji od samog početka sudskog procesa zastupa Franu Lučića.

Svi su ga hrabrili
Kako neslužbeno doznajemo, žalbu na presudu će također podnijeti i DVD Tisno i Općina Tisno, koji će se u cijelosti žaliti na ovu nepravomoćnu presudu. Na ovaj način borba Frane Lučića, mladića kojemu je život uništen u najvećoj hrvatskoj vatrogasnoj katastrofi, nastavit će se i dalje sve do dobivanja pravomoćne presude. No, u cijeloj priči o kalvariji jedinog preživjelog vatrogasca jedna je činjenica gotovo nevjerojatna. Naime, nakon kornatske tragedije mnogi su Frani obećavali pomoć, novčanu i svaku drugu. Svi su se htjeli s njime slikati, potapšati ga i biti mu bliski, prijatelji, kako bi se u javnosti stekao dojam da svi brinu o Frani. No, od te pomoći Frane je do sada dobio vrlo malo, odnosno ništa. DVD Tisno i država Hrvatska obiteljima svih poginulih vatrogasaca-junaka iz kornatske tragedije, isplatili su cjelokupnu štetu, a samo Frane Lučić, jedini preživjeli, nije do sada dobio ni lipe. Ujedno je nevjerojatno da je Franinoj obitelji, roditeljima, bratu i baki, kao posredno oštećenima, isplaćena odšteta od oko 1,15 milijuna kuna, a opet samo Frane nije dobio ništa.
Image and video hosting by TinyPic
Nikada se ne žali.
Isti sudski postupak, kao i ovaj nepravomoćno završeni u Šibeniku, vodi se pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu, gdje Frane Lučić, preko svog odvjetnika Tvrtka Bilića-Erića, tuži RH i Grad Šibenik za isti iznos od 3,9 milijuna kuna. No, ročište za taj predmet zakazano je tek u svibnju. Što se događalo u međuvremenu sa Franom Lučićem ? Diplomirao je elektroniku na splitskom FESB-u i nije zaposlen, iako mu je to bilo obećano.

- Diplomirao je, ali ne radi u HEP-u, iako se govorilo da će ga HEP zaposliti. Zaposlenje u HEP-u mu je bilo obećano i od visokih funkcionera tadašnje Vlade RH, kojoj je tada na čelu bila Jadranka Kosor. Istina, Frane je, nakon dobivanja diplome bio na razgovoru u HEP-u, no oni su mu rekli kako mu ne mogu pomoći, već da se mora javiti na redoviti javni natječaj za zapošljavanje. Sada je nezaposlen, živi u Splitu i traži posao, zaključuje Tvrtko Bilić-Erić. Nastavio je studij na splitskom FESB-u gdje je i diplomirao. U više naših zajedničkih susreta, nikada se nije požalio, uvijek je govorio “dobro je, dobro, moglo je biti i puno gore”. No, sada je Frane, nakon gotovo osam godina od kornatske tragedije dobio na šibenskom Općinskom sudu ono što ga pripada, s čime će zasigurno lakše prebroditi muke za zdravljem i pravosuđem...

12 izgubljeniih života
U najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva 30. kolovoza 2007. godine smrtno je stradalo 12 vatrogasaca koji su poslani gasiti požar na Kornatima. U toj tragediji jedini je preživio Frane Lučić, koji je nakon toga dugo vremena boravio na liječenju u KBC-u Split, na odjelu plastične kirurgije, gdje mu je tim stručnjaka KBC-a Split, predvođen kirurzima “plastičarima” i anesteziolozima spasio život. Nakon toga se Frane u nekoliko navrata liječio fizikalnom terapijom i pokušao se vratiti normalnom životu.…. slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 12.03.2015. u 13:46 sati.