Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIPREME UDRUGE ZA AKTIVNOSTI U 2015. GODINI





EKO KULTURA SE PRIPREMA ZA DRUGI EKOLOŠKI SAJAM !


U gradskoj vječnici grada Čazma u Bjelovarsko bilogorskoj županiji 17. veljače održan je sastanak članova Udruge EKO KULTURA.
To je Udruga za proizvodnju, preradu i plasman organsko -bioloških proizvoda i promociju ekoturizma BJELOVAR.Sastanak je vodio Dražen Diktić predsjednik Udruge.Udruga ima trideset i sedam članova od čega ih 90% ima ekološke certifikate u svojoj proizvodnji, dok ih je 10% u prijelaznom razdoblju. Članovi udruge su ekološki proizvođači aronije, češnjaka, lavande, goji plodova, jedan član je prvi proizvođač ekoloških sokova u RH, jedan član cijeli OPG ima u ekološkom sustavu.
Važnost udruge je u tome što ju je osnovao jedan ekološki vizionar s područja županije 2000 godine, on je u 80. godini života, nije bio na sastanku, ali s njim ću naknadno razgovarati. Prvi zakon o ekološkoj proizvodnji donesen je u RH tek 2001. godine.

Image and video hosting by TinyPic

Članovi udruge iskazali su međusobno zadovoljstvo što su se sreli . Predstoji nova vegetacijska godina u kojoj treba raditi, a o svemu se žele međusobno dogovarati. Ovi ekološki proizvođači svjesni su potrebe da djeluju udruženi. Važnim smatraju 2. ekološki sajam u Čazmi koji će se prema planovioma održati 12. i 13. rujna 2015.
Neki od proizvođača istakli su problem s nabavkom sjemena .Apsurd je da ruralna Hrvatska nema ni jednu sjemenarsku kuću u kojoj bi se legalno moglo kupiti certificirano ekološko sjeme. Zato se ekološki proizvođaći moraju snalaziti na različite načine.
Redovna godišnja skupština zakazana je za 31.ožujak. Petnaest godina odruge EKO KULTURA obilježiti će se ove godine.



Image and video hosting by TinyPic

Na sastanku se razgovaralo i o sudjelovanju na sajmu u Gudovcu, Celju i Novom Sadu. Financije su uvjek jedna otežavajuća okolnost za odlazak na sajam. Zaključeno je da zainteresirani na sajmove moraju ići oslanjajući se na vlasti "đep".

Image and video hosting by TinyPic



Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 21.02.2015. u 20:37 sati.