Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skrpun

Marketing

Tesla

Kad budemo od Karamarka, Tomcona, Bozanića & company, Ruže, Burića, Glavaša…i mnogih drugih na sliku i priliku spomenutih, velikih rvata, čuli da kažu, 'naša braća Srbi'; ili ponosimo se našim sugrađaninom Pupovcem, onda će i sam Nikola Tesla u obliku snopa koščina uzdahnuti i ponoviti: 'ponosim se svojim srpskim rodom i domovinom Hrvatskom'.
Kad budu Šešelj, Nikolić, bradati crkveni dostojanstvenici i sva ostala bratija rekli…možda ovo 'rekli' nije pravi izraz jer bi te riječi trebalo srce izgovoriti, 'naša braća hrvati', onda bi nada bila osnovana da će na ovim prostorima biti suživota a do tada ćemo krvariti.

Od devedesetih godina od kad je nacionalizam na ovim prostorima postao unosno zanimanje i ja sam postao upadljivo kurioz. Unosim se ljudima u bitak, zagledam, kontam…nastojim dokučiti ono nešto što nas razlikuje. Nastojim prepoznati srbe ali bogami nastojim prepoznati i hrvate.
Lako je kad spodoba zine, kad pamet dopusti jeziku obaviti nuždu i tako ostavi 'osobnu' iste. Lako je tada prepoznati 'junaka' ali ajde ti majčin sine pogodi kad ne progovara, kad ne nosa transparente.
Od tih godina do danas još nisam uspio rođenog rođaka dešifrirat, kao da smo daleki stranci ili nedajbože krvni neprijatelji. Od velikog komuniste koji je učenicima kidao lančiće s križem oko vrata postao je 'prvi do Pape'. Razveo se od žene jer je bila druge vjere pa je smatrao da se u takvoj bračnoj zajednici ne može prepoznati njegovo golemo domoljublje.
Ili kad je župnik s početka 90-ih organizirao vjeronauk za odrasle tek je tada valjalo imati dobri želudac.
Kaže: 'krenut ćemo s lakšim pitanjima'.
Rekni ti nama Stane kako prepoznati srbina?
Po kapi i opancima gospeti.
Ako može bez toga gospeti. Što ako hrvat stavi srpsku kapu?
Pa ni onda nije srbin.
Kako znaš?
Pa reko si da je rvat!
Hm. Ajde Milena da čujem tvoje razmišljanje.
Ne triba meni kapa. Ja bi ga odma-nama skinila do gola!
I što onda?
Čula sam da se oni fale kako imaju veliki alat.
Ali ti nemaš metar, nemaš nikakvo mjerilo što onda?
Imam ja svoju miru ne brini ti za oto.

Hoću reći. Napravite i vi nešto da ostane iza vas pa neka se o vama priča a ostavite Teslu na miru jer niste vrijedni spominjati njegovo ime!
Tesla jest i ostat će toliko velik da samo jedno slovo njegova imena može progutati sve nacionalizme, podjele i gluposti kojima se sitne duše danas hrane!



Post je objavljen 13.02.2015. u 15:26 sati.