Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

...komentar … BRANITELJ JE SIMBOL NEUSPJEŠNE VANJSKE POLITIKE RH

MARIĆA VRATITI U HRVATSKU ŠTO PRIJE !

Prema informacijama koje je iznijela Marijana Petir u intervjuu, koja je posjetila hrvatskog branitelja Veljka Marića koji je zatvoren u srbijanskom zatvoru u Srijemskoj Mitrovici može se zaključiti da je hrvatski branitelj u Srbiji u zatvoru zaboravljen. Teško je razumjeti da se takva nepravda može događati čovjeku koji dolazi iz Hrvatske u kojoj je premijer pravnik s iskustvom rada na politici vanjskih poslova, predsjednik države, sada u odlasku je doktor pravnih znanosti,a Hrvatska je već 18 mjeseci članica Europske unije. Uz to Hrvatska i prije 2010. od kada je Marić u Srbijanskom zatvoru, ima i političke i ekonomske odnose sa Srbijom. Predsjednik dr. Josipović je 2014. bio u državničkom posjetu Republici Srbiji i za očekivati je bilo da se vodio razgovor o zatvorenom branitelju Veljku Mariću i o načinima njegova oslobađanja. No nakon ovih informacija postavlja se pitanje da li se o Mariću uopće razgovaralo za posjeta predsjednika Josipovića Srbiji? RH ima i veleposlanika u Srbiji, a ako on ne može ništa učiniti na diplomatskom polju, treba vlastitim posjetima zatvoreniku ishoditi ono što mu srbijanski zatvorski sustav onemogućava. I informacije o mnogim detaljima tog slučaja prenijeti novinarima i u Srbiji i u Hrvatskoj, kao i stranim dopisnicima.
Usprkos svemu nabrojenom, Republika Srbija ne odgovara na zahtjeve Hrvatske da branitelja Marića izruči Hrvatskoj. Srbija koja nije ni u kakvim svjetskim asocijacijama, osim što ima namjeru postati članica EU, ne mari za to što će civilizirana Europa misliti o njenim postupcima. Čelni ljudi srbijanske Vlade iz radikalne stranke ponašaju se previše patriotski, a premalo državnički. Koriste svaku priliku, kao i ovu sa Marićem, da onom tko zna čitati iz događanja, a s obzirom na Domovinski rat, predoče što misle i kakvog su raspoloženja, a sve to dok je hrvatska vanjska politika u stavu čekanja. Ali zašto čekanje? Koliko bolestan Marić može još izdržati, a da živ bude vraćen u Hrvatsku? Zar pet godina zatvora u miru nije dovoljno za jedan ljudski životu u kome mu je politika postala sudac? Ne ide u prilog Hrvatskoj da branitelju Mariću nije određen odvjetnik. Možda je i to mjera hrvatske štednje?
Jasno je da je za vraćanje Marića u Hrvatsku potreban angažman svih relevantnih institucija EU. Europskom legislativom se to može postići. Jer Hrvatska to ne može postići svojim diplomatskim snagama. Pokazala je to i potvrdila u proteklih pet godina, koliko je Marić zatvoren.

Nije objektivno reći da je branitelj Marić zaboravljen i od hrvatskih branitelja, jer u braniteljskom šatoru stoji veliki plakat s Marićevom slikom i porukom. No nakon informacija koje je rekla Marijana Petir jasno je da je izručenje branitelja Marića teška vanjskopolitička tema Hrvatske i Srbije. Branitelji u Savskoj, nakon 100 dana prosvjeda što je ostvareno 27.1., a koji su još uvijek pred zgradom u kojoj je ministarstvo branitelja, trebaju dodati još jedan eksplicitan zahtjev. Osim ostavki ministra Matića, zamjenice Nađ i Glavaševića adekvatno bi bilo zahtijevati od Hrvatske Vlade da dovede branitelja Veljka Marića, iz srbijanskog zatvoru u Hrvatsku što prije. Jer vanjska politika ima obvezu misliti o svojim građanima i svim raspoloživim sredstvima štiti ljudska prava.
Branitelj Marić ne smije postati simbol neuspješne Hrvatske vanjske politike !

Image and video hosting by TinyPic
Fotka: mzz: Plakat sa slikom Veljka Marića u šatoru i porukom baranitelja ČEKAMO TE, VOLIMO TE.


Post je objavljen 28.01.2015. u 14:21 sati.