Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

"VELA CRIKVA – DRUGI PUT"




Ti Očev sjaju svjetlosti,
Ti vječna nado svačija,
čuj molbe što Ti uzdižu
Tvoji po svijetu vjernici.

Ovo je bila jedna kitica pjesme koju je pjevao crkveni Zbor na ulaznim vratima naše Zborne crkve, obnavljajući stare Paške običaje na dan Badnjaka. Svatko tko je nazočio Božićnom bdijenju dobio je listić sa tekstom napjeva. Uz to je bio i priložen listić "Obavijesti župe Pag" 43. po redu, 16. za 2014. godinu. Na kraju listića koji više nema svoje ime "Stomorina", je toliko bogat da se čovjek jednostavno pita, kakav je to odnos prema onim ljudima koji će uzeti taj listak u svoje ruke, možda i pročitati što piše u njemu? To nema veze sa onima koji čitaju, nego sa onima koji ga distribuiraju.



Posljednja obavijest na toj stranici papira govori o obnovi crkvenih objekata u Župi, pa sam bio sretan da se sa odmakom od šest mjeseci nakon napisanog posta "Vela crikva" na ovom blogu od 6.6.2014. pokrenuo crkvene dužnosnike da počnu brinuti o ovom zdanju koji iz dana u dan sve više propada. Za sve one koji nisu uspjeli pročitati obavijest evo što se predstavlja puku:
"U tijeku je obnova sakristije crkve sv. Frane (iznutra i izvana). Radovi koštaju 34 000,00 kuna, koje treba osigurati naša Župa. Na Zbornoj crkvi restauratori izrađuju elaborat konzervatorsko restauratorskih radova. Ministarstvo je ove godine osiguralo 100 000,00 kuna, dogodine treba još 187 000,00 kuna (samo za dokumentaciju). Obnovljen je jedan srebrni ciborij i šest srebrnih svijećnjaka iz 1791. godine. Treba za to Župa platiti 21 000,00 kuna. Obnovljena je knjiga (rukopis) iz 1851. godine sa popisom svih krštenih u župi od 1577. do 1851. godine. Plaćeno je za to 9 000,00 kn. U tijeku je restauracija Knjige umrlih i Knjige sa popisom članova obitelji iz 19. i 20. stoljeća. U siječnju 2015. će se mijenjati krov na crkvi sv. Jurja. Crijep je Župa kupila (15 000), a za radove Župa treba osigurati 81 000,00 kn. Za radove na obnovi pročelja crkve u Starom gradu, obnovu drvenog glavnog oltara i obnovu kipa sv. Nikole iz 16. st. zatražena su sredstva od Ministarstva za slijedeću godinu. Koliko će Država odobriti vidjet ćemo."

Zborna crkva nije samo povijest. Ona je naša svakodnevnica. Zato sam i prenio ovo župno izvješće kako bismo mogli vidjeti što je učinjeno na obnovi Zborne crkve, a što se okom može manje ili više uočiti.

Gradsko poglavarstvo očito nema interesa u ovom Gradu apsolutno za ništa. Njih nije briga za kulturna bogastva, njih nije briga za društvena zbivanja, njih nije briga za stvaranje novih vrijednosti. Pa čemu služi Gradsko poglavarstvo?
Zborna crkva u gradu Pagu ima i iznutra svoj život, kojeg sam opet osjetio za svog boravka u Pagu tijekom Božićnih blagdana.
To su događaji koji se u njoj ili oko nje zbivaju. Crkveni Zbor, sva ona djeca koja učestvuju u svim crkvenim programima i njihovi učitelji koji sve to organiziraju, sve nas to obvezuje da hitno učinimo pomake u očuvanju ovog najvrijednijeg kulturnog dobra Grada Paga.

To potvrđuju i brojni posjetitelji kako tijekom ljeta kada je Grad Pag pun gostiju iz cijelog svijeta, isto tako i tijekom cijele godine kada zavire i dive se ovom zdanju koji je na izdisaju.

Dolazi još jedan blagdan svetog Valentina a da se po pitanju oltara nije ništa učinilo. O svim drugim oltarima također sam napisao u istom postu, i pitanje je dana kada će se i oni naći na podu.



Kako nebi bilo da ja tu stalno nekoga prozivam samo ću kazati da zaštita, briga i podizanje svijesti o vlastitom kulturnom nasljeđu naša je obveza.
Znam da svi Župnici ne mogu biti graditelji niti su za to pozvani svojim pozivom, međutim za kraj vrijedi citirati iz jednog intervjua don. Srećka Frku Petešića bivšeg Paškog Župnika, koji je kazao sljedeće za očuvanje paške sakralne baštine: "Ne smijete dozvoliti da nasljeđe koje smo dobili i koje nam je dao Bog za buduća pokoljenja propada i nestane. Moramo učiniti sve što možemo."



Post je objavljen 26.01.2015. u 18:51 sati.