Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Krim-drama

SD
Objavljeno 22.12.2014. u 18:01
Bombe, rašpe, livorveri


Boris Dežulović: Adio pameti

"...Mladi će doktorant spakovati stvari i pameću po sreću zapaliti put Njemačke, poput osamnaest tisuća Hrvata koliko ih je u prvih deset mjeseci ove godine, prema podacima koje je objavila njemačka Savezna agencija za rad, dobilo radne dozvole i završilo među gastarbajterima.

Istog dana kad je objavljena Krešimirova priča, novine su tako donijele i vijest iz Frankfurta, sa skupa “Bilateralna suradnja i gospodarski razvoj Hessena i Hrvatske”, gdje je procijenjeno da je ta brojka u stvari mnogo veća, i da je ove godine u Njemačku otišlo čak trideset hiljada mladih Hrvata.

Ponavljam, trideset hiljada. Samo ove godine. Samo u Njemačku.

To je bila loša vijest, a sada ide dobra: na hrvatskim biroima za zapošljavanje, naime, jednako je toliko manje nezaposlenih.

Volio bih da je to moj aforizam, ali nije: to je službena matematika hrvatske Vlade. Genijalan koncept demonstriran je prije mjesec dana, kad je – sjetit ćete se – cijela Hrvatska brujala o malom istarskom selu Lanišću, bogatoj i uspješnoj općini sa samog vrha ljestvice najrazvijenijih, barem prema službenom Indeksu razvijenosti hrvatskih općina i gradova. Malo je, istina, zbunjivala činjenica da u Lanišću nema ni kanalizacije, ni dućana, niti ičega, pa čak ni signala za mobitel. Stvar je, međutim, u tome da nema ni – nezaposlenih.

Svi koji su mogli raditi otišli su iz tog sela u Pulu ili Rijeku, a kako osebujni indeks razvijenosti ne broji zaposlene, već nezaposlene, tako je Lanišće, selo bez ijednog nezaposlenog, postalo metaforom hrvatskog sna - hrvatska priča o uspjehu..."

blog.dnevnik.hr/modestiblejz
Objavljeno 05.03.2012., pon.


MB: Egzodus

"...Jer problem Hrvatske je što je puna nezaposlenih Hrvata. Ili kao što bi Dugonogo Kraljevsko Niskočanstvo iz liričnog Bravehearta cinično reklo: "Problem Škotske je što je puna Škota". A nezaposleni hrvatski građani, kojih je ova zemlja prepuna, Republici su Hrvatskoj, nemojmo se lagati - teret.

Naime, treba ispuniti sva ta građanska očekivanja. Producirati radna mjesta. Osmisliti poslove. Sve to hraniti. Plaćati. Školovati. Liječiti. A novaca, i rješenja, i želje, i nakane, nema. I kako onda najlakše riješiti sve probleme Hrvatske? Pa riješiti se tereta, iseliti Hrvate. Starčad koja ostane kroz koju će se godinu ionako riješiti sama od sebe. Čitati, molim, kao kontinuirani cinizam hrvatske gospodarske politike, ne moj..."




Post je objavljen 22.12.2014. u 19:45 sati.